-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Financial Times“ prognozės 2015-iesiems: kokie svarbiausi įvykiai mūsų laukia?

„Financial Times“ imasi nelengvo uždavinio – prognozuoja, kas įvyks pasaulyje per šiuos metus: ar Rusija mėgins aneksuoti naujas teritorijas, ar dar labiau kris naftos kaina, ar bus suvaldytas Ebolos virusas.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas / „Scanpix“/AP nuotr.

Ar naftos kaina kris žemiau 50 dolerių už barelį?

Taip. Leidinio analitikų nuomone, yra dvi pagrindinės priežastys taip manyti. Visų pirma, naftos pasiūla ir toliau greičiausiai nemažės, o JAV didins skalūnų dujų išgavimą. Saudo Arabija ir kitos pagrindinės naftą išgaunančios šalys kažin ar pasieks susitarimą smarkiai mažinti išgaunamos naftos kiekį. Tuo tarpu paklausa naftai ir toliau bus tokia pati banguojanti kaip ir antroje praėjusių metų pusėje. Tiesa, naftos paklausos augimas Kinijoje ir kitose augančiose ekonomikose gali pakeisti situaciją, tačiau tam prireiks ne vieno mėnesio. 

Saudo Arabija ir kitos pagrindinės naftą išgaunančios šalys kažin ar pasieks susitarimą smarkiai mažinti išgaunamos naftos kiekį

Ekspertai teigia, kad galiausiai naftos kainą vis tiek sureguliuos rinka – mažos kainos stimuliuos paklausą, ir greičiausiai antroje metų pusėje naftos kaina, lyginant su metų pradžia, išaugs. 

Ar Rusija ryšis aneksuoti naujas teritorijas Ukrainoje ar kitose Europos šalyse?

Ne. Leidinio ekspertai mano, kad ekonominės krizės ir Vakarų sankcijų akivaizdoje Vladimiras Putinas bent jau šiais metais sustabdys ekspansiją. Greičiausiai V.Putinas pasistengs įtvirtinti savo valdžią Kryme ir išlaikyti įšaldytą konfliktą Rytų Ukrainoje. Tiesa, ekspertai pripažįsta, kad V.Putino reakcija į ekonomines problemas šalyje gali būti pastangos didinti savo populiarumą nacionalizmo pagalba, o tam jam prireiktų aštrinti agresiją Ukrainoje. Tačiau ekonominės ir karinės rizikos Rusijai šiuo metu atrodo pernelyg didelės, kad ji ryžtųsi tokiam žingsniui. 

Ar JAV siųs karines pajėgas kovoti su „Islamo valstybe“ Sirijoje ir Irake?

Ne. Nors „Islamo valstybė“ ir toliau kels didelę grėsmę pasauliui, šio leidinio užsienio politikos apžvalgininkų nuomone, nei JAV, nei jos sąjungininkės Europoje nenorės siųsti savo karių į frontą. Todėl karas su „Islamo valstybe“ visų pirma guls ant Irako kariuomenės pečių. 

Ar Kinijos ekonomikos augimas 2015 metais kris žemiau 7 proc.?

Taip. Leidinio analitikai mano, kad Pekinas stengsis išlaikyti BVP augimą 7 proc. ar aukštesniame lygyje, tačiau šalies ekonomikos augimas kiek sulėtės. 

Karas su „Islamo valstybe“ visų pirma guls ant Irako kariuomenės pečių

Vidaus skolos augimas, investicijų sumažėjimas, palyginus nedideli nekilnojamojo turto pardavimai, gamybos sektoriaus nesėkmės taps tuo svoriu, kuris temps šalies ekonomiką žemyn. 

Ar Hillary Clinton šiais metais įgis rimtą konkurentą?

Ne. Respublikonų kandidatas greičiausiai nepaaiškės iki 2016 metų. Analitikai prognozuoja, kad net kuomet jis bus paskelbtas, kažin ar sugebės iš pradžių prilygti H.Clinton – iš šiuo metu minimų 20 pavardžių nėra nei vieno jai prilygstančio priešininko. 

Ar Ebolos virusas Vakarų Afrikoje bus sunaikintas iki 2015 metų pabaigos? 

Taip. Visame pasaulyje skirta pakankamai daug medicininių ir finansinių resursų kovai su šiuo virusu, kad būtų pasiekta didelė pažanga. 

2015 metais vis dar bus Ebolos viruso židinių plykstelėjimų, tačiau iki 2016 metų pradžios Afrika gali tikėtis išsilaisvinimo iš Ebolos. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius