Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Filipinų prezidentas perspėjo galintis nutraukti karinius ryšius su JAV

Filipinų prezidentas Rodrigo Duterte šeštadienį pagrasino nutraukti sutartį, leidžiančią JAV dislokuoti savo pajėgas šioje salų valstybėje, supykęs, kad Amerika nusprendė įšaldyti didelio masto pagalbos programą dėl nuogąstavimų, susijusių su žmogaus teisėmis Filipinuose.
Rodrigo Duterte rodo JAV karių, esą žudančių Filipinų musulmonus, nuotraukas
Rodrigo Duterte rodo JAV karių, esą žudančių Filipinų musulmonus, nuotraukas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

JAV vyriausybinė organizacija „Millennium Challenge Corporation“ anksčiau šią savaitę pranešė, kad jos valdyba atidėjo balsavimą dėl vystymosi pagalbos paketo Filipinams pratęsimo, nes „būtina įvertinti nuogąstavimus dėl teisės viršenybės ir pilietinių laisvių“.

Agentūra nebalsavo nei dėl programos nutraukimo, nei dėl patvirtinimo, tačiau R. Duterte dėl to pratrūko keiksmais, kai atvyko į savo gimtąjį pietinį Davao miestą po kelionės į Kambodžą ir Singapūrą.

„Kaip suprantu, „Millennium Challenge“ nutraukė mums finansavimą. Na, ir gerai, sveikinu tai, – neslėpdamas sarkazmo sakė Filipinų prezidentas. – Galime išgyventi ir be Amerikos pinigų. Tačiau žinai, Amerika, turėtume tave taip pat informuoti. Ruoškis išvykti iš Filipinų. Ruoškis galutiniam Viešinčių pajėgų susitarimo nutraukimui.“

Filipinų prezidentas turėjo omeny dar 1998 metais pasirašytą susitarimą, pagal kurį JAV kariai siunčiami į Filipinus bendriems koviniams mokymams.

„Žinai, akis už akį... Jeigu tu gali tai padaryti, galime ir mes. Tai nėra vienpusis eismas“, – sakė R. Duterte ir pašaipiai pridūrė: „Atia, Amerika.“

Verta paminėti, kad 71 metų R. Duterte, prezidento pareigas pradėjęs eiti šių metų birželį, ne kartą švaistėsi panašiais kaltinimais, bet vėliau atsitraukdavo, sukeldamas dar daugiau sumaišties.

Amerikiečius vadindamas „kalių vaikais“ ir „veidmainiais“ R. Duterte taip pat gyrė Kiniją už „geriausių iš visų širdį“ ir už jos pasiūlytą finansinę pagalbą. „Tad kam man reikia Amerikos?“ – klausė jis.

R. Duterte svarbia sąjungininke taip pat vadino Rusiją. „Jie neįžeidinėja žmonių, jie nesikiša“, – sakė jis.

Filipinų užsienio reikalų sekretorius Perfecto Yasay jaunesnysis taip pat sukritikavo Jungtinių Valstijų vyriausybinės agentūros sprendimą. Diplomatijos vadovas pabrėžė, kad šis sprendimas buvo priimtas, kai R. Duterte pareiškė, jog užsienio politikos kursą brėš nepriklausomai nuo Vašingtono.

Nauja pagalbos Filipinams programa buvo numatyta, kai gegužę, dar vadovaujant R. Duterte pirmtakui, buvo sėkmingai užbaigta ankstesnė penkerių metų trukmės ir 434 mln. JAV dolerių vertės skurdo mažinimo programa.

„Millennium Challenge Corporation“ atstovė Laura Allen sakė, kad agentūra stebės ir vertins įvykius Filipinuose iki kito valdybos posėdžio kovą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius