-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

G.Kasparovas: jei V.Putinas nuspręstų patraukti A.Lukašenką, aš nenustebčiau

Rusų demokratų Vilniuje surengtos trečiosios antikarinės konferencijos metu aptarta artėjanti Rusijos imperijos griūtis, tačiau mažai užsiminta apie Baltarusijos vaidmenį šiame procese. Netikėtai mirus Baltarusijos užsienio reikalų ministrui Vladimirui Makėjui, pasklido prielaidos, neva funkcionieriaus mirtis buvo savotiškas ženklas Aliaksandrui Lukašenkai. Visa tai 15min komentuoja garsus opozicionierius ir šachmatininkas Garis Kasparovas.
Garis Kasparovas
Garis Kasparovas / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Baltarusijos naujienų agentūra „BELTA“, remdamasi Užsienio reikalų ministerijos atstovu spaudai Anatolijumi Glazu, apie ministro mirtį pranešė lapkričio 26 dieną.

Netikėtos V.Makėjaus mirties priežastis nebuvo įvardyta.

Ministras nesiskundė sveikata – jis turėjo gana turiningą suplanuotą dienotvarkę, planavo Minske susitikti su savo Rusijos kolega Sergejumi Lavrovu.

Tvyrant įtampai tarp Maskvos ir Minsko, tokio rango valdininko mirtis sukėlė nemažai klausimų – dalis politologų nedrąsiai ėmė kalbėti apie tai, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas bando užsiminti kolegai, kad šis taip pat gali „netikėtai mirti“.

Diktatūrų peštynės

Ilgamečio Kremliaus režimo opozicionieriaus Gario Kasparovo manymu, susidūrimas tarp dviejų diktatūrų visada yra nenuspėjamas.

„Kalbant apie galimybę, kad V.Putinas bandys „patraukti“ A.Lukašenką iš diktatorių gyvenimo, nieko negalėčiau atmesti, neturiu jokios informacijos, kuri galėtų tą patvirtinti ar paneigti“, – pradėjo komentarą G.Kasparovas.

„Tačiau atkreipkime dėmesį ir į gandus. Aišku, kuomet netikėtai miršta Baltarusijos užsienio reikalų ministras, kyla gandai.

Ir visko gali būti, nes mes visi suprantame, kad V.Putinas turi savo planų Baltarusijos atžvilgiu.

O santykiai tarp A.Lukašenkos ir V.Putino yra santykiai tarp dviejų diktatorių, kurie tuo pačiu metu yra ir sąjungininkai, ir priešai, nuolat vienas iš kito laukia smūgio į nugarą“, – akcentavo G.Kasparovas.

Opozicionierius svarstė, kad Baltarusijos ministro mirtis galėtų būtų neatsitiktinė.

„Manau, kad A.Makėjaus mirtis visiškai galėtų nuteikti A.Lukašenką pesimistiškai. Tačiau aš nežinau, kiek toli pažengė V.Putino ir A.Lukašenkos santykiai, ir ar pasirengęs V.Putinas žengti tokį Baltarusiją destabilizuojantį žingsnį“ – svarstė G.Kasparovas.

Jo manymu, karas keičia daugelį taisyklių.

„Jei tai (V.Putino liepimu būtų nužudytas A.Lukašenka, - aut.) nutiktų, aš visiškai nenustebčiau“, – teigė G.Kasparovas.

„Scanpix“/AFP/Aliaksandras Lukašenka
„Scanpix“/AFP/Aliaksandras Lukašenka

Artimas valdžiai asmuo

Baltarusijos užsienio reikalų ministro pareigas V.Makėjus ėjo nuo 2012 m. rugpjūčio 22 d. Prieš tai ketverius metus jis buvo Baltarusijos prezidento administracijos vadovas, 2000-2008 m. – Baltarusijos prezidento padėjėjas.

Jam vadovaujant užsienio reikalų ministerijai, Baltarusija ne kartą sulaukdavo Vakarų kritikos dėl susidorojimo su opozicija, dėl abejotinų rinkimų ir dėl leidimo Rusijos pajėgoms naudotis Baltarusijos teritorija per karą Ukrainoje.

Rugsėjį V.Makėjus gynė Baltarusijos poziciją Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje.

„Baltarusija vadinama „agresoriaus bendrininke“ ar net konflikto šalimi. Esame sakę ir sakome toliau: Baltarusija niekada nėra skatinusi karo. Bet mes taip pat nesame išdavikai! Turime įsipareigojimų sąjungininkams, griežtai jų laikomės ir laikysimės tarptautinių susitarimų, kurių šalimi esame, dvasios ir raidės“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius