-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

FTB: Carteris Page'as kolaboravo ir veikė išvien su Maskva

JAV Teisingumo departamentas paskelbė dokumentus, susijusius su buvusio Donaldo Trumpo rinkimų kampanijos patarėju Carteriu Page'u. Aiškėja, kad šalies Federalinis tyrimų biuras (FTB) dar 2016 metų spalį, likus mėnesiui iki rinkimų, manė, jog „C.Page'as kolaboravo ir veikė išvien su Rusijos vyriausybe“, rašo „The Guardian“.
Carteris Page'as
Carteris Page'as Maskvoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

C.Page'as nuosekliai neigia, kad dirbo kaip Rusijos agentas, ir, nors tyrimas tęsiasi jau beveik dvejus metus, nėra kuo nors kaltinimas.

O sekmadienį, duodamas interviu CNN, C.Page'as dar kartą paneigė elgęsis kaip nors neteisėtai ir FTB prašymą leisti jį stebėti – leidimus išduoda Užsienio žvalgybos priežiūros (FISA) teismas – pavadino absurdišku.

„Teisėsauga kvailina teismą. Niekada nebuvau užsienio galios agentas“, – tikino C.Page'as.

FTB dokumentus paviešino vėlų šeštadienio vakarą, o juose skelbiamas biuro vertinimas, esą „Rusijos vyriausybė koordinuoja veiksmus su Page'u ir galbūt kitais asmenimis, siejamais su Trumpo kampanija“.

„Scanpix“/AP nuotr./Carteris Page'as po liudijimo Kongrese
„Scanpix“/AP nuotr./Carteris Page'as po liudijimo Kongrese

Taip pat rašoma, kad „C.Page'as buvo užmezgęs ryšius su Rusijos vyriausybės pareigūnais, įskaitant Rusijos žvalgybininkus“.

Buvęs D.Trumpo kampanijos patarėjas užsienio politikos klausimais visgi keturis kartus atsisakė atsakyti, ar bendravo su Rusijos pareigūnais. Atsisakė C.Page'as ir paaiškinti, kodėl 2013 metais akademiniame laiške išdidžiai vadino save „neformaliu Kremliaus patarėju“.

Anot FTB dokumentų, C.Page'as, kuris Maskvoje gyveno 2004–2007 metais, per 2016-ųjų liepos kelionę į Rusiją susitiko su grupe įtakingų šios šalies prezidento Vladimiro Putino sąjungininkų.

Pirmasis susitikimus paminėjo garsiojo dosjė apie D.Trumpą autorius, buvęs britų žvalgybininkas Christopheris Steele'as.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Christopheris Steele'as
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Christopheris Steele'as

Teigiama, kad C.Page'as Maskvoje susitiko su „Rosneft“ vadovu Igoriu Sečinu, su kuriuo aptarė galimybę atšaukti sankcijas Rusijai. Taip pat – su rusų žvalgybos agentu Igoriu Divjekinu – su pastaruoju kalbėtasi apie demokratų kandidatę Hillary Clinton neva kompromituojančią medžiagą.

Sekmadienį CNN C.Page'as paneigė kada nors bendravęs su I.Sečinu ar I.Divjekinu, o šiuos konkrečius teiginius pavadino „visiškai klaidingais“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius