Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Floridoje gyvenantis lietuvis praslenkantį uraganą Irma stebėjo balkone

Irma, kuri sekmadienį Floridą pasiekė kaip ketvirtos kategorijos uraganas, pirmadienį ryte susilpnėjo iki atogrąžų audros. Šią praslenkančią gamtos stichiją savo akimis matė ir šalia Majamio – Sani Ails Bičo mieste (Florida) gyvenantis Rimas Kinka.
Uraganas Irma Floridoje
Uraganas Irma Floridoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Guinnesso ir pasaulio jėgos aitvarų rekordininkas lietuvis Rimas Kinka audrą pasitikti nusprendė savo namuose. Tad pačiu audros piko metu – pirmadienį 13–15 val. vietos laiku jis buvo daugiaaukščio namo 12-ame aukšte.

Asmeninio albumo nuotr./Rimas Kinka
Asmeninio albumo nuotr./Rimas Kinka

Kaip portalui 15min pasakojo R.Kinka, prieš pat audrą Sani Ails Biče tvyrojo didelis nerimas, žmonės buvo skatinami evakuotis iš miesto. Ir šešiolikos aukštų daugiabutyje, kuriame gyvena R.Kinka, žmonių liko labai mažai.

„Prieš audrą mieste tikrai jautėsi panika, nes buvo prognozuojama 4 uragano kategorija ir kryptis tiesiai mūsų link. Tad tie, kurie dar iš pradžių sakė, jog lieka, vėliau neatlaikė panikos įtampos ir išvažiavo.

Mums labai pasisekė, kad uraganas pasuko Vakarų link, tad vietoje žadėtų 130 mylių per valandą vėjo greičio, mums teko 90, gūsiais iki 110 mylių“, – apie praslinkusią audrą pasakojo lietuvis.

R.Kinka prieš audrą tikino rimtai ruošęsis – darbe langus užkalė, automobilius paliko saugiose aikštelėse, o į turimą laivą, kad būtų sunkesnis, pripylė vandens ir tvirtai pririšo. Namuose visi lengvi daiktai taip pat buvo suslėpti.

Paklaustas, kodėl nusprendė nesievakuoti, R.Kinka tikino buvęs ramus dėl tvirtų daugiaaukščio namo konstrukcijų.

„Nesievakuoti nusprendžiau visų pirma dėl to, kad gyvenu tvirtame name, tad blogiausia, ko tikėjausi, kad audra gali išdaužyti langus. Buvome perspėti blogiausiu atveju slėptis vonios kambaryje arba laiptinėje. Evakuotis nenorėjau ir dėl eismo spūsčių – per didžiausias spūstis išvažiavus, lygiai taip pat vėliau reikėtų ir grįžti“, – sakė pašnekovas.

Namuose audrą pasitikęs R.Kinka nepabijojo jos ir nufilmuoti.

„Mano buto langai žiūri į vakarus, matant uragano sukimosi kryptį, man kaip kaituotojui nebuvo sunku susiorientuoti, jog pagrindinė jėga bus iš rytų. Šėlstant uraganui, aš galėjau laisvai atidaryti balkono duris ir stebėti audrą. Su kavos puodeliu ir telefonu rankoje vis išeidavau į balkoną, tačiau ilgai ten neišbūsi, užtenka 5 min. pabūti ir jau šlapias“, – 15min pasakojo R.Kinka.

Nors praslenkantis uraganas ir nebuvo toks stiprus, kaip žadėta, anot R.Kinkos, padaryta žala tiek jo gyvenamajame mieste, tiek ir Majamyje ganėtinai nemaža.

„Uraganas pridarė daugybę žalos. Majamio centras skęsta, vietose vandens net iki juosmens, nukritę du dangoraižių kranai, išvartyti medžiai, kabo elektros laidai. Miestas visiškai uždarytas.

Mano miestelyje situacija panaši, gatvėse – išvartyti medžiai, vienas kranas atsipalaidavęs, baiminamasi, kad gali nukristi. Kadangi mūsų miestas yra kiek aukščiau, vanduo bent jau nutekėjo į vandenyną. Aplinkiniuose miestuose situacija taip pat nekokia“, – pasakojo Rimas Kinka.

Perspėjimai dėl pavojingų potvynių pakrantėse tebegalioja didelėse Floridos pusiasalio dalyse. Šiame regione buvo nurodyta evakuotis daugiau kaip 6 mln. žmonių – tai viena didžiausių evakuacijų per JAV istoriją.

„Net šeši coliai (15 cm) tekančio vandens gali jus pargriauti, – uraganui susilpnėjus tviteryje parašė valstijos gubernatorius Rickas Scottas. – Būkite namie. Būkite saugūs.“

Floridos gubernatorius Rickas Scottas sakė, kad žalos padaryta visoje valstijoje ir kad vis dar pernelyg pavojinga gyventojams eiti į lauką ar grįžti iš evakuacijos.

Anksčiau sekmadienį pietinėse Floridos salose Irma, tuo metu dar buvusi ketvirtos kategorijos, nusinešė trijų žmonių gyvybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius