-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Filipinų prezidentas R.Duterte pagrasino pasekti Rusijos pavyzdžiu ir palikti TBT

Filipinų prezidentas Rodrigo Duterte ketvirtadienį pagrasino pasekti Rusijos pavyzdžiu ir pasitraukti iš Tarptautinio Baudžiamojo Teismo, nes jį pykdo tarptautinės bendruomenės reiškiama kritika dėl jo vykdomo mirtino karo su narkotikais.
Rodrigo Duterte
Rodrigo Duterte / „Scanpix“/AP nuotr.

Rusija trečiadienį paskelbė oficialiai atšaukianti savo parašą po sutartimi, kuria buvo įkurtas TBT ir pavadino jo veiklą „vienašališka ir neefektyvia“.

R.Duterte, sakydamas kalbą savo gimtajame pietiniame Davao mieste prieš pat išskrisdamas į Peru, kur dalyvaus regioniniame viršūnių susitikime, pareiškė: „Rusai galbūt pagalvojo, kad Tarptautinis Baudžiamasis Teismas yra bevertis – taigi, jie pasitraukė.“

„Aš galiu pasekti jų pavyzdžiu. Kodėl? Nes tie begėdžiai chuliganai kimba tik prie mažų šalių kaip mes“, – pridūrė jis.

Filipinai yra viena iš 124 valstybių, kurios pasirašiusių Romos sutartį, pagal kurią buvo įkurtas Jungtinių Tautų remiamas TBT – vienintelis pasaulyje nuolatinis karo nusikaltimų teismasi.

R.Duterte pakartojo ir ankstesnį savo grasinimą, kad Filipinai pasitrauks iš Jungtinių Tautų, nes, anot jo, ši organizacija nesugebėjo sustabdyti karų, nusinešusių tūkstančius moterų ir vaikų gyvybių.

„Žinot, jei Kinija ir Rusija nuspręstų sukurti naują tvarką, prisijungčiau pats pirmas“, – pareiškė jis.

R.Duterte gegužę laimėjo prezidento rinkimus didžiule persvara, pažadėjęs išplėsti kovos su narkotikais kampaniją ir nužudyti kelias dešimtis tūkstančių narkotikų prekeivių.

Nuo to laiko, kai birželio 30 dieną jis buvo prisaikdintas Filipinų prezidentu, per susidorojimą buvo nužudyta daugiau kaip 4 tūkst. narkotikų prekeivių ir narkomanų.

Apie 1,8 tūkst. įtariamųjų žuvo per susišaudymus su policijos pareigūnais, o dar 2,8 tūkst. asmenų nužudė nežinomi užpuolikai, rodo oficialūs duomenys.

Žmogaus teisių gynėjai, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga ir Jungtinės Tautos pasmerkė šiuos žudymus.

R.Duterte kritikams atsikirto pavadindamas JAV prezidentą Baracką Obamą „kalės vaiku“, o JT generalinį sekretorių Ban Ki-mooną – „kvailiu“.

Praėjusį mėnesį TBT vyriausioji prokurorė Fatou Bensouda pareiškė, kad yra „giliai susirūpinusi“ dėl tūkstančių galimai neteisėtų nužudymų Filipinuose, ir įspėjo, kad už tai atsakingi asmenys turėtų stoti prieš teismą.

R.Duterte savo ruožtu pakvietė Ban Ki-mooną ir tarptautinius žmogaus teisių ekspertus atvykti į jo šalį ir patikrinti įtarimus, nes, jo teigimu, jo vyriausybė nepadariusi nieko neteisėto.

Ketvirtadienį prieš Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių ekonominio bendradarbiavimo (APEC) susitikimą Limoje, Filipinų prezidentas perspėjo savo užsienio kolegas, tarp jų ir B.Obamą neauklėti jo dėl žmogaus teisių.

„Jie tikrai atsiims, ir aš juos paauklėsiu iki pačių smulkiausių detalių apie civilizaciją“, – sakė jis.

„Grasinate mums lyg būtumėme jūsų darbininkai ir grasinate mane įkalinti. Mane – į kalėjimą? Kalės vaikai, aš jus visus nusitempsiu su savimi“, – pridūrė jis.

R.Duterte taip pat prisiminė savo akistatą su B.Obama ir Ban Ki-moonu rugsėjį Laose per Pietryčių Azijos valstybių bloko viršūnių susitikimą. Tąsyk JAV lyderis atšaukė planuotą dvišalį susitarimą su Filipinų vadovu.

„Jie nesiklausė, taigi aš pasakiau: „Jūs, kalės vaikai, eikit velniop!“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius