-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

G-7: turimi duomenys rodo Irano atsakomybę už ataką prieš tanklaivį

Didžiojo septyneto (G-7) užsienio reikalų ministrai penktadienį pareiškė, jog „visi prieinami duomenys aiškiai rodo Iraną“ esant atsakingą už liepos 29-ąją surengtą drono smūgį su Izraeliu susijusiam tanklaiviui, per kurį žuvo vienas buvęs britų karys ir Rumunijos pilietis.
Tanklaivis „Mercer Street“
Tanklaivis „Mercer Street“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 3 Iranas G7 Tanklaivis

„Tai buvo tyčinė ir tikslinė ataka, aiškus tarptautinės teisės pažeidimas... Tokiai atakai jokio pateisinimo nėra“, – sakoma septynių labiausiai išsivysčiusių valstybių ministrų pareiškime.

Iranas savo ruožtu griežtai neigė bet kokius savo ryšius su ataka, surengta regione tvyrant padidėjusiai įtampai, taip pat patekus į aklavietę deryboms, kuriomis siekiama atgaivinti daugiašalę sutartį dėl Teherano branduolinės programos.

Ministrai pabrėžė, kad „laivams turi būti leidžiama laisvai plaukioti, kaip numato tarptautiniai įstatymai“. Jie taip pat pažadėjo „daryti viską, ką gali, kad apsaugotų visą laivybą, nuo kurios priklauso pasaulio ekonomika“.

„Irano elgesys ir jo parama marionetinėms jėgoms bei nevalstybiniams ginkluotiems veikėjams kelia grėsmę tarptautinei taikai ir saugumui“, – rašo G-7 diplomatijos vadovai. Jie paragino Iraną sustabdyti bet kokią veiklą, neatitinkančią Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijų.

JAV ir Izraelis nedelsdami apkaltino Iraną dėl atakos prieš tanklaivį, valdomą vienam izraeliečių milijardieriui priklausančios bendrovės.

Pasak saugumo analitikų, žmonių gyvybių pareikalavusi ataka gali dar labiau paaštrinti „šešėlinį karą“, kurio taikiniais tampa su Iranu ir Izraeliu susiję laivai.

Antradienį Iranas taip pat buvo apkaltintas užgrobęs kitą Omano įlankoje plaukusį asfalto ir bitumo krovinį gabenantį laivą, nors šiitiška respublika pareiškė nesanti susijusi su šiuo incidentu.

Šią savaitę Irano prezidentu buvo prisaikdintas ultrakonservatyvių pažiūrų šiitų dvasininkas Ebrahimas Raisi, buvęs šalies teismų sistemos vadovas. Jis laimėjo birželį vykusius rinkimus ir pakeitė Hassaną Rouhani, laikytą nuosaikesniu veikėju.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius