Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gazos Ruožas mini izraeliečių karo pradžios metines

„Hamas“ valdomas Gazos Ruožas sekmadienį mini pirmąsias Izraelio karinės operacijos, kuri buvo kruviniausia šiame palestiniečių anklave, pradžios metines.
Protesto ir karo paminėjimo demonstracija palestiniečių mieste Ramaloje
Protesto ir karo paminėjimo demonstracija palestiniečių mieste Ramaloje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

11.20 val. vietos (ir Lietuvos) laiku visame Gazos Ruože aidėjo sirenos. Tuo metu lygiai prieš metus šioje teritorijoje nukrito pirmosios bombos, pradėjusios Izraelio operaciją „Išlydytas švinas“, kurios tikslas buvo sustabdyti daug metų nesiliaujantį Izraelio teritorijos apšaudymą raketomis iš Gazos Ruožo.

Sekmadienį vyko kelios demonstracijos, o „Hamas“ premjeras Ismailas Haniya vakare turi kreiptis į gyventojus per televiziją. „Hamas“ planuoja renginius 22 dienoms – tiek, kiek truko karas.

Po karo prasidėjo ramiausias pastarųjų metų periodas prie Gazos Ruožo sienų – ugnies nutraukimo, nepaisant pavienių pažeidimų iš abiejų pusių, buvo laikomasi.„Šių renginių tikslas yra tas, kad šis karas ir jo žudynės, kurios neturėjo precedento, turėtų likti prieš pasaulio akis“, – sakė „Hamas“ Vidaus reikalų ministerijos atstovas Ihabas al Ghusseinas.

2008 metų gruodžio 27 dieną, šeštadienį, Izraelio karo lėktuvai atakavo „Hamas“ taikinius visame Gazos Ruože, kuriame gyvena 1,5 mln. žmonių. Per tuos antskrydžius žuvo mažiausiai 225 žmonės – tai buvo viena juodžiausių pagal aukų skaičių dienų per visą dešimtmečius trunkantį Izraelio ir palestiniečių konfliktą.

Karas po 22 dienų baigėsi abipusiu Izraelio ir „Hamas“ ugnies nutraukimu. Per tą operaciją žuvo maždaug 1,4 tūkst. palestiniečių ir 13 izraeliečių, buvo sugriauti ištisi Gazos rajonai.

Po karo prasidėjo ramiausias pastarųjų metų periodas prie Gazos Ruožo sienų – ugnies nutraukimo, nepaisant pavienių pažeidimų iš abiejų pusių, buvo laikomasi.

Tačiau tarptautinė bendrija ir žmogaus teisių gynimo organizacijos griežtai kritikavo Izraelį, kurį kaltino per tą operaciją naudojus neproporcingai didelę jėgą, įskaitant baltojo fosforo naudojimą gyvenamuosiuose rajonuose.

Izraelis taip pat sulaukė griežtos kritikos dėl Gazos Ruožo blokados, kurią jis ir Egiptas įvedė po 2007-ųjų birželio, kai valdžią šioje palestiniečių teritorijoje perėmė islamistų „Hamas“, pažadėjęs sunaikinti žydų valstybę.

Teisių gynimo organizacijos šią blokadą, dėl kurios į Gazos Ruožą gali patekti tik patys būtiniausi humanitariniai kroviniai, vadina kolektyvine bausme. Didžioji dauguma Gazos Ruožo gyventojų yra priklausomi nuo užsienio pagalbos.

„Vieninteliai dalykai, kuriami Gazos Ruože, yra neviltis ir nusivylimas“, – savo pareiškime nurodė Niujorke įsikūrusi „Human Rights Watch“.

Per karą buvo sugriauta ar smarkiai apgriauta maždaug 6,4 tūkst. namų, rodo Jungtinių Tautų (JT) duomenys. Dauguma iš tų dešimčių tūkstančių žmonių, kurie neteko namų, dabar gyvena su giminaičiais ankštuose jų butuose ar glaudžiasi pagalbos organizacijų parūpintose palapinėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius