-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Filipinuose nuo artėjančio taifūno bėga tūkstančiai žmonių

Filipinų pareigūnai ketvirtadienį informavo, kad tūkstančiai kaimų gyventojų, tarp jų iš centrinės provincijos, neseniai nuniokotos žemės drebėjimo, evakuojami artėjant vienam iš smarkiausių taifūnų šiais metais.
Tūkstančiai filipiniečių masiškai palieka savo namus.
Tūkstančiai filipiniečių masiškai palieka savo namus. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Taifūno Haiyan vėjo greitis jau pasiekė apie 215 kilometrų per valandą, o gūsių greitis siekia 250 kilometrų per valandą.

Tikėtina, kad jis dar sustiprės, slinkdamas virš Ramiojo vandenyno, o penktadienį turėtų pasiekti Filipinų rytinę Rytų Samaro provinciją, nurodė vyriausybės sinoptikai.

Nacionalinės stichinių nelaimių rizikos mažinimo ir valdymo tarybos vadovas Eduardo del Rosario sakė, kad gubernatoriai ir merai prižiūri tūkstančių gyventojų evakuaciją iš žemės nuošliaužų ir potvynių potencialiai pažeidžiamų teritorijų keliose provincijose, per kurias, kaip numatoma, slinks taifūnas.

Prezidentas Benigno Aquino nurodė pareigūnams siekti, kad nežūtų nei vienas žmogus.

Tačiau tokį uždavinį itin sunku įvykdyti salyne, kurį kiekvienais metais užgriūna apie 20 smarkių audrų, kurių dauguma pareikalauja žmonių gyvybių ir padaro žalos. Haiyan yra jau 24-oji tokia audra smogsianti Filipinams šiais metais.

Boholo provincijos gubernatorius Edgardo Chatto sakė, kad kariai, policija ir gelbėtojų brigados padeda į saugias vietas perkeliamiems gyventojams, iš kurių tūkstančiai tebegyvena palapinėse po žemės drebėjimo. Manoma, kad taifūnas tiesiogiai nesmogs Boholui, tačiau šioje provincijoje laukiama smarkių vėjų ir liūčių, sakė meteorologas Jori Loizas.

Kariai padeda išvežioti maisto davinius ir kitokią pagalbą į sunkiai pasiekiamas gyvenvietes, o gelbėtojų sraigtasparniai laukia pasiruošę, nurodė kariškiai.

„Labiausiai baiminuosi, kad šio taifūno centras smogs mums. Tikiuosi, kad mes būsime aplenkti“, – E.Chatto sakė telefonu naujienų agentūrai „The Associated Press“.

Prognozuojama, kad Haiyan penktadienį ir šeštadienį slinks per šalies vidurio regioną, o sekmadienį pasieks Pietų Kinijos jūrą. Pasak J.Loizo, nesitikima, kad jis kliudys tankiai gyvenamą sostinę Manilą šalies šiaurėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius