Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzijos lyderis Francois Hollande'as: „Antisemitizmas kelia grėsmę Prancūzijai“

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as antradienį, lankydamasis išniekintose žydų kapinėse rytinėje Prancūzijoje, sakė, kad daugėjant išpuolių prieš žydus ir musulmonus, kyla grėsmė šalies pagrindams.
Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as
Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.
Temos: 1 Išpuolis

Tai jis pareiškė kalbėdamas Elzase nedideliame Sar Junjono mieste, kur savaitgalį buvo išniekinta 250 žydų antkapių.

Prezidentas pažymėjo, kad Prancūzijoje auga antisemitizmas ir padaugėjo išpuolių prieš musulmonus, ypač po praėjusio mėnesio išpuolių Paryžiaus satyrinio žurnalo redakcijoje ir košerinio maisto parduotuvėje, per kuriuos žuvo 20 žmonių, tarp jų ir trys ginkluoti užpuolikai.

„Ar mums prie kapinių reikia statyti karius?“ – klausė F.Hollande'as, apžiūrėjęs išvartytus antkapius. „Kaip mes suvokiame tai, kas nenusakoma, nepateisinama, nepakenčiama? – sakė prezidentas. – Tai Respubliką graužiančio blogio išraiška“.

Jis pažadėjo atkakliai ieškoti ir surasti šio antisemitinio ar rasistinio išpuolio kaltininkus ir juos patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Dėl kapinių išniekinimo buvo sulaikyti penki vietos paaugliai, anksčiau neturėję problemų su teisėsauga, tačiau kaltinimai jiems kol kas nepateikti.

Pasak F.Hollande'o, 2014 metais antisemitinių išpuolių skaičius išaugo dvigubai, lyginant su 2013 metais, taip pat išpuolių prieš musulmonus skaičius per mėnesį po šaudynių Paryžiuje prilygo jų skaičiui per visus praėjusius metus.

Ši statistika pateikta antradienį Europos Tarybos žmogaus teisių komisaro Nilo Muižnieko paskelbtoje ataskaitoje apie padėtį Prancūzijoje. Skaičių augimas atspindi bendrą rasizmo augimo tendenciją šalyje ir rodo, kad diskriminacija ir neapykantos kurstymas išlieka gajūs, nepaisant vyriausybės pastangų nugalėti išliekantį nepakantumą.

Dėl stiprėjančio nesaugumo jausmo kai kurie Prancūzijos žydai persikraustė į Izraelį. Juos skatina ir šalies premjero Benjamino Netanyahu raginimai Europos žydams emigruoti į Izraelį.

Seniausi Sar Junjono kapinių antkapiai čia atsirado 1770 metais; jų išniekinimas užgavo jautrią Prancūzijos žydų stygą. „Tai – antisemitinis nusikaltimas, nusikaltimas prieš prigimtį. Kaip jį galima atleisti“, – sakė Strasbūro vyriausiasis rabinas Rene Gutmanas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius