-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 08 /14:16

G20 susitikime – antausiai S.Lavrovui: įsižeidęs nusprendė išvykti

Sulaukęs daug diplomatinių antausių ir atsisakymų fotografuotis kartu, Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas nusprendė anksti išvykti iš G20 ministrų susitikimo Balyje, skelbia vokiečių leidinys „Spiegel“.
Sergejus Lavrovas
Sergejus Lavrovas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Sergejus Lavrovas surengs dvišales derybas, tada kreipsis į spaudą ir išvyks“, – penktadienio rytą sakė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova.

Pasak jos, S.Lavrovas nedalyvaus oficialiuose pietuose ir darbo sesijoje po pietų.

Pranešama, kad S.Lavrovas iš karto po savo kalbos išėjo iš posėdžių salės. Pastebima, kad jis vengė atsakyti ir į Vokietijos užsienio reikalų ministrės Annalenos Baerbock klausimus. Ji turėjo kalbėti iš karto po S.Lavrovo.

Šiemet tradicinė susitikimo dalyvių fotosesija neįvyko. Priežastis – daugelio užsienio reikalų ministrų atsisakymas nusifotografuoti kartu su kolega iš Rusijos. Apie tai pranešė Japonijos naujienų agentūra „Kyodo“.

AFP/ „Scanpix“ nuotr./S.Lavrovas su Turkijos delegacija
AFP/ „Scanpix“ nuotr./S.Lavrovas su Turkijos delegacija

Pirmasis fotografuotis su S.Lavrovu atsisakė JAV valstybės sekretorius Anthony Blinkenas.

S.Lavrovas, komentuodamas kolegų atsisakymą dėl susitikimų ir bendrų fotosesijų, teigė, kad pats nieko nekvietė.

Be to, kaip pranešė „Reuters“, kai kurie viršūnių susitikimo dalyviai atsisakė susitikti su S.Lavrovu kuluaruose. Tarp jų – JAV, Vokietijos, Japonijos diplomatijos vadovai.

Nebėgios paskui

Rusijos užsienio reikalų ministras S.Lavrovas penktadienį pareiškė, kad „nebėgios“ paskui Jungtines Valstijas siekdamas derybų, jo kolegai A.Blinkenui atsisakius su juo susitikti G-20 ministrų susitikime Indonezijoje.

„Ne mes atsisakome kontaktų, o Jungtinės Valstijos, – sakė S.Lavrovas žurnalistams Balio saloje. – Mes niekam nebėgiojame iš paskos, prašydami susitikti.“

Jungtinės Valstijos siekia izoliuoti Rusiją tarptautinėje arenoje, o A.Blinkeno padėjėjai pareiškė nematantys prasmės kalbėtis su S.Lavrovu, kol Maskva tęsia karą Ukrainoje.

S.Lavrovas, sveikindamas susitikimo šeimininkę Indoneziją, pasmerkė Vakarų šalių požiūrį į 20-ies šalių grupę, kuri buvo įkurta kaip didžiausių pasaulio ekonomikų klubas.

„Mūsų Vakarų partneriai stengiasi išvengti pokalbių apie pasaulio ekonomikos klausimus“, – sakė jis.

„Vos pradėję kalbėti jie pradeda karštligiškai kritikuoti Rusiją dėl padėties Ukrainoje, vadindami mus agresoriais ir okupantais, – kalbėjo S.Lavrovas. – Visi mus ragina nutraukti operaciją ir rasti taikų sprendinį.“

Tačiau „nepaisant mūsų Vakarų kolegų elgesio, tai yra naudinga diskusija“, pridūrė jis.

Rusijos diplomatijos vadovas penktadienį išėjo iš Didžiojo dvidešimtuko (G-20) ministrų susitikimo Indonezijoje, Vakarų šalims kritikuojant Maskvą dėl jos invazijos Ukrainoje.

Vašingtonas ir jo sąjungininkai prieš susitikimą pasmerkė Rusijos karą Ukrainoje, o paskui, per derybas už uždarų durų, rusų užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas susidūrė su, anot JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno, Vakarų kritikos kruša.

„Tai, ką šiandien išgirdome, jau yra stiprus choras iš viso pasaulio... dėl būtinybės užbaigti agresiją“, – sakė A.Blinkenas, dalyvaujantis susitikime kurortinėje Balio saloje.

A.Blinkenas ir S.Lavrovas prisidėjo prie kolegų dienos trukmės deryboms ir tai buvo pirmas jų susitikimas nuo karo Ukrainoje pradžios. Susitikimo šeimininkai iškart pasakė jiems, kad konfliktas turi būti užbaigtas derybomis.

S.Lavrovas, komentuodamas kolegų atsisakymą dėl susitikimų ir bendrų fotosesijų, teigė, kad pats nieko nekvietė.

„Kalbant apie susitikimus su manimi, sakiau, kad su manimi nesifotografuos. Nieko nekviečiau nusifotografuoti. Ir niekur nekviečiau. Indonezija mane pakvietė“, – komentavo jis Rusijos propagandinei žiniasklaidai.

Indonezijos užsienio reikalų ministrė Retno Marsudi sakė, kad liepos 7 d. G 7 (JAV, Jungtinė Karalystė, Vokietija, Italija, Prancūzija, Kanada, Japonija) ir Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrai atsisakė dalyvauti iškilmingoje vakarienėje kartu su S.Lavrovu. Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova sakė, kad S.Lavrovas „nepastebėjo boikotuojančiųjų nedalyvavimo“.

S.Lavrovo dalyvavimas G20 susitikime taip pat buvo vertinamas kaip galimo Rusijos prezidento Vladimiro Putino dalyvavimo G20 viršūnių susitikime, kuris taip pat vyks Balyje lapkričio 15–16 dienomis, išbandymas. Kelios šalys suabejojo ​​savo dalyvavimu, jei V.Putinas asmeniškai dalyvaus viršūnių susitikime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius