-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 18 /16:18

G.Nausėda žada siekti stipresnių sankcijų Rusijai dėl konflikto Rytų Ukrainoje

Ukrainoje viešintis Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda pareiškė, kad kvies Vakarus sustiprinti sankcijas Rusijai dėl situacijos Rytų Ukrainoje, kur Maskvos remiami separatistai tęsia kovą su Kijevo pajėgomis.

„Negalime užsimerkti prieš nevykdomus Rusijos įsipareigojimus bei toliau žudomus Ukrainos žmones. Nematome Rusijos valios užbaigti karą Donbase, todėl nesikeičiant situacijai tarptautiniu lygiu kviesime demokratines valstybes stiprinti sankcijas Rusijai“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį pareiškė G.Nausėda.

Taip jis kalbėjo po Kijeve vykusio susitikimo su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

VIDEO: G.Nausėdos ir Ukrainos prezidento V.Zelenskio spaudos konferencija

Šalies vadovas taip pat teigė, kad Lietuva „nepripažįsta Krymo aneksijos ir aktyviai aktualizuoja šį nusikaltimą prieš Ukrainos tautą tarptautiniu lygiu“ Europos Sąjungos institucijoje ir Jungtinėse Tautose.

„Reiškiu tvirtą paramą Ukrainos suverenitetui ir teritoriniam vientisumui, Ukrainos euroatlantinei integracijai bei vykdomoms reformoms“, – sakė G. Nausėda.

Jis pabrėžė, kad šią paramą įtvirtino 13-osios Prezidentų tarybos metu pasirašyta deklaracija dėl Ukrainos europinės perspektyvos.

V.Zelenskis teigė, kad pastaruoju metu Rytų Ukrainoje padaugėjo provokacijų, o situacija regione ir kontaktinėje linijoje išlieka sudėtinga.

„Mes šiandien aptarėme grėsmingas saugumo tendencijas dėl provokacijų gausėjimo, bandymų stabdyti taikos procesus. (...) Tai rodo, kad mums reikia ryžtingo tarptautinės visuomenės veikimo“, – kalbėjo Ukrainos vadovas.

Jis teigė, kad G.Nausėdai pristatė iniciatyvą Kijeve sukurti specialia platformą, skirtą situacijai Kryme.

„Manau, kad visos pasaulio demokratinės valstybės, kurios gerbia tarptautinę teisę, turi susijungti ir apginti mūsų piliečių ir Krymo gyventojų teises ir padėti deokupuoti Krymo pusiasalį“, – sakė V.Zelenskis.

Lietuvos prezidentas teigė, kad Lietuva šioje iniciatyvoje aktyviai dalyvaus.

„Scanpix“/AP nuotr./Volodymyras Zelenskis ir Gitanas Nausėda
„Scanpix“/AP nuotr./Volodymyras Zelenskis ir Gitanas Nausėda

Šalių vadovai susitikimo metu taip pat aptarė Ukrainos vykdomas reformas, siekiant narystės NATO ir Europos Sąjungoje (ES).

G.Nausėda sveikino Ukrainos padarytą pažangą, įgyvendinant ES ir Ukrainos Asociacijos susitarimą.

„Mes tikrai jas (Ukrainos pastangas – BNS) matome, tikrai jas vertiname. Tą matome ne tik mes, bet ir tarptautinės institucijos“, – kalbėjo G.Nausėda.

Vis dėlto jis pabrėžė, kad vis dar yra sektorių, kuriuose „reikia pasitempti“.

„Tarp tokių sektorių paminėčiau teismų sistemos reformą, suteikimas daugiau galių, atsakomybės bet kartu ir paramos antikorupcijos institucijoms, nes jos tikrai patiria milžinišką spaudimą. Na, ir centrinio banko nepriklausomumas taip pat yra vertybė, kurią būtina puoselėti“, – kalbėjo G. Nausėda.

Koordinuos Astravo elektros blokadą

G.Nausėda taip pat teigė sutaręs su Ukrainos vadovu V.Zelenskiu koordinuoti politiką ir veiksmus, siekiant blokuoti Astravo atominėje elektrinėje pagamintą energiją.

„Tiek Lietuva, tiek Ukraina siekia turėti nepriklausomą elektros energijos sistemą ir įgyvendinti sinchronizaciją su kontinentinės Europos elektros tinklais, tačiau nekontroliuojami fiziniai ir komerciniai elektros energijos srautai iš Rusijos apsunkina šio strateginio tikslo įgyvendinimą“, – bendroje spaudos konferencijoje sakė G.Nausėda.

„Sutarėme koordinuoti savo politiką ir veiksmus, susijusius su sinchronizacija ir ypač su elektros energijos, pagamintos nesaugioje Baltarusijos atominėje elektrinėje, nepirkimu“, – pridūrė prezidentas.

„Scanpix“/AP nuotr./Astravo atominė elektrinė
„Scanpix“/AP nuotr./Astravo atominė elektrinė

Jis sakė, kad Lietuva „palaiko Ukrainos politiką nepirkti nesaugios elektros energijos iš Baltarusijos atominės elektrinės“.

„Tikiu, kad šis mūsų solidarumas prisideda prie geopolitinių hibridinių ir energetinio saugumo grėsmių mažinimo regione“, – sakė Lietuvos prezidentas.

G.Nausėdos teigimu, Astravo AE yra Rusijos geopolitinės įtakos įrankis. Jo teigimu, „kaip Ukraina ryžtingai kovoja prieš šios šalies agresiją, taip pat ryžtingai turi atsispirti ir ekonominės įtakos svertams“.

V.Zelenskis spaudos konferencijoje padėkojo Lietuvai už pastangas priešinantis Baltijos jūros dugnu tiesiamam dujotiekiui „Nord Stream 2“ ir teigė, kad jis žalingas ne tik Ukrainai, bet visai Europai.

Anksčiau ketvirtadienį G.Nausėda taip pat pagerbė Maidano aukas sakydamas, kad ukrainiečių tauta taip „krauju užrašė“ galinti nulemti savo ateitį.

„Ukrainiečių tauta Maidane parodė ir krauju užrašė, kad ji gali nulemti savo šalies ateitį. Kad gins europietišką identitetą ir euroatlantinę kryptį“, – ketvirtadienį savo feisbuko paskyroje rašė prezidentas.

Lietuvos vadovas taip pat ragino nepamiršti Krymo aneksijos, minint septintąsias jos metines.

Roberto Dačkaus nuotr./Prezidentas ir pirmoji ponia dalyvauja Maidano aukų atminimo ceremonijoje
Roberto Dačkaus nuotr./Prezidentas ir pirmoji ponia dalyvauja Maidano aukų atminimo ceremonijoje

„Neturime teisės pamiršti Krymo okupacijos! Lenkiu galvą prieš Ukrainos herojus, kurie paaukojo gyvybes už savo šalies suverenitetą. Mūsų pareiga – juos palaikyti“, – rašė G.Nausėda.

G.Nausėda dviejų dienų vizito metu Ukrainoje ketvirtadienį susitiko su prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

Lietuvos prezidento vyriausioji patarėja Asta Skaisgirytė anksčiau šią savaitę Žinių radijui sakė, kad G.Nausėda Kijeve išreikš Lietuvos paramą Ukrainos euroatlantinei integracijai, jo teritoriniam vientisumui, suverenitetui, bus aptarta situacija Rytų Ukrainoje.

Šalių vadovai pirmininkavo dvišalei prezidentų tarybai, kurioje dalyvavo ir septyni Lietuvos Vyriausybės ministrai, pasirašyta bendra deklaracija dėl Ukrainos europinės perspektyvos.

Tai – pirmasis prezidento dvišalis vizitas po pertraukos nuo pernai liepos, vizitus G.Nausėda buvo apribojęs dėl koronaviruso pandemijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius