Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gabono opozicija reikalauja perskaičiuoti prezidento rinkimų rezultatus

Gabono opozicija pirmadienį pareikalavo perskaičiuoti ginčijamų prezidento rinkimų balsalapius ir pareiškė, kad vyriausybė mėgina nuslėpti po balsavimo vykusias „žudynes“.
Ali Bongo prezidento poste pakeitė savo mirusį tėvą.
Ali Bongo prezidento poste pakeitė savo mirusį tėvą. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vyriausybė pranešė, kad mažiausiai trys žmonės žuvo per riaušes, kurios kilo, kai valdančiosios partijos kandidatas Ali Bongo buvo paskelbtas rugpjūčio 30 dieną vykusių rinkimų nugalėtoju. Jis valstybės vadovo poste turi pakeisti birželį mirusį savo tėvą Omarą Bongo.

Tačiau pagrindinis A.Bongo varžovas pareiškė, kad vyriausybė slepia tikrąjį aukų skaičių, ir paragino suburti tarptautinę tyrėjų grupę, kuri išsiaiškintų, „kas atsakingas už šias žudynes“.

„Žmonių, žuvusių nuo armijos represijos, skaičius yra gerokai didesnis nei norėtų pripažinti vyriausybė“, – teigiama deklaracijoje, kurią pasirašė 16 kandidatų.

Šį dokumentą perskaitė buvęs ministras pirmininkas Jeanas Eyeghe Ndongas.

A.Bongo rinkimų nugalėtoju buvo paskelbtas ketvirtadienį. Oficialiais duomenimis, jis surinko 42 proc. balsų. Antrąją vietą užėmė buvęs vidaus reikalų ministras Andre Mba Obame, gavęs 26 proc. balsų. Trečias liko opozicijos lyderis Pierre'as Mamboundou, surinkęs 25 proc. balsų.

Vyriausybė pirmadienį pranešė, kad A.Bongo gavo Prancūzijos prezidento Nicolas Sarkozy sveikinimo laišką. Paryžius palaikė glaudžius ryšius su O.Bongo, kuris 41 metus valdė šią Afrikos šalį.

„Konstituciniam teismui paskelbus prezidento rinkimų rezultatus aš džiaugiuosi galėdamas jus pasveikinti ir palinkėti sėkmės einant pareigas, kurios jūsų laukia“, – savo laiške A.Bongo rašė N.Sarkozy.

Tačiau 16 kandidatų, tarp jų A.M.Obame ir P.Mamboundou, pakartojo savo kaltinimus, kad rinkimai buvo nesąžiningi.

Savo deklaracijoje jie teigė, kad rinkimus lydėjo „baisios machinacijos“, ir tvirtino, kad būta atvejų, kai „balsadėžės buvo gėdingai prikimštos balsalapių“ ir buvo „nesuvokiamai išpūsti rinkėjų sąrašai“.

„Mes reikalaujame balsų perskaičiavimo, kurį nutraukė rinkimų komisijos prezidentas“, – teigiama dokumente.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius