Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Filipinai nepritaria Nobelio taikos premijos laureatės kelionei į Oslą

Filipinų vyriausybės teisininkai nerekomenduoja leisti Nobelio taikos premijos laureatei Mariai Ressai kitą mėnesį nuvykti į šio prestižinio apdovanojimo atsiėmimo ceremoniją Osle, ir teismui pateiktuose dokumentuose nurodė, kad žurnalistė gali „bandyti pabėgti nuo teisingumo“.
Maria Ressa
Maria Ressa / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Filipinietė M.Ressa, viena tiriamosios žurnalistikos tinklalapio „Rappler“ įkūrėjų, ir rusų žurnalistas Dmitrijus Muratovas, opozicinio leidinio „Novaya gazeta“ vyr. redaktorius, spalį pelnė Nobelio taikos premiją už jų pastangas „saugoti žodžio laisvę“.

Buvusi CNN korespondentė šiuo metu yra paleista už užstatą, kol vyksta apeliacinis procesas dėl pernai paskelbto nuosprendžio kibernetinio šmeižto byloje. Anksčiau ji paprašė teismo leidimo vykti į Norvegiją dalyvauti gruodžio 10 dieną numatytoje premijų teikimo ceremonijoje.

Tačiau teisingumo ministro pavaduotojas, atstovaujantis vyriausybei bylose, užginčijo jos prašymą apeliaciniam teismui, tvirtindamas, kad M.Ressos teisė keliauti nėra „absoliuti“ ir kad pareiškėja nenurodė „įtikinamos priežasties“, dėl kurios turi vykti į Oslą, rašoma dokumento kopijoje, su kuria ketvirtadienį susipažino AFP.

„Jos nuolatinė kritika Filipinų teisinėms procedūroms tarptautinėje bendruomenėje rodo jos pagarbos teismų sistemai stoką, todėl ji gali bandyti pabėgti nuo teisingumo“, – sakoma lapkričio 8 dienos dokumente.

Apeliacinis teismas savo sprendimo dar nepaskelbė.

M.Ressa buvo griežta šalies prezidento Rodrigo Duterte, vyriausybės ir jų politikos, įskaitant tūkstančius gyvybių nusinešusį karą su narkotikais, kritikė.

Po R.Duterte atėjimo į valdžią 2016 metais M.Ressa ir „Rappler“ sulaukė virtinės baudžiamųjų kaltinimų, tyrimų ir atakų internete, sako žiniasklaidos gynėjai.

Iš viso M.Ressai yra iškeltos septynios bylos, viena jų – minėta kibernetinio šmeižto byla, dėl kurios žurnalistei gresia laisvės atėmimas iki šešerių metų.

M.Ressa, kuri taip pat yra JAV pilietė, šiuo metu yra Jungtinėse Valstijose, teismui suteikus leidimą jai išvykti iš Filipinų.

Nobelio institutas pareiškė, kad „bet kuriai šaliai [būtų] gėda neleisti savo piliečiams vykti į Oslą atsiimti Nobelio taikos premijos“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius