-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

G-20 finansų vadovai siekia užglaistyti tarpusavio nesutarimus ir didinti tarptautinių finansų institucijų lėšas

Didžiojo dvidešimtuko (G-20) finansų ministrai šeštadienį tikino, kad sunkų laikotarpį išgyvenančios šalys gali tikėtis tarptautinės paramos, tačiau nesutarė, kaip toliau kovoti su didžiausia nuo praeito amžiaus 4-ojo dešimtmečio pasauline ekonomikos krizė.
Didžiojo dvidešimtuko (G-20) finansų ministrų susitikimas
Didžiojo dvidešimtuko (G-20) finansų ministrų susitikimas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Londonas

Be kita ko, Kinija, Indija, Brazilija ir Rusija ragino griežčiau kontroliuoti rizikos draudos fondus, tačiau vienas Europos Sąjungos (ES) pareigūnas sakė, kad šis klausimas „nėra pats svarbiausias prioritetas“ Didžiajai Britanijai, kurioje balandžio 2 dieną įvyks pagrindinis G-20 viršūnių susitikimas.

Į pietus nuo Londono įvykęs G-20 finansų vadovų susitikimas turėjo tapti pagrindu balandžio 2 dienos forumui ir užglaistyti nesutarimus tarp pasisakančių už skubias vartojimą skatinančias priemones, kurios padėtų nutraukti recesiją, ir griežtesnio finansų rinkų reguliavimo šalininkų.

Į pietus nuo Londono įvykęs G-20 finansų vadovų susitikimas turėjo tapti pagrindu balandžio 2 dienos forumui ir užglaistyti nesutarimus tarp pasisakančių už skubias vartojimą skatinančias priemones, kurios padėtų nutraukti recesiją, ir griežtesnio finansų rinkų reguliavimo šalininkų.

Šeštadienį vykusiame susitikime dar nepaaiškėjo, kaip Jungtinės Valstijos ketina išvalyti savo bankų „toksiškus aktyvus“, nors daugelis mano, jog pasaulio ekonomika galėtų atgyti tik išsprendus šią problemą.

Šiam klausimui likus atviram, didžiausias dėmesys nukrypo į Tarptautinį valiutos fondą (TVF), Azijos plėtros banką ir kitas tarptautines finansų agentūras, siekiant išsiaiškinti, ar joms pakaks išteklių į sunkią padėtį pakliuvusioms šalims gelbėti.

„Reikia, kad šalys įsipareigotų daryti viską, kas būtina, ir tiek laiko, kiek prireiks, kad palaikytų savo ekonomikas“, – sakė Didžiosios Britanijos finansų ministras Alistairis Darlingas, kuris pirmininkavo prabangiame užmiesčio viešbutyje vykusioms deryboms.

„Išties privalome imtis veiksmų, kurie neleistų patirti žalos besivystančioms ekonomikoms, kurios mato, kaip iš jų (finansų) sistemų išimami pinigai“, – pridūrė jis, tikriausiai turėdamas omenyje milžinišką kapitalo pasitraukimą iš Azijos šalių rinkų, kilus praeito amžiaus 10-ojo dešimtmečio finansų krizei.

Per kelis pastaruosius mėnesius krizės apimtoms Rytų Europos šalims TVF skyrė beveik 50 mlrd. dolerių. Ši institucija prašo, kad jos finansavimas būtų padidintas dvigubai ir pasiektų 500 mlrd. dolerių. Daugiau lėšų taip pat tikisi gauti Azijos plėtros bankas.

Šiuos prašymus parėmė Kinija, Indija, Rusija ir Brazilija, o pareigūnai nurodė, kad vėliau bus išleistas bendras G-20 komunikatas, kuriame tikriausiai bus minimi šie klausimai.

Didžiojo dvidešimtuko šalys sukuria daugiau nei 80 proc. pasaulio bendrojo vidaus produkto (BVP). Prognozuojama, kad šiemet šis rodiklis turėtų sumažėti labiausiai nuo praeito amžiaus 4-ojo dešimtmečio, nes Jungtinėse Valstijose 2007 metais prasidėjusi finansų krizė visame pasaulyje pakirto pasitikėjimą, rinkų aktyvumą ir prekybą, taip pat nulėmė didelio masto darbo vietų mažėjimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius