Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Floridos laikraščiui „Sun Sentinel“ paskirta Pulitzerio premija už tarnybą visuomenei

Fort Loderdeilyje Floridoje leidžiamas laikraštis „Sun Sentinel“ pirmadienį buvo apdovanotas prestižine Pulitzerio premija už tarnybą visuomenei, kuri buvo paskirta už tyrimą dėl grėsmę piliečių gyvybei ne tarnybos metu keliančių policijos pareigūnų, paskelbė Pulitzerio premijų komitetas.
Spauda
Spauda / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Tas laikraščio tyrimas apie policininkus, kurie ne tarnybos metu „pramuštgalviškai skuba ir kelia pavojų piliečių gyvybei“, paskatino drausminius veiksmus„„mirtinam pavojui apriboti“, nurodė komitetas.

97-ojo sezono Pulitzerio premijas skyrė Kolumbijos universitetas. Šie prestižiškiausi JAV žurnalistikos apdovanojimai gali pritraukti labai reikalingą dėmesį laikraščiams ir interneto svetainėms, besivaržantiems dėl skaitytojų fragmentiškoje žiniasklaidoje, kur daugelis leidinių patiria biudžeto suvaržymus.

Brukline Niujorke tvarkomos interneto svetainės „InsideClimate News“ reporteriai laimėjo šalies naujienų kategorijos Pulitzerio premiją – už „kruopščius“ pranešimus apie ydingą šalies naftotiekių reguliavimą.

Šios svetainės reporterių Lisos Song, Elizabeth McGowan ir Davido Hasemyerio straipsniuose kalbama apie potencialius ekologinius pavojus, kuriuos kelia atskiesta nafta.

„Nuostabu būti pripažintiems už šį puikų darbą, kurį atliko mūsų reporteriai“, – sakė „InsideClimate News“ leidėjas ir steigėjas Davidas Sassoonas.

„Lygiai taip pat, kaip yra balsas už mus, tai taip pat yra didesnio masto pareiškimas. Aplinkosauginė žurnalistika žinių skyriuose visoje šalyje traukėsi ir mes kaip galėdami geriau pildėme šią spragą“, – sakė jis.

Tarptautinių naujienų Pulitzerio premiją laimėjo Davidas Barboza iš „The New York Times“, atskleidęs aukštų Kinijos pareigūnų korupciją ir slaptą premjero giminaičių turtą. Premijų komitetas pažymi, kad jo pranešimai  buvo parengti jaučiant didelį Kinijos pareigūnų spaudimą.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Hua Chunying pakartojo, kad vyriausybė smerkia tą istoriją.

„Mūsų pozicija ir požiūris šiuo klausimu yra labai aiškūs. Mes manome, kad tas „The New York Times“ pranešimas turėjo slaptų motyvų“, – Pekine sakė ji žurnalistams, bet plačiau nekomentavo.

Tiriamosios žurnalistikos Pulitzerio premija atiteko dviem kitiems „The New York Times“ reporteriams, Davidui Barstow ir Alejandrai Xanic von Bertrab, už jų straipsnius apie tai, kaip „Wal-Mart“ pasinaudojo išplitusiu kyšininkavimu, kad dominuotų Meksikos rinkoje. Po jų straipsnių kompanijos praktika buvo pakeista, nurodo premijų komitetas.

„The New York Times“ darbuotojai laimėjo aiškinamosios žurnalistikos Pulitzerio premiją – už straipsnius apie „Apple“ ir kitų technologijų kompanijų verslo praktiką, kuri „iliustruoja tamsesnę besikeičiančios pasaulinės ekonomikos pusę darbuotojams ir vartotojams“, sakoma komiteto pranešime.

Johnas Branchas iš „The New York Time““ Pulitzerio premija buvo pagerbtas už apybraižą – „jausmus žadinantį pasakojimą“ apie sniego lavinoje žuvusius slidininkus.

Bendrai „The New York Times“ gavo keturias Pulitzerio premijas, nurodo komitetas.

Pulitzerio premija už „karštas“ naujienas atiteko „The Denver Post“, už pranešimus apie šaudynes kino teatre Ororoje Kolorade. Premijų komitetas pažymi, kad šis Denverio laikraštis tai istorijai perteikti pasinaudojo įvairiausiomis „žurnalistinėmis priemonėmis, nuo „Twitter“ ir „Facebook“ iki vaizdo medžiagos ir rašytinių reportažų“.

Vietos naujienų Pulitzerio premija atiteko Bradui Schrade'ui, Jeremy Olsonui ir Glennui Howattui iš Mineapolio „Star Tribune“, už jų reportažus apie vaikų mirtingumo padidėjimą prastai tvarkomuose dienos priežiūros centruose. Tie reportažai paskatino imtis teisinių priemonių.

Pulitzerio premija už geriausią komentarą buvo paskirta Bretui Stephensui iš „The Wall Street Journal“, už jo skiltis apie JAV užsienio ir vidaus politiką, o Pulitzerio premija už kritiką atiteko Philipui Kennicottui iš „The Washington Post“, už „išraiškingus ir aitringus“ esė apie meną ir socialines jėgas.

Redaktoriaus skilties premija atiteko Timui Nickensui ir Danieliui Ruthui iš Sent Pitersberge Floridoje leidžiamo „Tampa Bay Times“, už darbą, padėjusį atšaukti sprendimą nutraukti vietos vandentiekio vandens fluoravimo.

Redakcijos karikatūros Pulitzerio premija atiteko Steve'ui Sackui Stivui Sakui iš Mineapolio „Star Tribune“.

Fotografijos kategorijose „karštų“ naujienų premija buvo paskirta Rodrigo Abdui, Manu Brabo, Narciso Contrerasui, Khaliliui Hamrai ir Muhammedui Muheisenui iš „Associated Press“, už pilietinio karo Sirijoje nušvietimą.

Pulitzerio premiją už meninę fotografiją laimėjo „Agence France-Presse“ (AFP) neetatinis korespondentas Javieras Manzano, už dviejų Sirijos sukilėlių kovotojų snaiperio slėptuvėje atvaizdą.

Meno ir literatūros kategorijose grožinės literatūros premija buvo paskirta Adamo Johnsono „Našlaičio šeimininko sūnui“ („The Orphan Master's Son“) – „puikiai parašytam romanui, kuris neša skaitytoją į nuotykių kupiną kelionę į totalitarinės Šiaurės Korėjos gelmes ir į slapčiausias žmogaus širdies kerteles“.

Dramos premija pagerbta Ayado Akhtaro pjesė „Užsitraukę gėdą“ („Disgraced“), kurioje pasakojama apie sėkmės lydimą korporacijos teisininką, susitaikantį su savo musulmonišku pakistaniečių paveldu.

Laureatai buvo išrinkti iš daugiau kaip 2,5 tūkst. pretendentų, nurodė Pulitzerio premijų komitetas.

Pulitzerio premija pavadinta Amerikos laikraščių magnato Josepho Pulitzerio, mirusio 1911 metais, vardu. Pirmosios premijos buvo įteiktos 1917 metais.

Premijos literatūros, dramaturgijos ir muzikos srityje skiriamos tik JAV piliečiams; žurnalistikos srityje pretendentai gali būti bet kurios šalies piliečiai, bet jų kūriniai turi būti paskelbti Amerikos laikraščiuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius