-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Fidelis Castro atsistatydino iš Kubos komunistų partijos vadovybės

Kubos revoliucijos lyderis Fidelis Castro antradienį paskelbtame straipsnyje patvirtino atsistatydinęs iš Komunistų partijos aukščiausiosios vadovybės.
Fidelis Castro
Fidelis Castro / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Raulis žinojo, jog dabar nepriimsiu oficialaus vaidmens partijoje“, – 84 metų F.Castro nurodė straipsnyje, kuris buvo patalpintas tinklalapyje Cubadebate.cu, turėdamas omenyje savo brolį Raulį ir aiškindamas savo nedalyvavimą pirmadienį išrinktame naujame partijos Centro komitete.

F.Castro buvo Centro Komiteto, kuris vadovauja šalies vyriausybei, pirmasis sekretorius nuo pat Kubos Komunistų partijos įkūrimo 1965 metais.

F.Castro nurodė perdavęs Rauliui partijos vadovo pareigas dar 2006 metais, kai dėl pašlijusios sveikatos perleido broliui visos šalies vairą, nors išlaikė pirmojo sekretoriaus titulą.

„(Raulis) visada buvo tas, kurį aš vadinau pirmuoju sekretoriumi ir vyriausiuoju vadu, – rašo Fidelis savo straipsnyje. – Jis niekada nedelsdavo informuoti mane apie planuojamus sumanymus.“

Šis straipsnis pasirodė kitą dieną po to, kai VI-asis Komunistų partijos suvažiavimas patvirtino virtinę priemonių, turinčių apsaugoti nuo žlugimo Kubos planinę ekonomiką, tačiau neįvedant jokių didesnių į rinkos ekonomiką orientuotų pokyčių.

Planuojami pokyčiai turi padėti įdiegti salos ekonomikoje kai kuriuos laisvosios rinkos elementus. Jie patvirtinti prieš antradienį vyksiantį balsavimą, per kurį, kaip prognozuojama, F.Castro bus oficialiai atleistas iš partijos lyderio pareigų, kurios jam priklausė ilgiau nei keturis dešimtmečius.

Tūkstantis delegatų, susirinkusių į Havanoje keturias dienas vyksiantį partijos suvažiavimą, patvirtino apie 300 ekonomikos iniciatyvų ir išrinko naujus Centrinio komiteto vadovus.

Įgyvendinant šias reformas planuojama ilgainiui likviduoti milijoną valstybinių darbo vietų ir decentralizuoti žemės ūkį.

Daugelis šių priemonių buvo pradėtos įgyvendinti jau pernai, o suvažiavimo dalyviai dabar jas tik oficialiai patvirtino.

Antradienį taip pat bus balsuojama dėl lyderių kadencijų trukmės

Tuo tarpu Raulis Castro, kuriam birželio 3 dieną sukaks 80 metų, tikriausiai bus oficialiai išrinktas naujuoju partijos pirmuoju sekretoriumi.

Šeštadienį jis sakė pritaręs pasiūlymui apriboti svarbiausių politinių šalies lyderių kadencijas iki dešimties metų, nors jiedu su broliu Kubai vadovavo ilgiau nei penkis dešimtmečius.

Taip pat bus skirtas didelis dėmesys rinkimams į antrąjį pagal rangą partijos postą. Tikėtina, kad jį užėmęs asmuo ilgainiui taps aukščiausiuoju šalies lyderiu.

Raulis Castro iki šiol atmesdavo galimybę Kubai labiau priartėti prie laisvosios rinkos, kaip padarė Kinija, sakydamas, jog tai „atvirai prieštarautų socializmo esmei..., nes ten raginama užtikrinti nuosavybės koncentraciją“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius