Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

F.Mogherini paprašė D.Trumpo administracijos nesikišti į Europos reikalus

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovė Federica Mogherini perspėjo JAV prezidento Donaldo Trumpo administraciją „nesikišti“ į Europos politiką, ypač po prezidento pagyrų Didžiosios Britanijos traukimuisi iš ES – „Brexit“.
Federica Mogherini susitikime su naujuoju JAV valstybės sekretoriumi Rexu Tillersonu
Federica Mogherini susitikime su naujuoju JAV valstybės sekretoriumi Rexu Tillersonu / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Mes nesikišame į JAV politiką. Tad europiečiai tikisi, kad Amerika nesikiš į Europos politiką“, – sakė F.Mogherini, baigdama savo pirmąjį vizitą Vašingtone, kai D.Trumpui tapus prezidentu atsirado neapibrėžtumo transatlantiniuose santykiuose.

D.Trumpas ne kartą liaupsino britų apsisprendimą išstoti iš ES ir apskritai leidžia suprasti, kad Bendrijos žlugimas jo labai nenuliūdintų.

Netrukus po pergalės prezidento rinkimuose pas D.Trumpą jo „Trump Tower“ Niujorke apsilankė bene garsiausias britų euroskeptikas Nigelas Farage'as.

„Twitter“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Nigelas Farage'as Niujorko dangoraižyje „Trump Tower“
„Twitter“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Nigelas Farage'as Niujorko dangoraižyje „Trump Tower“

D.Trumpo sėkmę JAV prezidento rinkimuose sveikino ir kiti Senojo žemyno populistai – Vokietijos radikali partija „Alternatyva Vokietijai“, Nyderandų Laisvės partijos lyderis Geertas Wildersas, Prancūzijos kraštutinių dešiniųjų lyderė Marine Le Pen.

JAV sostinėje ES užsienio politikos vadovė susitiko su Amerikos valstybės sekretoriumi Rexu Tillersonu, D.Trumpo patarėju nacionalinio saugumo klausimais Michaelu Flynnu ir prezidento padėjėju bei žentu Jaredu Kusheriu.

F.Mogherini Vašingtone taip pat teigė, kad D.Trumpo administracija jai leido aiškiai suprasti, jog dėl naujojo JAV ambasadoriaus ES dar neapsispręsta. Jo kandidatūrai pagal seną tradiciją turės pritarti visos Bendrijos narės.

Su amerikiečiais ES diplomatė aptarė ir Rusijos klausimą. F.Mogherini teigimu, abi pusės sutarė, kad Rusija turi laikytis Minsko susitarimų.

„Sutarėme dėl būtinybės visiškai įgyvendinti Minsko susitarimus ir dėl to, kad sankcijos Rusijai yra susijusios su visišku susitarimo įgyvendinimu“, – teigė F.Mogherini.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius