-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Filantropas G.Sorosas apkaltino Vengrijos premjerą kuriant „mafijinę valstybę“

Amerikos finansininkas George'as Sorosas ketvirtadienį davė atkirtį Vengrijos ministrui pirmininkui Viktorui Orbanui, kuris siekia uždaryti didelį autoritetą turintį Vidurio Europos universitetą (CEU) Budapešte, įkurtą šio vengrų kilmės milijardieriaus.
George'as Sorosas
Filantropas G.Sorosas apkaltino Vengrijos premjerą kuriant „mafijinę valstybę“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kalbėdamas Briuselyje investuotojas ir filantropas pareiškė, kad V.Orbanas kuria „mafijinę valstybę“ Vengrijoje. Jis pavartojo žodžių junginį, itin mėgstamą V.Orbano kritikų, pasak kurių, premjeras vadovauja vis labiau korumpuotai politinei sistemai, kurioje jis ir jo aplinkos žmonės kraunasi turtus iš Europos Sąjungos fondų.

G.Sorosas gyrė Vengrijos piliečius, pastaraisiais mėnesiais gatvėse rengusius dideles demonstracijas, kuriose buvo reiškiama parama 1991 metais Budapešte įkurtam universitetui. Balandžio mėnesį parlamente V.Orbano vadovaujamos partijos „Fidesz“ deputatų balsais buvo priimtas naujas aukštojo mokslo įstatymas, dėl kurio kilo grėsmė tolesniam šio universiteto egzistavimui.

G.Sorrosas: „Aš labai žaviuosi ta drąsa, su kuria Vengrijos žmonės priešinasi apgaulei ir korupcijai V.Orbano režimo kuriamoje mafijinėje valstybėje.“

„Aš labai žaviuosi ta drąsa, su kuria Vengrijos žmonės priešinasi apgaulei ir korupcijai V.Orbano režimo kuriamoje mafijinėje valstybėje“, – sakė G.Sorrosas, kalbėdamas Briuselio ekonomikos forume.

Tuo metu Vengrijos vyriausybės atstovas Zoltanas Kovacsas pareiškė, jog šie G.Soroso žodžiai rodo, kad jis „turi savo politinę darbotvarkę“.

„Kas tiksliai yra George'as Sorosas ir ką bendro jis turi su Europa ir jos likimu? Kodėl jo žodžiai turi turėti kokios nors svarbos?“ – kalbėjo jis.

Holokaustą išgyvenęs 86-erių metų G.Sorosas tapo vienu iš labiausiai populistų ir nacionalistų nekenčiamų pasaulio veikėjų. Jie smerkia milijardieriaus paramą liberaliosioms vertybėms, LGBT, moterų bei pabėgėlių teisėms ir tikina, kad po pasaulinės finansų krizės daugelis pajuto skaudų jo finansinių spekuliacijų poveikį.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Viktoras Orbanas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Viktoras Orbanas

G.Soroso šalininkai giria jį dėl daugelio jo remiamų iniciatyvų ir teigia, kad autokratiški politikai mėgina jį paversti atpirkimo ožiu. Jie atkreipia dėmesį į nerimą keliančias antisemitines gaideles prieš amerikiečių filantropą nukreiptose politikų kalbose, kurios primena praeities antisemitiškas sąmokslo teorijas.

Balandžio pabaigoje kalbėdamas Europos Parlamente V.Orbanas teigė, kad G.Sororas yra „finansinis spekuliantas... kuris dabar atakuoja Vengriją“.

G.Sorosas sakė, kad Vengrijos premjeras pavertė jį „savo negailestingos propagandos taikiniu“.

„Jis save mato kaip Vengrijos suvereniteto gynėją, o mane – kaip spekuliantą, kuris panaudojo savo pinigus, kad galėtų kontroliuoti Vengriją ir iš to dar pasipelnyti“, – kalbėjo G.Sorosas Briuselyje.

„Aš esu visiškai ne toks. Aš didžiuojuosi įkūręs Vidurio Europos universitetą, kuris po 26 metų veiklos patenka tarp 50 geriausių pasaulio universitetų daugelyje socialinių mokslų sričių“, – nurodė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius