-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Belgijoje subyrėjo valdančioji koalicija (papildyta 16.26 val.)

Flamandų liberalų demokratų partija (Open VLD) ketvirtadienį paskelbė, kad traukiasi iš Belgijos valdančiosios koalicijos dėl nesutarimų tarp šalies flamandiškai ir prancūziškai kalbančių bendruomenių. Partijai pasitraukus iš koalicijos, atsistatydino ir šalies premjeras Yvesas Leterme'as.
„Open VLD“ partijos prezidentas Alexanderas De Croo (viduryje) teigė, kad partija prarado pasitikėjimą vyriausybe.
„Open VLD“ partijos prezidentas Alexanderas De Croo (viduryje) teigė, kad partija prarado pasitikėjimą vyriausybe. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Vyriausybei neliko kitos išeities, tik atsistatydinti“, – finansų ministras Didier Reyndersas sakė žurnalistams po to, kai Flandrijos liberalų demokratų partija „Open VLD“ pasitraukė iš penkių partijų koalicijos.

„Open VLD“ prarado pasitikėjimą vyriausybe“, – partijos prezidentas Alexanderas De Croo sakė žurnalistams po susitikimo su šios flamandams atstovaujančios partijos lyderiais Briuselyje.

„Open VLD“ sprendimą trauktis iš vyriausybės po ilgų derybų su koalicijos partneriais, per kurias nepavyko pasiekti kompromiso dėl federalinės valdžios pasidalijimo tarp skirtingiems regionams atstovaujančių partijų.

Labiausiai nesutariama dėl specialių teisių frankofonams oficialiai Flandrijai priklausančioje Briuselio–Halės–Vilvordės rinkimų apygardoje, kurioje gyvenam apie 100 tūkst. prancūzakalbių.

Daugiausiai flamadiškai kalbančios šio Belgijos sostinės priemiesčio bendruomenės stengėsi atgrasyti prancūzakalbius nuo kėlimosi ten gyventi, reikalaudamos mokėti flamandų kalbą, taip pat griežtindamos socialinio būsto suteikimo taisykles bei mėgindamos panaikinti specialias balsavimo teises.

Derybos tarp koalicijos partnerių nutrūko naktį iš antradienio į trečiadienį, nepasiekus jokių rezultatų.

Ši politinė krizė gali pasireikšti tarptautiniu lygiu, kai Belgija šių metų antroje pusėje perims pirmininkavimą ES.

Belgijos sostinės regionas yra vienintelė šalies sritis, kurioje oficialiai galioja dvikalbystė. Be to, nei viena iš Belgijos politinių partijų nėra palaikoma visos šalies mastu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius