Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

EŽTT smerkia Rusijos nusižengimus po 2008 metų karo Sakartvele

Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) ketvirtadienį paskelbė, kad Rusija įvykdė virtinę žmogaus teisių pažeidimų, įskaitant kankinimus ir trukdymą žmonėms sugrįžti į jų namus, po 2008 metų karo su Sakartvelu.
Europos Žmogaus Teisių Teismas
Europos Žmogaus Teisių Teismas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

2008 metų rugpjūčio mėnesį kilęs penkių dienų karas tarp Rusijos ir provakarietiškos Sakartvelo vyriausybės baigėsi Rusijos karių dislokavimu separatistiniuose Sakarvelo Pietų Osetijos ir Abchazijos regionuose, kuriuos Maskva pripažino nepriklausomais.

Sakartvelas kaltino Rusiją EŽTT pažeidus Europos žmogaus teisių konvenciją per patį konfliktą ir po jo, tačiau teismas nusprendė nagrinėti skundą, susijusį tik su Maskvos veiksmais po šio trumpo karo, nes konvencija negali būti taikoma ginkluotų konfliktų atvejais.

Rusija buvo pripažinta kalta dėl virtinės pažeidimų, įvykdytų per kelias savaites po konflikto.

Teismo nutartyje sakoma, kad maždaug 160 sulaikytų Sakartvelo civilių gyventojų patyrė „žeminančių veiksmų, sukėlusių jiems kančių ir prilygstančių nehumaniškam bei žeminančiam elgesiui“, o kartvelų belaisviams buvo taikomas „savavališkas suėmimas“.

Taip pat nuspręsta, kad „egzistavo administracinė praktika ... dėl kankinimų veiksmų, kurių aukomis tapo Sakartvelo karo belaisviai “.

Teismas išaiškino, kad Rusija yra atsakinga už tai, kad Sakartvelo piliečiai negalėjo grįžti į savo namus Pietų Osetijoje ir Abchazijoje.

Rusija dabar privalo „atlikti atitinkamą ir efektyvų tyrimą“ dėl šių įvykių, nusprendė teismas.

Ne vienus metus tarp Tbilisio ir Maskvos tvyrojusi įtampa per kraštus išsiliejo 2008 metų rugpjūtį, kai tuometinis Sakartvelo prezidentas Michailas Saakašvilis pradėjo didelę karinę operaciją prieš Pietų Osetijos separatistų pajėgas, kurios iš pabūklų apšaudė vietinių kartvelų kaimus.

Maskva į tai reagavo ginkluotu įsiveržimu į Sakartvelo teritoriją – buvo užimti dideli šalies plotai, bombarduojami įvairūs objektai. Kariniai veiksmai tęsėsi iki rugpjūčio 12-osios imtinai.

Laimėjusi šį trumpą karą, nusinešusį šimtus gyvybių, Rusija oficialiai nepriklausomomis valstybėmis pripažino Pietų Osetiją ir kitą nuo Sakartvelo atskilusią sritį Abchaziją, užsitikrindama šių abiejų teritorijų, kuriose Maskva turi dvi karines bazes, kontrolę.

Maskvos pavyzdžiu pripažinti šių regionų nepriklausomybę pasekė tik saujelė kitų valstybių, o tarptautinė bendrija tebelaiko juos Sakartvelo teritorijomis.

Tbilisis ir Vakarai pasmerkė šį žingsnį kaip neteisėtą karinę okupaciją ir etninį kartvelų valymą užimtose teritorijose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius