-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Filipinuose vyksta prezidento rinkimai, kuriuose pirmauja ugningomis tiradomis pagarsėjęs meras

Filipinuose pirmadienį prasidėjo prezidento rinkimai, kuriuose netikėtu favoritu tapo prieš sistemą nusistatęs kovingo būdo Rodrigo Duterte, per savo agresyvią kampaniją žadėjęs „skersti“ nusikaltėlius.
Rodrigo Duterte
Rodrigo Duterte / „Scanpix“/AP nuotr.

Balsavietės atsidarė 6 val. vietos (1 val. Lietuvos) laiku, o balsavimas tęsis iki 17 val. (12 val.), sakė rinkimų pareigūnai.

Kaip rodo naujausios apklausos, R.Duterte, ilgametis pietinio Davao miesto meras, yra aiškiai populiaresnis negu kiti kandidatai į prezidentus, užhipnotizavęs milijonus žmonių necenzūrine leksika nuspalvintomis tiradomis, kuriose žadėjo šiurkščius, bet greitus sprendinius dviem šalį krečiančioms rykštėms – nusikalstamumui ir skurdui.

Jis supurtė politikos elitą keiksmažodžiais papildytais pažadais nužudyti dešimtis tūkstančių nusikaltėlių, grasinimais įvesti vieno žmogaus valdymą, jeigu įstatymų leidėjai jo neklausytų, ir susitaikyti su komunistais sukilėliais.

Tačiau R.Duterte kritikai perspėja, kad jis nugramzdins šalį į dar vieną tamsų diktatūros laikotarpį, praėjus trims dešimtmečiams po „Liaudies jėgos“ revoliucijos, užbaigusios diktatoriaus Ferdinando Marcoso režimą.

Kadenciją baigiantis prezidentas Benigno Aquino, kurio motina vadovavo demokratiniam judėjimui, nuvertusiam F.Marcosą, o vėliau šešerius metus vadovavo šaliai, ne kartą perspėjo, kad šaliai gresia nugrimzti į dar vieną diktatūrą.

B.Aquino, kuris pagal konstituciją galėjo užimti tik vieną šešerių metų kadenciją, vadovavo tuo metu, kai šalies ekonomika kasmet augo vidutiniškai 6 proc., ir buvo giriamas tarptautinių ekspertų dėl pastangų įveikti korupciją.

Kita vertus, jo kritikai sako, kad prezidentas mažai tenuveikė, kad pakeistų ekonomikos modelį, kuriame nedidelis skaičius įtakingų šeimų kontroliuoja beveik visus svarbiausius verslo sektorius, todėl Filipinai tapo šalimi, kurioje atskirtis tarp turtingųjų ir nepasiturinčiųjų yra viena didžiausių Azijoje.

B.Aquino pasirinktas įpėdinis – buvęs vidaus reikalų sekretorius ir ištikimas jo Liberalų partijos narys Maras Roxas, taip pat iškilios politikų šeimos atžala – yra antras populiariausias kandidatas po R.Duterte, rodo apklausos.

Lygiai tiek pat populiari yra senatorė Grace Poe – vieno velionio kino žvaigždės įsivaikinta dukra, kurios vertinimai pablogėjo, kai kritikai atkreipė dėmesį, jog ji buvo gavusi JAV pilietybę, bet vėliau jos atsisakė.

Dar vienas rinkimų intriga – kad Ferdinandas Marcosas jaunesnysis, velionio diktatoriaus sūnus, yra favoritas tarp kandidatų į viceprezidento postą, o jeigu jam pasisektų, tai būtų stulbinamas jo šeimos sugrįžimas į politiką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius