Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2021 04 12 /15:49

Buvęs bankininkas G.Lasso laimėjo Ekvadoro prezidento rinkimus

Buvęs bankininkas Guillermo Lasso sekmadienį laimėjo Ekvadoro prezidento rinkimus, žadėdamas „galimybes ir klestėjimą“, nepaisant skolų slegiamą šalies ekonomiką nualinusios pandemijos.
Guillermo Lasso
Guillermo Lasso / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Konservatyvus G. Lasso pasiskelbė išrinktuoju Ekvadoro prezidentu po to, kai jo varžovas socialistas Andresas Arauzas pripažino pralaimėjimą sekmadienio rinkimuose.

„Gegužės 24 dieną mes atsakingai prisiimsime iššūkį pakeisti savo šalies likimą ir visam Ekvadorui užtikrinti tas galimybes ir klestėjimą, kurių trokštame visi“, – pareiškė politikoje patyręs G.Lasso, anksčiau dukart dalyvavęs prezidento rinkimuose ir užėmęs antrąją vietą.

Ekonomistas A.Arauzas, kurį rėmė buvęs lyderis Rafaelis Correa, kilniai pripažino pralaimėjimą, nors anksčiau skelbėsi laimėtoju, remdamasis balsavusiųjų apklausos rezultatais.

„Sveikinu jį su šiandienos rinkimų triumfu ir parodysiu jam mūsų demokratinius įsitikinimus“, – pareiškė A.Arauzas.

Šalies Rinkimų tarybos rezultatai, paskelbti suskaičiavus 93,14 proc. balsų, rodo, kad už G. Lasso balsavo apie 52,51 proc., o už A. Arauzą – 47,49 proc. rinkėjų.

13,1 mln. gyventojų turinčiame Ekvadore dalyvavimas rinkimuose yra privalomas, o visuomenės apklausos artėjant rinkimams prognozavo nuožmią abiejų kandidatų kovą dėl galimybės užimti populiarumą praradusio prezidento Leníno Moreno vietą.

Per rinkimų kampaniją šioje Pietų Amerikos šalyje dominavo pandemijos pagilintos ekonominės krizės klausimai.

Mažai žinomas 36 metų ekonomistas A.Arauzas dėl dešimtmetį nuo 2007 iki 2017 metų šaliai vadovavusio R.Correa paramos per pirmąjį balsavimo turą vasarį surinko daugiausiai balsų.

Dauguma ekspertų rinkimus pavadino mūšiu tarp R. Correa šalininkų ir jo priešininkų politiškai labai susiskaldžiusioje šalyje.

R. Correa būtų prisidėjęs prie A. Arauzo dalyvaudamas rinkimuose, jeigu nebūtų nuteistas už korupciją aštuonerių metų laisvės atėmimo bausme.

Šiuo metu jis gyvena Belgijoje, iš kur kilusi jo žmona, kad išvengtų jam skirtos laisvės atėmimo bausmės. Tačiau buvęs prezidentas iki šiol išlieka įtakinga figūra Ekvadoro politikoje.

„Nuolatinė įtampa“

Gegužės 24 dieną prezidentavimą perimsiantis G.Lasso nedelsiant susidurs su ekonominės krizės keliamu iššūkiu, kurį dar sunkina 7,8 proc. susitraukęs bendrasis vidaus produktas (BVP) 2020 metais.

Iš viso šalies skolos siekia beveik 64 mlrd. JAV dolerių – 63 proc. BVP – iš kurių užsienio skola sudaro 45 mlrd. JAV dolerių.

Šaliai taip pat smarkiai smogė pandemija. Ekvadoro ligoninės buvo perpildytos, iš viso registruota daugiau nei 340 tūkst. užsikrėtimo COVID-19 atvejų ir 17 tūkst. mirčių.

G.Lasso laukia nelengva ketverių metų kadencija, nes A.Arauzo kairiųjų koalicija yra didžiausia partija parlamente.

„Bus nuolatinė įtampa su vykdomąja valdžia. Nebus beveik jokios galimybės vykdyti šaliai reikalingas reformas“, – sakė Ekvadoro Saleziečių universiteto apžvalgininkas Pablo Romero.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius