Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Fareedas Zakaria: JAV liberalai tik galvoja, kad yra tolerantiški

Garsus JAV užsienio politikos analitikas Fareedas Zakaria savaitgalį CNN eteryje nepagailėjo kritikos Amerikos kairiesiems, kurie šioje šalyje dažnai pavadinami liberalais. Ekspertas pareiškė, kad daugelis demokratų rinkėjų galvoja esantys tolerantiški, nors iš tiesų taip nėra.
Fareedas Zakaria
Fareedas Zakaria / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

F.Zakariai tokiu metu, kai studentai baigia mokslus JAV universitetuose ir koledžuose, įstrigo du incidentai dviejose mokslo įstaigose, kai jaunimas atvirai demonstravo panieką kitokiai nuomonei.

Notrdamo universitete Indianos valstijoje daugiau nei 100 studentų demonstratyviai paliko diplomų įteikimo ceremoniją, per kurią į juos kreipėsi JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as. Kitame – Bethune-Cookmano universitete studentai nušvilpė švietimo sekretorę Betsy DeVos.

„Amerikos universitetuose gerbiama visokiausia įvairovė, išskyrus intelektualinę. Konservatyvūs balsai ir pažiūros absoliučiai tildomos“, – tvirtino F.Zakaria.

CNN laidų vedėjui tokia tendencija keista, ypač todėl, kad apie panašius incidentus pranešama universitetuose, kurie „studentams žada liberalų išsilavinimą“.

F.Zakaria: „Tai toks teisuoliškumas, kai sakoma, kad mes tokie tyri, pranašesni morališkai, bet nesugebama išgirsti minčių, su kuriomis nesutinkame.“

„Žodis „liberalus“ šiame kontekste neturi nieko bendra su šiandienos šališka retorika, čia reikia kalbėti apie lotyniškas jo šaknis, apie laisvę. O Vakaruose svarbiausia žodžio laisvė. Žmonės suprasdavo, kad ji reiškia kitų, su kuriais nesutinkama, nuomonės išklausymą“, – kalbėjo F.Zakaria.

Jo teigimu, tai reiškia, kad negalima tildyti „idėjų, kurias laikome įžeidžiančiomis“. F.Zakaria JAV kairiųjų stovykloje įžvelgia savotišką „antiintelektualizmą“.

„Tai toks teisuoliškumas, kai sakoma, kad mes tokie tyri, pranašesni morališkai, bet nesugebama išgirsti minčių, su kuriomis nesutinkame. Liberalai mano, kad yra tolerantiški, bet dažnai tokie nėra. Niekas neturi monopolio teisėms ir vertybėms“, – tęsė F.Zakaria.

VIDEO: Notrdamo universiteto Indianoje studentai nesiklausė JAV viceprezidento M.Pence'o kalbos

Anot jo, tik išgirsdami priešingas nuomones žmonės abiejose politinio spektro pusėse gali kažko išmokti: „Rimtai priimdami ir gerbdami mūsų sutarimus ar nesutarimus, galime pradėti bendrą pokalbį ir suprasti, kad mus kažkas vienija.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje