-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 07 /16:54

G7 siunčia žinią izoliuojamam Vladimirui Putinui: sankcijos nebus atšauktos

JAV prezidentas Barackas Obama anksti sekmadienį atvyko į Pietų Vokietiją dalyvauti Didžiojo septyneto (G7) viršūnių susitikime. Praėjus metams po to, kai JAV vadovas su sąjungininkais pradėjo bausti Rusiją už karinę agresiją Ukrainoje, sekmadienį jis galingiausių valstybių vadovus mėgins įtikinti išlikti stipriais ir toliau izoliuoti Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, rašo nytimes.com.
G7 susitikimas Vokietijoje
G7 susitikimas Vokietijoje / „Scanpix“/AP nuotr.

Papildyta 16.55 val. Sankcijos Rusijai ir toliau bus taikomos

B.Obama ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel sekmadienį sakė, kad Vakarų sankcijos Rusijai turi likti, kol ji ims laikytis ugnies nutraukimo susitarimo su Ukraina.

„Abu lyderiai aptarė tebesitęsiančią krizę Ukrainoje ir sutiko, kad sankcijų trukmė turėtų būti aiškiai susieta su visišku Minsko susitarimų įgyvendinimu iš Rusijos (pusės) ir pagarba Ukrainos suverenumui“, – sakoma Baltųjų rūmų pareiškime, kuris buvo paskelbtas Pietų Vokietijoje vykstančio Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimo užkulisiuose.

Vakarų sankcijos Rusijai turi likti, kol ji ims laikytis ugnies nutraukimo susitarimo su Ukraina.

Galingos ekonominės sankcijos už Krymo aneksiją ir karą Rytų Ukrainoje, nukritusi naftos kaina sudavė smūgį Rusijos ekonomikai. Tai galėjo ir sulaikyti V.Putiną nuo dar didesnio situacijos Ukrainoje eskalavimo.

Tačiau tai visgi neprivertė Kremliaus atsisakyti savo planų Ukrainoje ar Kijevui grąžinti atplėštą pusiasalį. Vyraujanti nuomonė tarp analitikų – V.Putinas žaidžia laukimo žaidimą ir mano, kad gali atsilaikyti iki tol, kol Europos ir JAV solidarumas subyrės.

J.Kerry vizitas Sočyje pridarė žalos?

Neseniai įvykęs JAV valstybės sekretoriaus Johno Kerry vizitas į Sočį, kur susitiko su V.Putinu, sustiprino diskusijas, kokia iš tikrųjų yra B.Obamos administracijos pozicija Rusijos atžvilgiu. Šio vizito reikalingumo abejota net ir pačiuose Baltuosiuose rūmuose. Galiausiai JAV pareigūnams teko teisintis, kad tai nekeičia amerikiečių politikos Rusijos atžvilgiu, o Kremliaus vadovui tai tapo proga vizitą pavaizduoti kaip diplomatijos triumfą.

B.Obamos pagrindinė užduotis Vokietijoje per dviejų dienų susitikimą – griežtai atremti bet kokias abejones dėl JAV ryžto Rusijos atžvilgiu.

JAV vadovas pasistengs įtikinti Europos valstybių lyderius, kurie šį mėnesį susitiks Briuselyje, kad sankcijas Rusijai reikia pratęsti iki metų galo. Jis taip nori, kad Europos Sąjunga pademonstruotų, jog ji yra pasiryžusi imtis dar griežtesnių priemonių, jeigu Rusija ir toliau stiprins savo agresiją Ukrainoje.

„Svarbiausias dėmesys – išlaikyti vienybę dėl sankcijų, kurios turi labai rimtų pasekmių Rusijos ekonomikai, – teigia B.Obamos patarėjas Benjaminas J.Rhodesas. – Mes turime išlaikyti spaudimą, pademonstruoti, kad negali būti jokių įtrūkimų transatlantinėje vienybėje, ir aiškiai parodyti, kad kaina Rusijai augs.“

Viena iš pagrindinių užduočių B.Obamai – šioks toks iškuopimas pasekmių, kuriu pridarė J.Kerry susitikimas su V.Putinu.

„Viena iš pagrindinių užduočių B.Obamai – šioks toks iškuopimas pasekmių, kuriu pridarė J.Kerry susitikimas su V.Putinu, – mano buvusi viceprezidento Joe Bideno patarėja Julianne Smith. – Tai sukūrė kontraversijos miglą aplink JAV strategiją. Kodėl jis ten vyko?“

Jos nuomone, toks vizitas buvo iš dalies duodantis priešingus rezultatus. B.Obama dabar turės patikinti Europos lyderius, ypač – Vokietijos kanclerę Angelą Merkel, kad amerikiečiai nemėgina paminti jų pastangų, o kad valstybės sekretoriaus kelionė turėjo jas tik dar labiau sustiprinti.

„Turės patikinti, kad nebuvo jokio slapto susitikimo, apie kurį nežino kiti lyderiai“, – sakė J.Smith.

Baltųjų rūmų pareigūnai tvirtina, kad J.Kerry susitikimas su V.Putinu buvo šansas JAV aptarti kitus ypatingai svarbius klausimus, tokius kaip Irano branduolinė programa ir konfliktas Sirijoje, o JAV politika karo Ukrainoje atžvilgiu dėl to nepasikeitė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Johnas Kerry Sočyje susitiko su Vladimiru Putinu.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Johnas Kerry Sočyje susitiko su Vladimiru Putinu.

Prieš darbą – pramogos

Prezidento lėktuvui po naktinio skrydžio iš Vašingtono maždaug 4 val. 15 min. Grinvičo (7 val. 15 min. Lietuvos) laiku nutūpus Miunchene, B.Obamą pasitiko keli vaikai ir suaugusieji tradiciniais bavariškais drabužiais. Tada B.Obama įlipo į prezidentinį sraigtasparnį skrydžiui per Bavarijos Alpes susitikti su Vokietijos kanclere Angela Merkel.

B.Obama, mėgaudamasis tradiciniu bavarišku alumi, paragino kitus lyderius pasipriešinti Rusijos agresijai Ukrainoje.

B.Obama ir A.Merkel jo vizitą sekmadienį pradėjo nuo viešo draugiškumo pademonstravimo ir pastabų apie JAV ir Vokietijos aljansą.

B.Obama, mėgaudamasis tradiciniu bavarišku alumi, paragino kitus lyderius pasipriešinti Rusijos agresijai Ukrainoje.

A.Merkel pavadino Jungtines Valstijas Vokietijos draugu ir esminiu partneriu nepaisant kartais pasitaikančių nuomonių skirtumų.

Jie pasivaikščiojo po vaizdingą kalnų kaimą Kriuną, kur JAV lyderis per tradicinę šventę galėjo pamatyti plunksnomis papuoštas skrybėles dėvinčių ūkininkų, puošnias bavariškas sukneles vilkinčių moterų, suvalgyti minkštą riestainį ir išgerti putojančio alaus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./B.Obama Vokietijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./B.Obama Vokietijoje

Vėliau abu lyderiai planuoja privačiai susitikti netoliese esančioje G7 viršūnių susitikimo vietoje ir galiausiai prisidėti prie Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Italijos, Kanados ir Japonijos lyderių.

Dvi dienas truksiančiame G7 viršūnių susitikime Elmau pilyje turėtų dominuoti diskusijos apie Vakarų atsaką į Ukrainos ir prorusiškų jėgų susirėmimus. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pernai buvo pašalintas iš šios pagrindinių pramoninių valstybių grupės dėl savo agresyvių veiksmų Ukrainos atžvilgiu.

Darbotvarkėje taip pat yra pasaulinės ekonomikos, terorizmo ir prekybos klausimai, B.Obamai derantis dėl atskirų laisvosios prekybos paktų su Europa ir Azija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius