Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Filipinai skelbia baigę pietuose penkis mėnesius trukusią kovą su „Islamo valstybe“

Pietų Filipinuose baigėsi penkis mėnesius trukusi ir per 1 000 gyvybių pasiglemžusi kova su džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kovotojais, pirmadienį pranešė šalies gynybos sekretorius.
Neramumai Maravio mieste
Neramumai Maravio mieste / „Scanpix“/AP nuotr.

„Skelbiame visų kovinių operacijų Maravyje pabaigą“, – žurnalistams regioninio saugumo susitikimo, vykstančio šiauriniame Klarko mieste, kuluaruose sakė gynybos sekretorius Delfinas Lorenzana.

Anksčiau buvo paskelbta, kad su IS siejamų sukilėlių bastione buvo rasti 42 kovotojų lavonai.

Pasak D.Loranzanos, Maravyje po intensyvaus paskutinio mūšio dabar jau nebeliko kovotojų iš vadinamosios Maute grupuotės.

„Tai buvo paskutinė likusių Maute kovotojų grupė. Jie buvo užspeisti viename pastate, ir ten įvyko susišaudymas. Taigi, jie buvo įveikti, – teigė D.Lorenzana. – Visi teroristai, kovoję kariai. Visi įkaitai buvo surasti.“

Gegužės 23 dieną Maravį, svarbiausią musulmonų miestą katalikiškuose Filipinuose, atakavo šimtai IS ištikimų kovotojų, kurie perėmė kelių miesto teritorijų kontrolę prisidengę civiliais kaip gyvaisiais skydais.

Filipinų prezidentas Rodrigo Duterte ir saugumo analitikai tą ataką vadino sukilimu, kuriuo siekta įkurti IS provinciją, turėjusią tapti vadinamojo kalifato Pietryčių Azijoje dalis.

JAV remta karinė operacija prieš kovotojus pareikalavo per 1 000 gyvybių. Dėl karinių veiksmų buvo perkelta 400 tūkst. gyventojų, o didžiulės Maravio teritorijos virto griuvėsiais.

Praėjusį antradienį R.Duterte buvo atvykęs į Maravį ir paskelbė, kad šis miestas buvo „išvaduotas“.

Praėjusį antradienį R.Duterte buvo atvykęs į Maravį ir paskelbė, kad šis miestas buvo „išvaduotas“. Ankstesnę dieną kariškiai paskelbė apie svarbų persilaužimą ir vieno iš svarbiausių džihadistų vadeivų, Isnilono Hapilono, žūtį.

Vis dėlto kovos tame mieste tęsėsi ir po minėtų pareiškimų, todėl buvo abejojama, ar Maravyje iš tiesų nebeliko kovotojų.

JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas pirmadienį pagyrė Filipinus dėl sėkmingos operacijos Maravyje.

„Vienas pirmųjų dalykų, kurį padarysiu ten nuvykęs, bus pagyrimas Filipinų kariuomenei už Maravio išvadavimą nuo teroristų“, – sakė jis žurnalistams lėktuve, skrendančiame į Klarko miestą Filipinuose.

Sputnik/Jamesas Mattisas
Sputnik/Jamesas Mattisas

„Kaip žinote, pietiniame Mindanao regione vyko labai sudėtinga kova. Manau, kad Filipinų kariuomenė siunčia labai stiprią žinutę teroristams“, – pridūrė J.Mattisas.

Filipinų kariuomenė nurodė, kad I.Hapilonas, įtrauktas į JAV ieškomiausių teroristų sąrašą, buvo nukautas drauge su kitu grupuotės lyderiu Omarkhayamu Maute.

Šiems džihadistų lyderiams bei šimtiems kitų kovotojų ilgą laiką pavyko atsilaikyti prieš beveik kasdien vykdytas bombardavimo operacijas, sugriovusias nemažai miesto, nes jie slėpdavosi rūsiuose ir keliaudavo tuneliais, sakė kariuomenė.

Konfliktas skurdžiame pietiniame Filipinų regione, kur gyvena nemažai musulmonų, tęsiasi jau kelis dešimtmečius.

Pietų Filipinuose vykstantis musulmonų separatistinis sukilimas nuo praėjusio amžiaus 8-ojo dešimtmečio jau pareikalavo per 120 tūkst. gyvybių.

Pagrindinės musulmonų sukilėlių grupuotės jau pasirašė taikos susitarimus su vyriausybe ir atsisakė savo separatistinių ambicijų mainais į autonomiją.

Tačiau Maute, „Abu Sayyaf“ ir kai kurios kitos grupuotės nenori derėtis su vyriausybe ir pastaraisiais metais ėmėsi žingsnių užsitikrinti IS pagalbą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius