Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Filipinus siaubia taifūnas Goni, pranešama apie mažiausiai 7 žuvusiuosius

Taifūnui Goni sekmadienį užgriuvus Filipinus ir prasidėjus potvyniams, šimtai tūkstančių gyventojų buvo priversti palikti savo namus, o mažiausiai septyni žmonės žuvo, stichijai plėšiant stogus ir verčiant elektros stulpus.
Gyventojų evakuacija
Gyventojų evakuacija / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 2 Filipinai Taifūnas

Galingiausias šiais metais taifūnas taip pat sukėlė nuošliaužų, kurios palaidojo daugybę namų pietinėje tankiausiai gyvenamos Lusono salos dalyje, pranešė pareigūnai.

Goni buvo klasifikuojamas kaip „supertaifūnas“, kai prieš aušrą užgriuvo Katanduaneso salą, o didžiausias vėjo greitis siekė 225 kilometrus per valandą.

VIDEO: Super taifūnas Goni smogė Filipinams: vertė medžius, draskė stogus, prasidėjo potvyniai, pranešama apie žuvusius

Po kelių valandų per Lusoną judančio taifūno kategorija buvo sumažinta ir, artėdamas prie sostinės Manilos, kur gyvena 12 milijonų žmonių, taifūnas susilpnėjo.

Dalyje rajonų, įskaitant netoli sostinės esančias provincijas, taifūną lydėjo „niokojantys vėjai ir stiprūs lietūs“, nurodė valstybinė meteorologinė tarnyba savo naujausiame pranešime.

Vos prieš savaitę ta patį regioną nusiaubė taifūnas Molave, pražudęs 22 žmones.

Albajaus provincijoje žuvo mažiausiai septyni žmonės, sakoma Civilinės gynybos tarnybos pranešime.

Keletas žmonių žuvo lietaus sukeltose vulkaninių pelenų nuošliaužose, kurios, pasak policijos, palaidojo daugybę namų dviejuose gretimuose kaimuose netoli aktyvaus Majono ugnikalnio.

„Mes radome trijų žmonių kūnus ir ieškome dar trijų“, – pranešė Ginobatano miesto policijos viršininkas majoras Domingo Tapelis.

Vėjas nuplėšė mažiausiai dviejų evakuacijos centrų stogus, o potvynis apsėmė kai kuriuos kaimus.

„Vėjas yra nuožmus. Girdime virstančius medžius. Jis labai labai stiprus“ – naujienų agentūrai AFP teigė 21 metų Francia Mae Borras iš savo namų netoliese esančiame Legaspio mieste.

Beveik 400 000 žmonių paliko savo namus, dauguma jų suplūdo į evakuacijos centrus, pranešė Civilinės gynybos tarnyba.

Įvairių nukentėjusių rajonų pareigūnai praneša apie nutrauktus elektros laidus, o tai apsunkino komunikaciją ir trukdo įvertinti žalos mastą.

„Keliuose gausybė kliūčių, tokių kaip šakos ir smėlis, kurių dalis atnešta nuo Majono ugnikalnio. Kai kurie keliai yra nepravažiuojami“, – teigė netoli Legaspio esančio Kamaligo miesto meras Carlosas Irwinas Baldo.

Manilos oro uostas buvo uždarytas, o iš žemumose esančių lūšnynų rajonų, kuriems grėsė pavojus atsidurti po kelių metrų vandens sluoksniu, buvo evakuoti gyventojai.

Meteorologinė tarnyba perspėjo apie potvynius ir nuošliaužas.

Tūkstančiai karių ir policijos pareigūnų budėjo pasirengę padėti evakuoti ir gelbėti gyventojus.

Nuo koronaviruso pandemijos pradžios ištuštėjusios mokyklos, taip pat vyriausybės valdomi evakuacijos centrai ir gimnazijos yra naudojamos gyventojų prieglobsčiui.

Filipinus kasmet nusiaubia vidutiniškai 20 audrų ir taifūnų, kurie dažnai sunaikina derlių, sugriauna namus ir sugadina infrastruktūrą, todėl milijonai žmonių niekaip negali išsikapstyti iš skurdo.

Vienas daugiausia žalos padariusių taifūnų buvo 2013 metais praūžęs supertaifūnas „Haiyan“, kurio sukelti potvyniai užgriuvo centrinį Taklobano miestą, o daugiau nei 7 300 žmonių žuvo arba dingo be žinios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius