-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Filipinų kalėjimo viršininkas kaltinamas įžymaus žurnalisto nužudymo užsakymu

Filipinų policija pirmadienį apkaltino šalies kalėjimo viršininką įsakius nužudyti įžymų radijo laidų vedėją, kurio mirtis sukėlė didelį nerimą tarptautiniu mastu.
Filipinų žurnalisto P.Mabasos nužudymu įtariamas J.Escorialis praėjusį mėnesį pats pasidavė institucijoms
Filipinų žurnalisto P.Mabasos nužudymu įtariamas J.Escorialis praėjusį mėnesį pats pasidavė institucijoms / „AFP“/„Scanpix“

63-ejų Percivalis Mabasa, kuris buvo dar žinomas kaip Percy Lapidas, buvo nušautas spalio 3-iąją, kai vyko į darbą radijo stotyje DWBL. Nelaimė įvyko netoli jo namų Manilos priemiestyje.

Policija pateikė skundus dėl nužudymo pataisos biuro generalinio direktoriaus Geraldo Bantago atžvilgiu. Jis šiuo metu yra nušalintas nuo pareigų, kaip ir pareigūnas iš jo komandos Ricardas Zulueta.

Įtariamas užpuolikas Joelis Escorialis praėjusį mėnesį pats pasidavė institucijoms, baimindamasis dėl savo saugumo, po to, kai policija išplatino stebėjimo kamerų medžiagą, kurioje matyti jo veidas, anksčiau teigė pareigūnai.

„Jis (G.Bantago) tikriausiai bus aukščiausio rango pareigūnas šioje žemėje, kada nors apkaltintas tokioje rimtoje byloje“, – sakė teisingumo sekretorius Crispinas Remulla.

Eugene'as Javieras iš Nacionalinio tyrimų biuro žurnalistams teigė, kad G.Bantago yra įtariamas davęs įsakymą nužudyti P.Mabasą po to, kai „pastarasis savo laidoje ir toliau atskleidinėjo problemas, susijusias su G.Bantago“.

G.Bantago ir R.Zulueta taip pat yra kaltinami užsakę Cristito Villamoro Palanos, vieną iš kalinių, kuris tariamai norėjo nužudyti J.Escorialį, nužudymą.

J.Escorialis padėjo policijos pareigūnams identifikuoti C.V.Palaną.

E.Javieras teigė, kad C.V.Palaną polietileniniu maišeliu uždusino jo paties gaujos nariai.

Skelbiama, kad baudžiamieji skundai buvo pateikti 10 kalinių atžvilgiu.

Aršus kritikas

P.Mabasa buvo aršus buvusio Filipinų prezidento Rodrigo Duterte ir jo įpėdinio, politiko Ferdinando Marcoso jaunesniojo kritikas.

P.Mabasa kritikavo praktiką, kai asmenys kaltinami simpatizuojant komunizmui, taip pat – internetinius lošimus ir dezinformaciją apie karo padėtį Filipinuose.

Filipinų nacionalinė žurnalistų sąjunga nurodo, kad tai jau antras žurnalisto nužudymas šalyje nuo birželio 30 dienos, kai šalį valdo F.Marcosas.

Nors Filipinai yra laikomi viena iš pavojingiausių pasaulio šalių žurnalistams, bet tokios žmogžudystės Maniloje yra retas atvejis.

E.Javieras teigia, kad žmogžudysčių tyrimas atskleidė „nusikalstamos organizacijos institucionalizavimą vyriausybėje“.

„Tai bus daugelio vyriausybės reformų ir dabartinių mechanizmų stiprinimo priežastis, siekiant užtikrinti, kad nieko panašaus nepasikartotų“, – pridūrė jis, apibūdindamas tai kaip „karą prieš nebaudžiamumą“.

Teisingumo departamento prokurorai spręs, ar yra pakankamai įrodymų perduoti kaltinimus teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius