-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 20 /18:57

FTB direktorius Jamesas Comey: „Tiriame Rusijos ir D.Trumpo komandos ryšius“

JAV žvalgybos pareigūnai pirmadienį atvyko į Kongresą, kur dalyvauja klausymuose ir atsako į klausimus apie prezidento Donaldo Trumpo bei jo komandos galimus ryšius su Rusija. Pirmasis, žinoma, pasisakė pats D.Trumpas – tviteryje, bet netrukus tikrą bombą paleido Federalinio tyrimų biuro (FTB) direktorius Jamesas Comey.
JAV Kongrese – liudijimai apie Rusiją
JAV Kongrese – liudijimai apie Rusiją / AFP/„Scanpix“ nuotr.

J.Comey ir Nacionalinio saugumo agentūros (NSA) vadovas Mike'as Rogersas pirmą kartą viešai pasisako klausimu, kuris ne vieną savaitę yra prikaustęs Amerikos visuomenės dėmesį ir dar padidino priešpriešą tarp dviejų tradiciškai nesutariančių didžiųjų šalies politinių partijų.

J.Comey iškart suskubo prie reikalo. Pažymėjęs, kad dažniausiai nekalba apie vykdomus tyrimus, jis pridūrė, kad neįprastomis aplinkybėmis „nugali viešumo interesas“, ir atskleidė, jog FTB tiria galimus D.Trumpo komandos narių ryšius su Rusija.

„Teisingumo departamentas man pavedė patvirtinti, kad FTB tiria Rusijos valdžios pastangas kištis į 2016 metų rinkimus.

Tiriamas galimas bet kokių su D.Trumpo kampanijos komanda siejamų asmenų ryšys su Rusijos valdžia, taip pat – galimybė, kad kampanija ir Rusija koordinavo veiksmus“, – paskelbė J.Comey.

J.Comey: „Tiriamas galimas bet kokių su D.Trumpo kampanijos komanda siejamų asmenų ryšys su Rusijos valdžia, taip pat – galimybė, kad kampanija ir Rusija koordinavo veiksmus.“

Analitikai tokius FTB direktoriaus žodžius pavadino istoriniais. Tiesa, Atstovų Rūmų žvalgybos komitetui priklausantys respublikonai iškart nukreipė kalbą į kitas, ne tokias svarbias temas.

O D.Trumpas kiek anksčiau pasitelkė į pagalbą „Twitter“, kad vėl pareikštų, jog „visa istorija dėl Rusijos yra MELAGINGOS NAUJIENOS“. JAV prezidentas taip pat apkaltino senus savo priešus – Demokratų partiją ir Clintonus – siekiant sabotuoti FTB tyrimą.

„Demokratai išgalvojo Rusijos istoriją kaip priežastį dėl siaubingos rinkimų kampanijos. Turėjo didelį pranašumą Rinkikų kolegijoje ir pralaimėjo!“ – tviteryje parašė D.Trumpas.

Klausymą pradėjęs respublikonas iš Kalifornijos Devinas Nunesas, kuris vadovauja Atstovų Rūmų žvalgybos komitetui, teigė: „Faktas, kad Rusija įsilaužė į duomenų bazes, siejamas su JAV rinkimais, šiam komitetui nėra jokia staigmena.“

Tačiau D.Nunesas iškart pabrėžė, jog nėra jokių įrodymų, kad Rusija buvo susimokiusi su D.Trumpo komanda. Respublikonas taip pat prabilo apie tai, kad „daugybė“ dabartinių ir buvusių JAV pareigūnų „tikslingai tekino įslaptintą informaciją“ ir kad jo komitetas sieks juos nustatyti bei patraukti atsakomybėn.

Tuo metu Atstovų Rūmų žvalgybos komiteto demokratų lyderis Adamas Schiffas kalbėjo apie galimą Rusijos prezidento Vladimiro Putino nurodymą dar 2015 metais „pulti“ JAV vyriausybinius kompiuterius.

Tiesa, ir jis pripažino, kad nėra žinoma, ar Rusijos veiksmai kaip nors paveikė rinkimų baigtį. Tačiau pridūrė: „Tai nėra svarbu. Svarbu tai, kad rusai sėkmingai įsikišo į mūsų demokratiją ir kad mūsų žvalgybos tarnybos nustatė, jog jie taip elgsis ir vėl.“

A.Schiffas įspėjo: „Dar nežinome, kad Rusijai padėjo JAV piliečiai, įskaitant D.Trumpo kampanijos atstovus. Jei D.Trumpo komanda padėjo rusams, tai bus ne tik rimtas nusikaltimas. Tai bus viena labiausiai pribloškiančių išdavysčių JAV istorijoje.“

JAV žvalgybos agentūros sausį atliko neįprastą žingsnį, viešai paskelbusios išvadą, jog Rusijai dirbę programišiai įsilaužė į įtakingų demokratų elektroninio pašto sistemas ir nutekino jų kandidatei Hillary Clinton nepalankius dokumentus, kad būtų sumažinti jos šansai įveikti D.Trumpą.

Nuo tada viešojoje erdvėje netyla svarstymai, ar D.Trumpas ir jo aplinka galėjo kažkokiu būdu bendrininkauti su Rusija.

J.Comey neturi informacijos, patvirtinančios D.Trumpo kaltinimus B.Obamai

J.Comey paneigė skandalingą, nepatvirtintą D.Trumpo kaltinimą savo pirmtakui viename socialiniame tinkle, esą Barackas Obama per praėjusių metų rinkimų kampaniją klausėsi jo telefoninių pokalbių Niujorke esančiame dangoraižyje „Trump Tower“.

Praėjusį penktadienį D.Trumpas vėl pakartojo savo kaltinimą, atmesdamas ir respublikonų, ir demokratų raginimą atsiimti tuos kaltinimus ir atsiprašyti.

„Su visa pagarba prezidento pranešimams tviteryje apie įtariamą jo pokalbių klausymąsi, kuris neva buvo atliekamas buvusios administracijos nurodymu, aš neturiu informacijos šiems pranešimams patvirtinti“, – J.Comey sakė kalbėdamas Atstovų rūmų Žvalgybos komiteto posėdyje.

NSA vadovas M.Rogersas taip pat griežtai atmetė šiuos D.Trumpo administracijos ne kartą kartotus kaltinimus, esą NSA paprašė Didžiosios Britanijos žvalgybos agentūros GCHQ šnipinėti JAV prezidentą.

„Tai akivaizdžiai prieštarautų penkių akių susitarimui, kuris galioja dešimtmečius“, – sakė M.Rogersas, kalbėdamas apie penkių šalių – Australijos, Britanijos, JAV, Kanados, Naujosios Zelandijos žvalgybų bendradarbiavimą.

D.Trumpas kovo 4-ąją tviteryje išliejo pyktį ant savo pirmtako. Jis pareiškė, kad B.Obama nurodė klausytis telefoninių pokalbių Niujorko dangoraižyje, kuriame gyvena D.Trumpas su šeima ir yra įsikūrusi jo verslo imperijos būstinė.

„Siaubinga! Ką tik išsiaiškinau, kad B.Obama prieš pat mano pergalę (rinkimuose) klausėsi mano telefoninių pokalbių „Trump Tower“. Nieko nesužinojo. Tai makartizmas!“ – rašė D.Trumpas tviteryje.

Praėjusį penktadienį D.Trumpas vėl pakartojo savo kaltinimą, atmesdamas ir respublikonų, ir demokratų raginimą atsiimti tuos kaltinimus ir atsiprašyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius