Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Fidžį supurtė 7,2 balo žemės drebėjimas, bet cunamių pavojus atšauktas

Netoli Fidžio krantų trečiadienį įvyko stiprus 7,2 balo žemės drebėjimas, paskelbė JAV Geologijos tarnyba (USGS), bet pranešimų apie padarytą žalą nebuvo, o cunamių pavojus buvo atšauktas.
Fidžis
Fidžis / Reuters/Scanpix nuotr.

Požeminių smūgių židinys buvo tik 15 km gylyje, o epicentras – už maždaug 221 km nuo Nadžio ir už 283 km nuo Fidžio sostinės Suvos. Vėliau užfiksuoti du silpnesni pakartotiniai smūgiai.

Ramiojo vandenyno cunamių perspėjimo centras iš pradžių paskelbė, kad 300 km spinduliu nuo epicentro gali kilti pavojingos bangos, bet vėliau buvo pranešta, kad pavojus praėjo.

Institutas „Geoscience Australia“ pažymėjo, kad struktūrinių pažeidimų galėjo būti tik 110 km spinduliu nuo epicentro – toli nuo artimiausios sausumos.

Pagrindinės Fidžio salos Viti Levu vakarinėje pusėje esančio Nadžio miesto gyventojai sakė jutę nestiprų kratymą, bet pranešimų apie žalą nebuvo.

„Jis įvyko už 200 km nuo kranto, ir tai apsaugojo nuo stiprių smūgių ir žalos“, – naujienų agentūrai AFP sakė „Geoscience Australia“ seismologas Jonathanas Bathgate'as.

Fidžis priklauso vadinamajam Ramiojo vandenyno ugnies žiedui – itin aktyviai tektoninei zonai, kur dažnai įvyksta žemės drebėjimų ir ugnikalnių išsiveržimų.

Pirmadienį į pietus nuo Fidžio įvyko gilus 6,3 balo žemės drebėjimas, o praeitą mėnesį netoli Papua Naujosios Gvinėjos krantų jūros dugną supurtė 7,9 balo požeminiai smūgiai.

Nors stiprūs smūgiai šiame regione gana įprasti, jie retai padaro didesnės žalos. Pasak J.Bathgate'o, šie žemės drebėjimai daugiausiai susiję su Australijos tektoninės plokštės judesiais.

„Ji juda į šiaurės rytus po septynis centimetrus per metus, ir tai sukelia žemės drebėjimus (Ramiojo vandenyno) regione, – aiškino jis. – Jie paprastai būna gana gilūs. Pastarasis buvo neįprastas – jis gana seklus.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje