-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Floridoje įvykdyta mirties bausmė vienam kaliniui, bausmės Teksase ir Alabamoje sustabdytos

Jeigu Alabamoje, Teksase ir Floridoje numatytos mirties bausmės būtų įvykdytos pagal planą, tai būtų buvęs pirmas kartas per daugiau kaip aštuonerius metus, kai Jungtinėse Valstijose tą pačią dieną įvykdomos aukščiausios bausmės trims nuteistiems žudikams.
Antrankiai
Antrankiai / 123rf.com

Tačiau Teksaso gubernatorius Gregas Abbottas ketvirtadienį sutiko su valstijos lygtinio paleidimo tarybos rekomendacija ir suteikė malonę Thomas Whitakeriui. Be to, vėlai ketvirtadienį Alabamoje buvo atidėtas mirties bausmės 61 metų Doyle'ui Lee Hammui vykdymas, nes medikams buvo sunku prijungti kateterį. Pareigūnai nusprendė, kad nepakanka laiko parengti kalinį iki mirties bausmės orderio galiojimo pabaigos vidurnaktį.

D.L.Hammui mirtinas vaistų kokteilis turėjo būti suleistas ketvirtadienį 18 val. vietos laiku, bet JAV Aukščiausiasis Teismas atidėjo bausmės vykdymą, kol svarstė D. L.Hammo prašymą jį blokuoti. Teismas maždaug 21 val. nusprendė, kad pareigūnai gali vykdyti mirties bausmę. Tačiau Alabamos bausmių komisaras Jeffas Dunnas sakė, jog darbuotojai nemanė galintys iki vidurnakčio termino prijungti intraveninį kateterį. Pasak komisaro, tai buvo „laiko klausimas“.

38 metų Th.Whitakeriui mirtina injekcija grėsė už suorganizuotą motinos ir brolio nušovimą jų namuose Hjustono priemiestyje 2003 metais. Th.Whitakerio tėvas Kentas tada buvo sužeistas, išgyveno ir vėliau vadovavo pastangoms išgelbėti jo sūnų nuo mirties.

Kaip rodo Vašingtone įsikūrusio Mirties bausmių informacijos centro kaupiami statistiniai duomenys, nėra neįprasta vienai dienai suplanuoti kelias mirties bausmes, bet būtų neįprasta, jei visos jos tą dieną ir būtų įvykdytos. Taip yra dėl to, kad bausmių įvykdymą dažnai sustabdo teismai; bausmių datos dažnai atšaukiamos ar pakeičiamos.

Tris ar daugiau mirties bausmių valstijos yra įvykdžiusios 13 kartų nuo 1977 metų, kai šalyje buvo sugrąžinta mirties bausmė. Praėjusį kartą taip įvyko 2010 metų sausio 7 dieną, kai mirties bausmės buvo įvykdytos Luizianoje, Ohajuje ir Teksase.

1999 metų gruodžio 9-ąją mirties bausmės buvo įvykdytos keturiems kaliniams: Oklahomoje, Indianoje, Teksase ir Virdžinijoje.

Floridoje ketvirtadienį vakare mirtinas vaistų kokteilis buvo suleistas 47 metų Ericui Scottui Branchui, kuris buvo nuteistas už koledžo studentės išžaginimą ir mirtiną sumušimą 1993 metais.

Daugiausiai mirties bausmių Jungtinėse Valstijose buvo įvykdyta 1999 metais – 98. Vėliau šis skaičius mažėjo. 2018 metais kol kas buvo įvykdytos trys mirties bausmės, visos – Teksase.

Pernai šalyje tokios bausmės buvo įvykdytos 23 kaliniams; 2016 metais šis skaičius buvo 20.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius