Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 04

Futbolas karo metu: kaip komentuoti pasaulio čempionato rungtynes, jei nėra elektros?

Ukrainos žurnalistas Pavlo Posochovas, rašantis 15min apie karo šalyje kasdienybę, šį kartą pasakoja, kaip dirba futbolo komentatoriai, kuriems pasaulio futbolo čempionato kovas reikia komentuoti ir tuomet, kai nėra elektros tiekimo. O elektros per parą būna tik kelias valandas.
Pavlo Posochovas improvizuotoje studijoje bibliotekoje
Pavlo Posochovas improvizuotoje studijoje bibliotekoje / Nuotr. iš asmeninio archyvo

O dabar ten galėtų žaisti Ukraina

Velso nacionalinė futbolo rinktinė jau baigė pasirodymą pasaulio futbolo čempionate, kuris šiuo metu vyksta Katare. Komanda sužaidė lygiosiomis su amerikiečiais ir pralaimėjo Iranui bei Anglijai.
Bet tai galėjome būti mes. Ir galėjome pasirodyti geriau. Tokios mintys sukasi ukrainiečių galvose.

2022 m. birželio 5 d. Velse Ukrainos rinktinė lemiamą mačą su šios šalies rinktine dėl teisės žaisti pasaulio čempionate. Šios rungtynės turėjo įvykti pavasarį, bet tada nebuvo galimybės žaisti. Birželio mėnesį Ukrainos rinktinė neturėjo jokios žaidybinės praktikos: nacionalinis čempionatas neįvyko, komanda sužaidė tik keletą draugiškų rungtynių.

Scanpix/Laskowski/PressFocus/SIPA nuotr./Ukrainos futbolininkai
Scanpix/Laskowski/PressFocus/SIPA nuotr./Ukrainos futbolininkai

34-oji minutė. Velso rinktinės lyderis Garethas Bale'as muša baudos smūgį, kamuolys paliečia Ukrainos rinktinės lyderį Andrijų Jarmolenką, suklaidina vartininką ir atsiduria tinkle. Šis įvartis buvo vienintelis. Jis pasiuntė Velsą į pasaulio čempionatą, o Ukrainą - užsiimti savo reikalais.

Mažai tikėtina, kad sirgaliai būtų galėję mėgautis savo šalies rinktinės rungtynėmis. Dauguma ukrainiečių dabar 16 valandų per parą neturi elektros energijos namuose.

Tačiau atsižvelgiant į karą, į tai, kad šiuo metu visoje šalyje nuolat nutraukiamas elektros energijos tiekimas, mažai tikėtina, kad sirgaliai būtų galėję mėgautis savo šalies rinktinės rungtynėmis. Dauguma ukrainiečių dabar 16 valandų per parą neturi elektros energijos namuose. Šviesos įjungiamos kelis kartus per dieną 2 ar 4 valandoms ir vėl išjungiamos, kad elektros tinklas galėtų veikti. Tai yra daugkartinių Rusijos raketų atakų prieš energetikos infrastruktūrą pasekmė.

Kaip komentuoti rungtynes be elektros?

Esu žurnalistas iš Charkivo, kuris po Rusijos invazijos su šeima persikėlė į Ternopilį Vakarų Ukrainoje. Nuo 2016 m. komentuoju sporto renginius. Vyrų futbolas, moterų futbolas, futsalas, krepšinis, tinklinis. Likus kelioms savaitėms iki pasaulio futbolo čempionato pradžios, Ukrainos transliuotojas pakvietė mane dirbti komentatoriumi.

Jau pirmosiomis karo savaitėmis parengėme nuotolinio komentavimo sporto redakcijoje schemą

Komentatoriai gaudavo rungtynių vaizdą savo namuose, rūsyje, slėptuvėje ar kur nors kitur ir jau iš ten komentavo rungtynes, nes tuo metu tai daryti iš biuro Kyjive buvo pavojinga. Buvo pavojinga tiesiog išeiti į gatvę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius