Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Fatah“ sveikina „Hamas“ pažadą bandyti nutraukti palestiniečių susiskaldymą

Palestiniečių prezidento Mahmoudo Abbaso judėjimas „Fatah“ sekmadienį pasveikino savo varžovų „Hamas“ pažadą sutikti su svarbiomis sąlygomis dėl dešimtmečio senumo politinio ir teritorinio palestiniečių skilimo panaikinimo, bet sakė norintis prieš kitą žingsnį matyti įgyvendintus pažadus.
Mahmudas Abbasas
Mahmudas Abbasas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Bandymai susitaikyti žlugdavo nuo pat 2007-ųjų, kai „Hamas“ praėjus metams po pergalės parlamento rinkimuose išstūmė iš Gazos Ruožo M.Abbasui lojalias pajėgas. Tai nulėmė dviejų konkuruojančių palestiniečių vyriausybių atsiradimą: „Hamas“ kontroliuoja Gazos Ruožą, o M.Abbasas valdo autonominius anklavus Izraelio okupuotame Vakarų Krante.

Po derybų Egipte „Hamas“ sekmadienį pareiškė atsisakysiantis alternatyvios vyriausybės vaidmens Gazos Ruože, kad žengtų žingsnį susitaikymo su savo varžove „Fatah“ link.

„Hamas“ dar nurodė esąs pasirengęs deryboms su Palestinos savivaldos vadovu M.Abbasu dėl vienybės vyriausybės ir rinkimų.

„Hamas“ paskelbė, kad sutiko su svarbiais M.Abbaso reikalavimais dėl skilimo panaikinimo. Tarp jų yra visuotiniai rinkimai Vakarų Krante ir Gazos Ruože, ginčijamo Gazos Ruožo administracinio komiteto išformavimas ir leidimas 2014 metais suformuotai M.Abbaso vadovaujamai „vienybės vyriausybei“, kuri iki šiol negalėjo pradėti veikti Gazos Ruože, perimti vadovavimą šioje palestiniečių teritorijoje.

Ši žinia paskelbta po atskirai surengtų praėjusią savaitę „Hamas“ ir „Fatah“ delegacijų derybų su Egipto žvalgybos pareigūnais Kaire, kur „Hamas“ vadovas Ismailas Haniya sutiko žengti tokį žingsnį, anksčiau sekmadienį naujienų agentūrai AFP sakė vienas „Hamas“ pareigūnų.

Egiptas perdavė „Hamas“, jog „Fatah“ pirmiausia reikalauja, kad būtų paleistas Gazos Ruožo administracinis komitetas – de facto vyriausybė Gazoje – įr kad vadovavimą perimtų vienybės vyriausybė.

„Mes su tuo sutikome, tai mūsų geros valios susitaikyti ženklas“, – naujienų agentūrai AP sakė „Hamas“ pareigūnas Hussamas Badranas.

„Administracinis komitetas dabar paleistas ir vyriausybė gali šiandien ateiti į Gazą perimti savo atsakomybės ir pareigų“, – sakė jis.

Antrasis pagal rangą „Fatah“ pareigūnas Mahmoudas Aloulas radijui „Voice of Palestine“ sakė, jog „tai – padrąsinančios naujienos“. Tačiau jis perspėjo: „Prieš žengdami kitą žingsnį mes norime matyti, kaip tai įvyksta tikrovėje.“

Judėjimą „Hamas“ smarkiai susilpnino Izraelio ir Egipto blokada, trys karai su Izraeliu ir tarptautinė izoliacija. Gazos Ruožo ekonomika žlugusi, teritorijos gyventojai elektrą turi vos kelias valandas per dieną.

Vis dėlto, turint omenyje, kad ankstesni susitarimai žlugo, nėra jokių garantijų, kad naujasis susitarimas bus sėkmingas.

Pagal ankstesnius susitarimus, taip pat ir 2011 metų susitarimą, kuriam tarpininkavo Egiptas, abi šalys reikšdavo norą susitaikyti, bet galiausiai užsispirdavo dėl valdžios atidavimo savo teritorijose.

Svarbi kliūtis anksčiau būdavo „Hamas“ atsisakymas perduoti savo saugumo pajėgų Gazos Ruože kontrolę M.Abbaso vadovaujamai vienybės vyriausybei.

Taip pat neaišku, kaip naujausios Egipto pastangos dera su jo ankstesne nebylia parama atskiram susitarimui dėl dalijimosi valdžia Gazos Ruože tarp „Hamas“ ir užsienyje gyvenančio buvusio M.Abbaso padėjėjo, o dabar – konkurento Mohammedo Dahlano.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius