Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Financial Times“ praneša, kad JAV diplomatai siūlo pervadinti Taivano atstovybę, Lietuvos URM tai neigia

Vašingtonas siūlo Lietuvai apsvarstyti galimybę pakeisti Taivano atstovybės Vilniuje pavadinimą ir taip pabandyti sumažinti įtampą, stojusią dvišaliuose Lietuvos ir Kinijos santykiuose, penktadienį paskelbė įtakingas britų verslo leidinys „Financial Times“. Anot jo šaltinių, JAV diplomatai šią idėją iškėlė per pokalbius su Lietuvos pareigūnais. Užsienio reikalų ministerija šį pranešimą pavadino „dezinformacijos kampanija“.
Taivaniečių atstovybė
Taivaniečių atstovybė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Lietuva nuo praėjusių metų yra įsivėlusi į platų konfliktą su Kinija, kuri pasmerkė Lietuvos sprendimą leisti Vilniuje atidaryti Taivaniečių atstovybę įstaigos pavadinime naudojant Taivano vardą. Kitose šalyse atstovybės veikia kaip Taipėjaus atstovybės – tai labiau priimtina Kinijai.

Lietuviškai įstaiga vadinasi Taivaniečių atstovybė, angliškai – „Taiwanese“, kas gali reikšti ir Taivano, ir taivaniečių. Kinų kalba pavadinimas skamba kaip Taivano atstovybė.

Pekino vertinimu, kitos šalys pažeidžia „vienos Kinijos“ principą, kai savo veiksmais sudaro įspūdį, kad Taivanas yra nepriklausoma valstybė. Diplomatai Vilniuje teigia, kad Kinija jau kuris laikas prieš Lietuvą vykdo ekonominį šantažą.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis dar šią savaitę teigė, kad Vilnius nėra numatęs kokių nors atsitraukimo žingsnių. Tačiau, anot britų leidinio, būtent tokios įvykių eigos norėtų JAV pareigūnai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

Pasak „Financial Times“ šaltinių, JAV diplomatai jau pasiūlė Lietuvai atsitraukimą pervadinant Taivaniečių atstovybę – esą kalbėtasi su aukšto rango pareigūnais.

Oficialiai niekas nieko nežino

Šių šaltinių teigimu, Vašingtonas mano, kad būtent toks atstovybės pavadinimas leidžia Kinijai užsiimti šantažu, o tai kenkia ryšių su Taivanu stiprinimui.

„Financial Times“ paprašė Lietuvos užsienio reikalų ministerijos komentaro. Ministerija atsakė, esą teiginiai, kad JAV siūlo keisti Taivaniečių atstovybės pavadinimą, yra „klaidingi“ ir „dezinformacijos kampanija“.

„Ši informacija yra melaginga ir primena dezinformacijos kampaniją. Dar daugiau, šis „nutekinimas“ yra gerai suplanuotas, kad galimai sukeltų įtampą tarp aljanso partnerių ir įtampą Lietuvai, kuri skelbia apie naują paramą Ukrainai.

Tokių prašymų JAV administracija mūsų diplomatams niekada neteikė. Atstovybės pavadinimas yra suverenus suinteresuotų šalių sprendimas, o JAV administracija mus tvirtai remia, ką patvirtina ir jos atstovo komentaras minimame tekste“, – tokios reakcijos iš Užsienio reikalų ministerijos sulaukė ir 15min.

Vienas Taivano pareigūnas sakė, esą Lietuvos ir ES pareigūnai anksčiau svarstė apie galimybę pakeisti atstovybės Vilniuje pavadinimą, bet galiausiai nutarė, kad tai problemos neišspręstų.

Baltieji rūmai taip pat oficialiai neigia, kad JAV administracija pasiūlė Lietuvai pakeisti Taivaniečių atstovybės pavadinimą.

JAV Nacionalinės saugumo tarybos atstovas pabrėžė, esą „visi, kurie taip teigia, neatspindi tikrų JAV ir Lietuvos diskusijų“ – esą Vilniui kaip tik buvo pasakyta, kad amerikiečiai rems suverenius Lietuvos sprendimus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Taivaniečių atstovybė Vilniuje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Taivaniečių atstovybė Vilniuje

„Mes gerbiame ir remiame Lietuvos bei Taivano pastangas sustiprinti ryšius ir praktinį bendradarbiavimą“, – teigė atstovas.

Taivano pareigūnaiirgi tvirtino apie JAV pasiūlymą nežinantys. Vienas pareigūnas sakė, esą Lietuvos ir ES pareigūnai anksčiau svarstė apie galimybę pakeisti atstovybės Vilniuje pavadinimą, bet galiausiai nutarė, kad tai problemos neišspręstų.

Kaip rašo „Financial Times“, vis dėlto Vašingtonui diplomatinis Lietuvos ir Kinijos konfliktas tapo tikru galvos skausmu.

JAV esą siekia padėti Taivanui sustiprinti diplomatines pozicijas, bet nenori suteikti Pekinui progos kaltinti amerikiečius pažeidžiant „vienos Kinijos“ politiką.

Vienas „Financial Times“ publikacijos autorių Demetri Sevastopulo tviteryje taip pat parašė, kad JAV diplomatai buvo įspėję Lietuvą dėl Taivaniečių atstovybės pavadinimo prieš Vilniui uždegant jam žalią šviesą.

Nevienoda analitikų nuomonė

Taivaniečiai praėjusiais metais prašė JAV leisti įtraukti žodį „Taivanas“ į šios salos atstovybės Vašingtone pavadinimą. JAV į tokį prašymą nereagavo.

B.Glaser: vien naujos atstovybės įsteigimas ir greita ryšių su Lietuva plėtra yra didelis Taipėjaus laimėjimas.

„Viena didžiausių problemų yra tai, kad Taivanas nenori atstovybės pavadinimo pakeitimo. Lietuvoje pavadinimo pakeitimo irgi nenori labai stipri grupė žmonių“, – „Financial Times“ teigė vienas pareigūnas, žinantis, apie ką diskutuoja diplomatai.

123RF.com nuotr./Kinijos ir Taivano vėliavos
123RF.com nuotr./Kinijos ir Taivano vėliavos

Konfliktas, kaip pastebi „Financial Times“, kelia daug aistrų Vilniuje. Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda pavadino sprendimą dėl atstovybės pavadinimo „klaida“, o apklausa gruodį parodė, kad tik 13 proc. gyventojų remia vyriausybės Kinijos politiką.

Analitikai vienos nuomonės apie situaciją neturi. Vieni teigia, kad atstovybės pavadinimo pakeitimas prilygtų kapituliacijai, bet kiti tikina, esą kivirčas užtemdo realius Taivano pasiekimus.

„Leidimas šiai krizei tęstis greičiausiai virstų blogu rezultatu tiek Lietuvos, tiek turbūt Taivano interesams.

Vien naujos atstovybės įsteigimas ir greita ryšių su Lietuva plėtra yra didelis Taipėjaus laimėjimas“, – teigė Vokietijos Marshallo fondo ekspertė Bonnie Glaser ir pridūrė, kad Kinijos prieš Lietuvą vykdomą ekonominį šantažą laiko nepriimtinu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius