Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Galingosios Europos šalys ragina užbaigti eskalaciją dėl Irano

Trys galingiausios Europos šalys sekmadienį paragino užbaigti eskalaciją ir vystyti dialogą dėl Irano branduolinės programos, toliau tvyrant įtampai tarp Teherano ir Jungtinių Valstijų.
Irano vėliava
Irano vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Britanija, Prancūzija ir Vokietija pareiškė nerimą, kad 2015 metų pasirašytas dokumentas dėl Irano branduolinės programos stabdymo gali iširti, tačiau tvirtino, jog Teheranas turi galimybių išsaugoti susitarimą.

„Manome, kad atėjo laikas elgtis atsakingai ir ieškoti kelio sustabdyti įtampos eskalaciją bei tęsti dialogą“, – rašoma Eliziejaus rūmų paskelbtame trijų valstybių pareiškime.

Jis buvo paviešintas Prancūzijos prezidentui Emmanueliui Macronui, Vokietijos kanclerei Angelai Merkel ir aukšto rango Jungtinės Karalystės kabineto ministrui Davidui Lidingtonui susitikus Paryžiuje.

„Rizika yra tokia (didelė), kad būtina visoms susitarimo šalims sustoti ir persvarstyti galimas jų veiksmų pasekmes“, – teigiama pareiškime.

Minimos trys Europos šalys buvo esminės derantis dėl 2015 metų susitarimo, turėjusio apriboti Irano branduolinę programą mainais į sankcijų Teheranui atšaukimą.

Tačiau JAV prezidentas Donaldas Trumpas pernai paskelbė, jog Vašingtonas traukiasi iš susitarimo, taip nuvildamas sąjungininkes Europoje.

Po to Iranas pradėjo labiau sodrinti uraną, piktindamasis, jog šalies ekonomika nejaučia sankcijų palengvėjimo, o tai paskatino dar gilesnį Vašingtono įsiūtį.

„Esame labai susirūpinę dėl Irano sprendimo kaupti ir sodrinti uraną, viršijant nustatytas ribas“, – teigiama Europos valstybių pranešime.

Jos tvirtino, kad toliau palaikys Irano susitarimą, tačiau pabrėžė, jog dokumento įgyvendinimas „visiškai priklauso nuo Irano“.

Irano susitarimas buvo pasirašytas baiminantis, kad Teheranas kuria branduolinį ginklą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius