Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 10 /14:01

Gabrielius Landsbergis apie EP patvirtintą ataskaitą: „Tai naujas puslapis ES-Rusijos santykiuose“

Lietuvos Europos Parlamento nario, TS-LKD partijos lyderio Gabrieliaus Landsbergio rengta ES-Rusijos ataskaita, nepaisant aršaus radikalų pasipriešinimo, buvo priimta balsavimo metu.
Gabrielius Landsbergis
Gabrielius Landsbergis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Už Lietuvos europarlamentaro rengtos ataskaitos patvirtinimą balsavo 494 EP nariai, prieš – 135, o 69 susilaikė.

„Galiu drąsiai pasakyti, kad tai naujas puslapis ES–Rusijos santykių istorijoje. Kremlius privalo laikytis ne tik tarptautinių įsipareigojimų, bet ir gerbti valstybių teisę rinktis savo kelią, žmogaus teises bei demokratijos nuostatas, jeigu tikisi grįžti prie bendradarbiavimo su ES“, – savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje iškart po balsavimo rašė G.Landsbergis.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Gabrielius Landsbergis
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Gabrielius Landsbergis

„Ypatingai džiaugiuosi, kad pavyko tekste išlaikyti nuostatą dėl Ukrainos visiško teritorinio vientisumo užtikrinimo, tai reiškia, kad ES neleis pamiršti Krymo. Dabar prasidės kitas etapas – reikės stebėti kaip ataskaitą seksis įgyvendinti Europos Komisijai“, – teigė jis.

Ataskaitoje raginama griežtai vertinti Rusijos veiksmus Ukrainoje

ES-R​usijos santykių ataskaitoje pabrėžiama, kad Rusijai prieš Ukrainą tiesiogiai naudojant karinę jėgą ir „hibridinio karo“ priemones, taip tyčia pažeidžiant pagrindinius ES ir tarptautiniu mastu palaikomus demokratijos principus ir vertybes. Nurodoma, kad ES negali numatyti grįžimo prie ankstesnių įprastų santykių („busines as usual“) su Rusija ir turėtų kuo greičiau parengti nenumatytų atvejų planą siekiant pasipriešinti agresyviai ir nesantaiką kurstančiai Rusijos politikai ES ir jos partnerių atžvilgiu.

ES taip pat raginama skirti rimtą atsaką iš Rusijos vykdomoms informacinėms propagandinėms kampanijoms ir sukurti konkrečius instrumentus jai sustabdyti.

Kaip teigiama ataskaitoje, Rusija turėtų prisiimti atsakomybę ir visapusiškai įgyvendinti Minsko susitarimus, gerbti ir laikytis Ukrainos teritorinio vientisumo (įskaitant Krymą), o dialogas su Rusija neturi būti plėtojamas kenkiant Europos vertybėms, normoms ir tarptautiniams įsipareigojimams. Jei Rusija pasirinks kitą kelią ir nesiims jokių deramų veiksmų savo politikai keisti, ES sankcijos turėtų būti sugriežtintos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius