Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

FTB vadovas liudys apie galimus Donaldo Trumpo aplinkos ryšius su Rusija

JAV Federalinio tyrimų biuro (FTB) ir Nacionalinio saugumo agentūros (NSA) vadovai pirmadienį dalyvaus Kongreso klausymuose, per kuriuos jiems teks atsakinėti į klausimus apie prezidento Donaldo Trumpo galimus ryšius su Rusija bei didžiulį triukšmą sukėlusius jo kaltinimus savo pirmtakui Barackui Obamai dėl telefoninių pokalbių pasiklausymo.
FTB direktorius Jamesas Comey
FTB direktorius Jamesas Comey / AFP/„Scanpix“ nuotr.

FTB direktorius Jamesas Comey ir NSA vadovas Mike'as Rogersas pirmą kartą viešai pasisakys dviem klausimais, kurie ne vieną savaitę yra prikaustę Amerikos visuomenės dėmesį ir dar padidino priešpriešą tarp dviejų tradiciškai nesutariančių didžiųjų šalies politinių partijų.

D.Trumpas, prie įtakingiausios pasaulio valstybės vairo stojęs verslo magnatas, puikiai supranta rizikos mastą.

J.Comey liudys Atstovų Rūmų Žvalgybos komiteto posėdyje, kuriame bus nagrinėjamas Rusijos kišimasis į 2016 metų prezidento rinkimų kampaniją. Jame turėtų pasisakyti ir M.Rogersas.

Kalbos D.Trumpo ir jo aplinkos galimus ryšius su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu netyla jau ne vieną mėnesį.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas

JAV žvalgybos agentūros sausį atliko neįprastą žingsnį, viešai paskelbusios išvadą, jog Rusijai dirbę programišiai įsilaužė į įtakingų demokratų elektroninio pašto sistemas ir nutekino jų kandidatei Hillary Clinton nepalankius dokumentus, kad būtų sumažinti jos šansai įveikti D.Trumpą.

Kongreso komisija kol kas nerado jokių įrodymų, kad D.Trumpo rinkimų kampanijos atstovai buvo susimokę su Rusija.

Nuo tada viešojoje erdvėje netyla svarstymai, ar D.Trumpas ir jo aplinka galėjo kažkokiu būdu bendrininkauti su Rusija.

Kongreso komisija kol kas nerado jokių įrodymų, kad D.Trumpo rinkimų kampanijos atstovai buvo susimokę su Rusija, sekmadienį nurodė jos pirmininkas.

Remiantis „visa informacija, kurią gavau iki šio ryto, nėra jokių D.Trumpo komandos ir Maskvos bendrininkavimo įrodymų“, sakė Atstovų Rūmų Žvalgybos komiteto pirmininkas Devinas Nunesas televizijai „Fox News“.

„Ar buvo klausomasi telefoninių pokalbių „Trump Tower“? Ne, niekada. Informacija, kurią gavome penktadienį, toliau skatina mus daryti tokią išvadą“, – sakė D.Nunesas, kuris yra respublikonas.

Maskva griežtai paneigė savo sąsajas su kibernetiniais įsilaužimais. D.Trumpas savo ruožtu pasmerkė ažiotažą dėl jo galimų ryšių su Rusija, pavadinęs tai „raganų medžiokle“.

Pirmadienio klausymuose bus paliesta dar viena didžiulį ažiotažą kelianti tema: jokiais įrodymais nepagrįsti D.Trumpo kaltinimai, esą B.Obamos administracija prezidento rinkimų kampanijos metu klausėsi jo telefoninių pokalbių Niujorke esančiame dangoraižyje „Trumpo Tower“.

D.Trumpas kovo 4 dieną socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad B.Obama „pasiklausė“ jo pokalbių telefonu“. Šis kaltinimas sukėlė politinę audrą JAV sostinėje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Barackas Obama
AFP/„Scanpix“ nuotr./Barackas Obama

Dėl numanomo Rusijos kišimosi į rinkimų kampaniją tyrimus pradėjo net kelios Kongreso komisijos, įskaitant Atstovų Rūmų ir Senato Žvalgybos komitetus, kurie prižiūri visų 17-os šalies žvalgybos agentūrų veiklą, taip pat Atstovų Rūmų bei Senato Teismų komitetai.

FTB taip pat tiria numanomą Rusijos kišimąsi į rinkimų procesą.

Tebėra neaišku, ar FTB pradėjo kriminalinį tyrimą dėl galimų D.Trumpo rinkimų kampanijos padėjėjų ryšių su Rusijos pareigūnais.

Baltiesiems rūmams teko atšaukti D.Trumpo atstovo spaudai Seano Spicerio pakartotą kaltinimą, esą Jungtinės Karalystės žvalgybos tarnyba padėjo B.Obamos administracijai vykdyti tariamą pokalbių pasiklausymą.

Pirmadienio posėdis neabejotinai virs labai viešos FTB ir įstatymų leidėjų konfrontacijos arena, o visą nacionalinio saugumo bendruomenę itin domina, ar J.Comey jo metu susprogdins kokią nors politinę bombą.

Kongreso nariai reiškė nepasitenkinimą, kad FTB, jų teigimu, nepakankamai bendradarbiauja aiškinantis dėl numanomo Rusijos kišimosi į rinkimų procesą ir D.Trumpo pareiškimų apie tariamą jo telefoninių pokalbių pasiklausymą, kuriuos atmetė ne tik pats B.Obama, bet ir virtinė kitų pareigūnų .

Smūgis D.Trumpo patikimumui

Kontroversija dėl tariamo telefoninių pokalbių pasiklausymo nukreipė dėmesį nuo D.Trumpo pastangų prastumti kitas svarbias savo darbotvarkės iniciatyvas, įskaitant planus atšaukti B.Obamos sveikatos apsaugos sistemos pertvarką, taip pat įgyvendinti mokesčių reformą ir prieštaringą draudimą patekti į šalį visiems pabėgėliams ir šešių musulmoniškų valstybių piliečiams.

Kritikai sako, kad ji taip pat dar pablogino ir taip jau šiurkštų politinių debatų Vašingtone tone ir sudavė rimtą smūgį prezidento autoritetui namuose ir užsienyje.

Baltiesiems rūmams teko atšaukti praėjusią savaitę D.Trumpo atstovo spaudai Seano Spicerio pakartotą kaltinimą, esą Jungtinės Karalystės žvalgybos tarnyba padėjo B.Obamos administracijai vykdyti tariamą pokalbių pasiklausymą. Dėl tokių pareiškimų pašlijo Amerikos santykiai su artimiausia sąjungininke.

Tačiau penktadienį D.Trumpas tai vėl pakartojo per spaudos konferenciją su Vokietijos kanclere Angela Merkel Baltuosiuose rūmuose.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Angela Merkel ir Donaldas Trumpas
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Angela Merkel ir Donaldas Trumpas

„Kalbant apie pasiklausymą, kurį, spėju, vykdė ankstesnė administracija, mes turbūt turime šį tą bendro“, – sakė D.Trumpas kanclerei, turėdamas galvoje 2015-aisiais tinklalapio „WikiLeaks“ paskelbtą pranešimą, kad JAV daug metų klausėsi A.Merkel ir jos svarbiausių patarėjų pokalbių telefonu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius