Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Floridoje katastrofiška jėga siaučia uraganas: „Apie jį kalbėsime daugelį metų“

Trečiadienį į Floridos įlankos pakrantę su katastrofiška jėga įsiveržė uraganas Ianas, užpuolęs valstiją siautulingais vėjais, liūtimis ir klastinga vandenyno bangų banga. Tai viena galingiausių audrų, kada nors siautusių Jungtinėse Valstijose.
Uraganas Ianas
Uraganas Ianas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Uraganas nusileido į sausumą Kajokoste kaip ketvirtos kategorijos uraganas, kurio nuolatinis vėjas siekė iki 241 km per valandą greitį, pranešė JAV Nacionalinis uraganų centras (NHC).

Pagal Safyro-Simpsono skalę audra vos nepasiekė penktos kategorijos, t. y. pačios stipriausios kategorijos, kuri priskiriama audroms, kurių didžiausias nuolatinis vėjas siekia ne mažiau kaip 252 km per valandą, nors, NHC teigimu, tikėtasi, kad uraganas Ianas, pasiekęs krantą, šiek tiek susilpnės, rašo „Reuters“.

Uraganas nusileido zonoje, kurioje yra kilometrai smėlėtų paplūdimių, dešimtys kurortinių viešbučių ir daugybė kilnojamųjų namelių parkų, mėgstamų tiek pensininkų, tiek poilsiautojų.

Nors paskutinėmis valandomis prieš išsiverždamas į krantą uraganas Ianas siaubė Floridos įlankos pakrantę smarkiais vėjais ir liūtimis, valdžios institucijos įspėjo gyventojus, kad visiems, kurie dar nespėjo evakuotis, jau per vėlu saugiai tai padaryti.

Venecijoje, pakrantės mieste, turinčiame beveik 24 000 gyventojų, ir esančiame pusiaukelėje tarp Tampos ir Fort Majerso, lietus ir vėjas buvo intensyvūs dar prieš vidurdienį. Daugelis gatvių buvo užtvindytos, o nuolatinis viesulas 45 laipsnių kampu lenkė palmes, niokojo reklaminius stendus ir kelio ženklus.

Sinoptikai teigia, kad Ianas sukels iki 3,7 m audros bangas – vėjo sukeltus pakrantės potvynius – kartu su intensyvia perkūnija ir galimais tornadais.

„Tai audra, apie kurią kalbėsime daugelį metų, istorinis įvykis“, – sakė Nacionalinės orų tarnybos direktorius Kenas Grahamas.

Trečiadienio popietę Floridoje be elektros energijos buvo likę daugiau kaip 524 000 namų ir įmonių, pranešė vietos komunalinių paslaugų bendrovės. Iš viso Ianas iki šiol paveikė daugiau kaip 830 000 klientų, tačiau elektros energijos tiekimo bendrovės atkūrė kai kuriuos ankstyvuosius gedimus.

Šios savaitės pradžioje valdžios institucijos liepė evakuotis daugiau kaip 2,5 mln. gyventojų.

Dėl klimato kaitos uraganai tampa drėgnesni, vėjuotesni ir intensyvesni. Taip pat yra įrodymų, kad dėl to audros keliauja lėčiau, o tai reiškia, kad vienoje vietoje jos gali išlieti daugiau vandens, teigia mokslininkai.

„Greitas uragano Iano sustiprėjimas gali būti dar vienas pavyzdys, kaip šiltėjanti planeta keičia uraganus, – teigė meteorologė ir klimatologė Kait Parker, dirbanti weather.com. – Tyrimai rodo, kad tai matome daug dažniau nei ankstesniais dešimtmečiais.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius