Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Fukušimos-1 atominėje elektrinėje laukta naujo sprogimo, pirmajame reaktoriuje išsilydė 70 proc. kuro strypų (atnaujinta 8.16 val.)

Kompanija TEPCO, administruojanti Fukušimos-1 atominę elektrinę, pranešė, kad pati blogiausia padėtis šiuo metu yra pirmajame reaktoriuje. Iki 70 proc. „ištirpę“ jo branduolinio kuro strypai. Situaciją išgelbėjo azoto dujos, kurių avarijos likviduotojai pripumpavo į reaktorių.
Sprogimas Fukušimos-1 atominėje elektrinėje
Sprogimas Fukušimos-1 atominėje elektrinėje. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

TEPCO teigimu, pirmajame reaktoriuje kaupiasi vandenilio dujos, todėl ruošiamasi dar vienam sprogimui. Primename, kad pirmajame reaktoriuje vandenilio dujos sprogo jau pačią pirmą dieną po kovo 11-osios žemės drebėjimo Japonijoje.

Antrojo ir trečiojo reaktorių kuro strypai išsilydę atitinkamai 30 ir 25 proc.

Siekiant išvengti vandenilio dujų sprogimo pirmajame reaktoriuje, į jį bus purškiamos azoto dujos. Japonijos TV kanalas NHK teigia, kad šie darbai jau atliekami. Tačiau žmonėms laisvai judėti elektrinėje trukdo „labai aukštas“ radiacijos lygmuo.

Negalutiniais duomenimis, jis siekia 31,1 sivertą per valandą pirmajame bloke ir 19,8 siverto antrajame ir trečiajame. Primename, kad iškart po sprogimo radiacija siekė 167 sivertus per valandą.

PLAČIAU APIE RADIACIJOS DOZES IR KĄ JOS REIŠKIA (spausk čia).

Ieško daugiau plyšių, purkš „stebuklingą“ dervą

Japonijos atominės energetikos saugumo tarnybos duomenimis, užtaisytas plyšys, pro kurį į vandenyną sunkėsi itin radioaktyvus vanduo, ko gero nėra vienintelis. Specialistų nuomone, dėl vieno tokio nutekėjimo šaltinio vandenyne radiacija negali viršyti leistinų normų šimtus tūkstančių kartų, o kai kur ir milijonus. Taigi avarijos likviduotojai ieško ir daugiau plyšių, kuriuos reikėtų užtaisyti.

Tačiau ne tik vanduo kelia itin didelį pavojų. Itin dideles dozes radiacijos spinduliuoja ant elektrinės sienų nusėdusios radioaktyvios dulkės.

Norėdami jas surinkti, likviduotojai išpurkš elektrinės teritorijoje ir ant pastatų specialią žalsvos spalvos dervą. Ji vadinama stebuklinga, nes suriša radioaktyvias daleles.

Ši derva jau buvo išbandyta prie ketvirtojo reaktoriaus, TEPCO atstovai sako, kad buvo pasiektas efektas.

Avarijos likviduotojai užkirto kelią naujam sprogimui (papildyta 8.16 val.)

Visą ketvirtadienio naktį dirbusiems avarijos likviduotojams pavyko pripumpuoti azoto dujų į pirmąjį reaktorių, pranešė TEPCO. Kompanijos atstovo teigimu, dabar, kai azotas išstūmė vandenilį, naujo sprogimo grėsmė beveik likviduota. Tačiau įtariama, kad reaktoriaus konteineris yra dalinai pažeistas, o tokiu atveju vandenilio dujos gali ir vėl pradėti kauptis, jeigu reaktorius bus aušinamas vandeniu.

Kitas TEPCO atstovas paaiškino, kad į reaktorių iš viso bus pripumpuota 6 tūkst. kubinių metrų dujinio azoto. Tokių pačių saugumo priemonių ketinama imtis ir antrajame bei trečiajame reaktoriuose.

Scanpix nuotr./Fukuaima-1 gelbėtojai dirba ir elektrinėje, ir jūroje
„Scanpix“ nuotr./Fukušima-1 gelbėtojai dirba ir elektrinėje, ir jūroje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius