Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

Filipinų prezidentas nurodė policijai nebedalyvauti kare su narkotikais

Filipinų lyderis Rodrigo Duterte antradienį pranešė nurodęs visai policijai liautis vykdžius jo kruviną kovos su narkotikais kampaniją, nes šiuo metu jis siekia išvalyti šią teisėsaugos struktūrą nuo giliai įsišaknijusios korupcijos.  
Rodrigo Duterte
Rodrigo Duterte / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tačiau R.Duterte paskelbtas karas narkotikams, per septynis mėnesius jau nusinešęs per 6 tūkst. gyvybių, tęsis, prezidentui nurodžius toliau jį tęsti kariuomenei ir kovos su narkotikais agentūrai, kuri yra pavaldi prezidentūrai.

„Nurodžiau policijai nutraukti visas operacijas“, – sakė R.Duterte per karinių apdovanojimų įteikimo ceremoniją prezidentūroje.

„Jokiam šios šalies policininkui neleidžiama įgyvendinti įstatymų, susijusių su kovos su narkotikais kampanija“, – nurodė jis.

R.Duterte šio savo sprendimo išvakarėse yra sakęs, kad šalies policija yra „korumpuota iki kaulų smegenų“.

„Scanpix“/AP nuotr./Rodrigo Duterte
„Scanpix“/AP nuotr./Rodrigo Duterte

Tokį prezidento pareiškimą išprovokavo virtinė skandalų, per kuriuos policininkai buvo kaltinami tuo, kad karu su narkotikais naudojosi kaip priedanga žudyti, grobti, plėšti ir prievartauti turtą.

R.Duterte sakė, kad ketina pirma „išvalyti“ policiją ir tik tada leisti jai vėl įsitraukti į karą su narkotikais, o kol kas šiai kampanijai vadovaus Kovos su narkotikais agentūra, kuriai padės kariuomenė.

Pirmadienį R.Duterte taip pat pratęsė savo kovos su narkotikais kampaniją iki 2022 metų. Anksčiau jis planavo ją užbaigti iki šių metų kovo.

R.Duterte pernai laimėjo valstybės vadovo rinkimus žadėdamas, kad išvaduos šalies visuomenę nuo narkotikų, nužudydamas dešimtis tūkstančių narkomanų bei narkotikų prekeivių.

R.Duterte anksčiau nekart ryžtingai atmetė tarptautinę kritiką jo karui su narkotikais, taip pat ir kaltinimus, kad policija žudo žmones savo tikslais.

Nuo jo prezidentavimo pradžios policija pranešė nužudžiusi daugiau nei pustrečio tūkstančio žmonių. Dar beveik 4 tūkst. žmonių žuvo neaiškiomis aplinkybėmis, rodo oficialūs duomenys.

R.Duterte anksčiau nekart ryžtingai atmetė tarptautinę kritiką jo karui su narkotikais, taip pat ir kaltinimus, kad policija žudo žmones savo tikslais ir organizuoja vadinamuosius anoniminius mirties būrius žmogžudystėms vykdyti.

Prezidentas ne kartą žadėjo, kad policininkai nebus traukiami baudžiamojon atsakomybėn, jeigu jiems bus pareikšti kaltinimai dėl nužudymo per kovos su narkotikais kampaniją.

Tačiau virtinė pastarųjų savaičių skandalų dėl policijos veiksmų privertė prezidentą veikti.

Vienas rimčiausių skandalų kilo įtarus, kad kovos su narkotikais pareigūnai pagrobė jų reketuotą Pietų Korėjos verslininką ir nužudė jį nacionalinės policijos būstinėje.

Tarptautinė žmogaus teisių gynimo organizacija „Amnesty International“ antradienį pareiškė prognozuojanti, kad dėl R.Duterte sprendimo pašalinti policiją iš karo su narkotikais žudynės nesiliaus.

„Nors policija tvirtina sustabdžiusi savo operacijas, prezidentas R.Duterte pažadėjo tęsti savo vadinamąjį karą su narkotikais“, – sakė „Amnesty International“ atstovė Tirana Hassan.

„Šie prieštaringi pareiškimai neleidžia tikėtis, kad baigsis neteisminių egzekucijų banga, per mėnesį nusinešusi daugiau nei tūkstantį gyvybių“, – sakė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius