-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Freedom House“: Vengrija, Serbija, Juodkalnija – nebe demokratijos, Lenkija – tik iš dalies

Demokratijos padėtį pasaulyje stebinti tarptautinė nevyriausybinė organizacija „Freedom House“ trečiadienį įspėjo apie „stulbinantį demokratijos byrėjimą“ Vidurio Europoje, Balkanuose ir Eurazijoje. Taip pat konstatuota, kad Vengrija, Serbija ir Juodkalnija nebėra demokratinės šalys, skelbia „Radio Free Europe“.
Viktoras Orbanas
Viktoras Orbanas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Vis daugiau Vidurio ir Rytų Europos šalių lyderių net nebeapsimeta, kad žaidžia pagal demokratijos.

Jie atvirai puola demokratines institucijas ir stengiasi suvaryti asmenines laisves“, – skelbia „Freedom House“ savo kasmetinėje ataskaitoje „Nations in Transit“. Ją galite skaityti čia.

Pranešime taip pat teigiama, kad koronaviruso pandemija gali tik paspartinti bandymus suvaržyti demokratiją. Kita vertus, organizacijos prezidentas Michaelas Abramowitzius pabrėžia, kad po šios krizės demokratija kaip tik gali atsigauti – arba, žinoma, patirti dar daugiau smūgių.

„Freedom House“ analizavo situaciją 29 šalyse ir tik dešimt jų esą galima vadinti demokratinėmis, o bendras reitingas žemėja jau 16 metų iš eilės.

Organizacijos teigimu, Vidurio ir Rytų Europoje, Balkanuose bei Eurazijoje vis daugiau manipuliavimo rinkimų sistema, šmeižto kampanijų prieš pilietinę visuomenę ir žiniasklaidą. Puolami teisėjai, į teismus norima prastumti tam tikroms politinėms jėgoms palankių pareigūnų.

„Freedom House“ analizavo situaciją 29 šalyse ir tik dešimt jų esą galima vadinti demokratinėmis, o bendras reitingas žemėja jau 16 metų iš eilės.

Pranešime išskiriama Lenkija, kurioje kaip tik kyla didelė politinė krizė dėl valdančiųjų noro žūtbūt surengti prezidento rinkimus, nors milijonai lenkų žada boikotuoti balsavimą. Ši šalis iškrito iš konsoliduotų demokratijų sąrašo ir dabar yra laikoma pusiau konsoliduota demokratija.

Lenkijai demokratiškumo reitinge skiriami 65 balai iš 100 galimų. Beje, Lietuva su 77 balais priskiriama prie konsoliduotų demokratijų, tiesa, mūsų šalies reitingas mažesnis nei Latvijos (80) ir Estijos (85).

Vis dėlto sparčiausiai padėtis, anot „Freedom House“, prastėja Vengrijoje, Serbijoje ir Juodkalnijoje. Visos trys šalys paliko demokratijų sąrašą ir dabar yra klasifikuojamos kaip hibridiniai režimai.

Vengrijos, kurios lyderis Viktoras Orbanas, pasak organizacijos, „net nebevaizduoja pagarbos demokratinėms institucijoms“, krytis ypač įspūdingas. 2010 metais ši šalis buvo laikoma tvirtai konsoliduota demokratija, bet dabar iš 100 balų jai skiriami vos 49.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius