-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Filipinų islamistų paleistam norvegui pasisekė, kad liko gyvas

Paleistas įkaitas norvegas, kurį pagrobė ir daugiau kaip metus džiunglėse Pietų Filipinuose laikė islamistų kovotojai, sekmadienį sakė, jog jam „pasisekė, kad liko gyvas“.
Kjartanas Sekkingstadas
Kjartanas Sekkingstadas / „Scanpix“/AP nuotr.

Kjartanas Sekkingstadas atrodė sulysęs ir nusilpęs, kai drauge su trimis indoneziečių jūrininkais, kurie buvo laikomi su juo, buvo perduotas vyriausybės pasiuntiniui.

„Aš toks laimingas, man pasisekė, kad likau gyvas“, – Indanano mieste Cholo saloje žurnalistams sakė K.Sekkingstadas, kuris buvo su didele barzda ir vilkėjo maskuojamųjų spalvų švarką. Vėliau jis buvo nuskraidintas susitikti su Filipinų prezidentu.

K.Sekkingstadą 2015 metų rugsėjį iš prabangaus turistų kurorto, kuriam jis vadovavo, pagrobė grupuotė „Abu Sayyaf“, dažnai grobianti įkaitus dėl išpirkos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kjartanas Sekkingstadas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kjartanas Sekkingstadas

Tuo pačiu metu pagrobtiems dviem kanadiečiams, Johnui Ridsdelui ir Robertui Hallui, vėliau buvo nukirstos galvos, nes nebuvo sumokėta maždaug 300 mln. pesų (5,8 mln. eurų) išpirka.

K.Sekkingstadas parodė žurnalistams savo kuprinę su guminėmis šlepetėmis, plastikiniu vandens ąsočiu ir kitais daiktais, kuriais naudojosi nelaisvėje, ir sakė, kad niekada nepames šių „suvenyrų“.

Jis taip pat padėkojo Filipinų lyderiui Rodrigo Duterte.

„Abu Sayyaf“ norvegą paleido šeštadienį, perdavę jį kitam musulmonų sukilėlių lyderiui Nurui Misuari, kurio grupuotė padėjo pasiekti, kad jis būtų paleistas, ir kurio stovykloje jis praleido naktį, pranešė vyriausybė.

Sekmadienį lydimi nedidelio Cholo policijos kontingento, N.Misuari, vyriausybės pasiuntinys Jesus Dureza, paleisti įkaitai ir vietos pareigūnai susitiko šimtų N.Misuari kovotojų iš Moro nacionalinio išvadavimo fronto apsuptame pastate, o paskui išvyko į vieną kariškių stovyklą.

Tada K.Sekkingstadas ir J.Dureza buvo nugabenti į oro pajėgų bazę, iš kur išskrido į šalies pietuose esantį Davao miestą susitikti su R.Duterte.

„Jokios išpirkos“

Norvegijos užsienio reikalų komunikacijos vadovas Frode Andersenas AFP telefonu sakė, kad „Norvegijos vyriausybė nemoka išpirkos nei šioje byloje, nei jokiose kitose bylose“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kjartanas Sekkingstadas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kjartanas Sekkingstadas

R.Duterte atstovas Martinas Andanaras Maniloje taip pat sakė, kad „vyriausybė laikosi politikos „jokių išpirkų“.

„Jeigu yra kokia nors trečia šalis, kaip (K.Sekkingstado) šeima, kuri sumokėjo, mes nieko apie tai nežinome“, – sakė jis žurnalistams.

Tačiau vienas vietos laikraštis citavo „Abu Sayyaf“ atstovą, kuris sakė, kad grupuotė už norvegą gavo 30 mln. pesų.

„Abu Sayyaf“ yra neglaudus kovotojų tinklas, susiformavęs 10-ajame dešimtmetyje su pinigais iš Osamos bin Ladeno tinklo „al Qaeda“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius