-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

G.W.Bushas memuaruose rašo ir apie Irako karą, ir apie alkoholizmą bei kankinimus

Antradienį pasirodė kadenciją baigusio JAV prezidento George'o W.Busho atsiminimų knyga „Sprendimų gairės“ („Decision points“). Už šią knygą G.W.Bushas gavo 7 mln. dolerių avansą, o pirmasis tiražas – 1,5 mln. kopijų.
Bushas paskutinėje savo konferencijoje.
G.W.Bushas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Knyga padalinta į 14 skyrių, kiekviename iš jų G.W.Bushas pasakoja apie tam tikrus įvykius ir priimtus sprendimus – nuo karo Irake ar rugsėjo 11-osios įvykių iki finansinės krizės.

Pateisino kankinimus

Naujienų portalas 15min.lt jau skelbė, kad nemažai vietos šioje knygoje skiriama karui Irake. G.W.Bushas sako, kad sprendimas pradėti karinius veiksmus Irake buvo noras įvesti demokratiją šioje šalyje. Tačiau jis pripažino tam tikras klaidas dėl šio karo – viena iš jų pavadino nesugebėjimą surasti masinio naikinimo ginklų, kurių, pasak žvalgybos, turėjo Saddamas Husseinas. G.W.Bushas dar kartą pakartojo, kad sprendimas įsiveržti į Iraką nebuvo klaidingas. Jis mano, kad Irako žmonės dabar kur kas geriau gyvena, o S.Husseiną jis vadina „diktatoriumi žudiku.“

G.W.Bushas taip pat teigė, jog nesigaili ir dėl to, kad įtariamieji teroristai buvo kankinami. Anot kadenciją baigusio JAV prezidento, tik kankinimai padėdavo gauti informaciją apie ruošiamus teroro aktus. G.W.Bushas netgi rašo, kad jis asmeniškai įsakė kankinti vieną iš rugsėjo 11-osios teroro aktų organizatorių.

Savo atsiminimuose G.W.Bushas taip pat rašo, kad, Izraelio prašymu, buvo svarstoma idėja 2007 metais smogti įtartinam Sirijos objektui.

Neperspėjo jo dėl krizės

Aš jaučiausi kaip skęstančio laivo kapitonasRašydamas apie pasaulinę finansų krizę G.W.Bushas teigia, jog tikėjosi, kad apie ekonomines problemas iš anksto praneš reitingų agentūros ar atitinkamos institucijos, tačiau to neatsitiko. „Aš jaučiausi kaip skęstančio laivo kapitonas“, – atsimena G.W.Bushas.

Tačiau prezidentas atmeta kaltinimus dėl to, kad jis iššvaistė Billo Clintono laikais sukauptus rezervus, o 2008 metų rudenį sukurta programa bankams gelbėti nebuvo naudinga. Anot G.W.Busho, tai parodė, jog JAV valdžia neleis finansų sistemai žlugti.

G.W.Bushas tarp dalykų, kurių nepavyko įgyvendinti iki galo tinkamai, įvardina uragano Katrina padarinių likvidavimą. Buvęs valstybės vadovas pripažįsta, kad jo veiksmai buvo nepakankamai operatyvūs, ir būtent tai tapo pražūtimi vietos gyventojams.

Rašo apie polinkį į alkoholį

Knygoje kadenciją baigęs prezidentas rašo apie tai, kad paauglystėje buvo linkęs į alkoholį ir aprašinėja išgėrinėjimus su draugais.

Jis rašo ir apie kai kuriuos intymesnius asmeninio gyvenimo momentus. Jis aprašo vieną iš savo jaunystės epizodų, kuomet dar piktnaudžiavo alkoholiu. „Aš sėdėjau girtas už stalo savo tėvų namuose. Čia buvo ir mano brolis bei sesuo, o taip pat ir Laura (G.W.Busho žmona, – vert. past.) Aš sėdėjau greta puikios moters, mano tėvų draugės. Aš jos garsiai paklausiau: „Į ką panašus seksas sulaukus 50-ies?“, – rašoma atsiminimų knygoje.

G.W.Busho teigimu, šios istorijos pabaiga buvo tokia: kai jam sukako 50 metų, moteris, kurią jis tada pribloškė tokiu klausimu, parašė jam, klausdama: „George'ai, ir koks jis?“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius