-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gaudė JAV laivus, pagavo savo povandeninį laivą: 55 žuvę

Baiminamasi, kad penkiasdešimt penki Kinijos jūreiviai žuvo po to, kai jų atominis povandeninis laivas, spėjama, pateko į spąstus, skirtus Jungtinių Valstijų ir Didžiosios Britanijos povandeniniams laivams Geltonojoje jūroje įvilioti į spąstus.
Jungtinės Karalystės atominis povandeninis laivas „Vanguard“
Atominis povandeninis laivas / Asociatyvinė nuotr. / Wikipedia.org nuotr.

Anot slaptos Jungtinės Karalystės ataskaitos, jūreiviai žuvo katastrofiškai sugedus povandeninio laivo deguonies sistemoms, kurios apnuodijo įgulą, skelbia dienraštis „Daily Mail“.

Manoma, kad tarp žuvusiųjų yra Kinijos karinio jūrų laivyno povandeninio laivo „093-417“ kapitonas ir dar 21 karininkas.

Oficialiai Kinija neigia įvykusį incidentą. Taip pat paaiškėjo, kad Pekinas atsisakė prašyti tarptautinės pagalbos savo nukentėjusiam povandeniniam laivui.

Jungtinės Karalystės ataskaitoje dėl pražūtingos misijos rašoma: „Žvalgybos duomenimis, rugpjūčio 21 d. vykdant misiją Geltonojoje jūroje įvyko nelaimingas atsitikimas laive.

„Incidentas įvyko 08.12 val. vietos laiku, žuvo 55 įgulos nariai: 22 karininkai, 7 karininkai kadetai, 9 jaunesnieji karininkai, 17 jūreivių. Tarp žuvusiųjų yra laivo kapitonas, pulkininkas Xue Yong-Pengas.

Mūsų žiniomis, mirtį sukėlė hipoksija (deguonies badas – red.past.) dėl povandeninio laivo sistemos gedimo. Povandeninis laivas atsitrenkė į grandinės ir inkaro kliūtį, kurią Kinijos karinis jūrų laivynas naudoja JAV ir sąjungininkų povandeniniams laivams gaudyti.

Dėl to įvyko sistemų gedimai, kurių remontas ir laivo iškėlimas į paviršių užtruko šešias valandas. Katastrofiškai sugedus laive esančiai deguonies sistemai, įgula apsinuodijo“, – rašoma ataskaitoje.

Kol kas viešojoje erdvėje nėra jokio nepriklausomo patvirtinimo apie įtariamą Kinijos povandeninio laivo praradimą.

Pekinas atmetė spekuliacijas apie incidentą kaip „visiškai melagingas“, o Taivanas taip pat paneigė interneto pranešimus.

„Mail Plus“ kreipėsi į Karališkąjį karinį jūrų laivyną, kad aptartų Jungtinės Karalystės pranešime pateiktą informaciją, tačiau oficialūs šaltiniai atsisakė komentuoti.

Jungtinės Karalystės ataskaita, kuri pagrįsta gynybos žvalgybos duomenimis, turi aukštą slaptumo žymą.

Vienas britų povandeninių laivų ekspertas pateikė tokį paaiškinimą: „Tikėtina, kad tai įvyko, ir abejoju, ar kinai dėl akivaizdžių priežasčių būtų prašę tarptautinės paramos. Jei jie buvo įstrigę, o povandeninio laivo akumuliatoriai išsikrovė (tikėtina), galiausiai galėjo sugesti oro valymo sistemos.“

„Mes turime įrangą, kuri tokioje situacijoje sugeria CO2 ir gamina deguonį. Tikėtina, kad kitos šalys tokios technikos neturi“, – sakė leidinio šaltinis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius