Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Filipinai pranešė užfiksavę pirmą savo istorijoje H5 atmainos paukščių gripo protrūkį

Filipinai penktadienį pranešė užfiksavę pirmą savo istorijoje H5 atmainos paukščių gripo protrūkį, tačiau, anot pareigūnų, žmonės šiuo virusu neužsikrėtė.
Indijos vištų fermoje aptiktas paukščių gripo virusas.
Filipinai pranešė užfiksavę pirmą savo istorijoje H5 atmainos paukščių gripo protrūkį / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Buvo nurodyta nedelsiant pradėti skersti visas vištas, antis ir putpeles, auginamas kilometro spinduliu nuo viruso židinio – San Luiso miesto, esančio į šiaurę nuo Manilos, informavo žemės ūkio sekretorius Emmanuelis Pinolas.

Sveikatos apsaugos departamentas savo ruožtu stebi fermų darbininkų, dirbančių su užsikrėtusiais paukščiais, būklę, pridūrė jis.

„Kol kas neturime pranešimų, kad gyvūnai būtų užkrėtę žmonių“, – nurodė E.Pinolas per spaudos konferenciją.

Pareigūno teigimu, tiems paukščiams buvo nustatytas A tipo H5 atmainos virusas.

Paukščių gripo atmainos, kuriomis gali užsikrėsti žmonės, yra H5N1 ir H5N7, nurodė sveikatos departamento Atogrąžų medicinos tyrimų instituto direktorė Celia Carlos.

Filipinų pareigūnai kol kas nenurodė, kuria H5 viruso atmaina užsikrėtė paukščiai.

C.Carlos: „Užsikrėtimo rizika yra nedidelė, bet mirtingumas yra aukštas. Tai kelia nerimą.“

„Užsikrėtimo rizika yra nedidelė, bet mirtingumas yra aukštas. Tai kelia nerimą“, – teigė C.Carlos. Pasak jos, paukščių gripas ypač pavojingas kūdikiams ir žmonėms, kenčiantiems nuo kitų ligų.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, nuo 2000-ųjų užfiksuoti 859 žmonių užsikrėtimo paukščių gripu atvejai, iš kurių 453 baigėsi mirtimi. 41 proc. visų tų atvejų buvo užfiksuoti Azijos šalyse.

Filipinuose žmonės dar niekada nebuvo užsikrėtę paukščių gripu, rodo PSO informacija.

Pasak A.Pinolo, šalyje reikės paskersti ir sunaikinti apie 200 tūkst. paukščių. Pareigūnas nurodė, jog ūkininkų patirti nuostoliai bus kompensuoti.

Šeši ūkiai, kuriuose buvo užfiksuotas paukščių gripo protrūkis, pardavinėja savo produkciją tik Filipinuose ir jos neeksportuoja, pridūrė žemės ūkio sekretorius.

Paaiškėjo, kad viruso protrūkis prasidėjo dar balandį, bet ūkių savininkai delsė apie tai pranešti pareigūnams, sakė jis.

Kad užkirstų kelią galimam paukščių gripo plitimui, vyriausybė uždraudė transportuoti bet kokius paukštienos produktus septynių kilometrų spinduliu nuo užkrėstų fermų, nurodė E.Pinolas.

Jo teigimu, pareigūnai įtaria, kad virusą galėjo atnešti migruojantys paukščiai arba neteisėtai į šalį įvežta paukštiena.

San Luisas, esantis 60 km atstumu nuo Filipinų sostinės, yra įsikūręs netoli Kandabos šlapynių, kur iš Azijos žemyninės dalies žiemoti atskrenda gausybė migruojančių paukščių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius