-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Gazos Ruože ir Jeruzalėje per palestiniečių protestus žuvo vienas žmogus

Gazos Ruožo ir Izraelio pasienyje įsiplieskus protestui vienas palestinietis paauglys žuvo nuo izraeliečių pajėgų ugnies, penktadienį informavo anklavo pareigūnai.
Palestiniečių protestuotojai prie Izraelio sienos
Palestiniečių protestuotojai prie Izraelio sienos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tuo metu ginčijamoje Rytų Jeruzalėje tūkstančiai protestuotojų užplūdus vieną šventąją vietą, seniau nei prieš dešimtmetį uždarytą Izraelio teismo nutarimu.

Pasak Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos, į krūtinę pašautas 15-metis Youssefas al Dayya netrukus mirė ligoninėje.

Paauglys žuvo neaiškiomis aplinkybėmis, kai tūkstančiai palestiniečių protestavo keliose pasienio vietose, o dešimtys aktyvistų priartėjo prie budriai saugomos pasienio tvoros.

Ministerija pridūrė, kad per kas savaitę palestiniečių rengiamas demonstracijas 30 protestuotojų buvo sužeisti, izraeliečių kariams panaudojus kovinius šaudmenis.

Dauguma Gazos Ruožo demonstrantų reikalauja, kad Izraelis ir Egiptas atšaukti islamistų judėjimo „Hamas“ kontroliuojamo anklavo blokadą.

Izraelis ir Egiptas saugumo sumetimais nuo 2007 metų griežtai riboja žmonių ir prekių judėjimą į Gazos Ruožą ir iš jo, šios teritorijos kontrolę perėmus „Hamas“.

„Hamas“ nuo pernai kovo kas savaitę rengia demonstracijas, per kurias protestuojama prieš blokadą ir reikalaujama leisti palestiniečių pabėgėliams sugrįžti į jų buvusias teritorijas dabartiniame Izraelyje.

Vykstant šiems neramumams nuo Izraelio ugnies žuvo mažiausiai 251 palestinietis. Dauguma jų buvo nušauti per pasienio protestus; kiti žuvo nuo tankų šaudymo arba aviacijos smūgių.

Per tą patį laikotarpį žuvo du Izraelio kariai.

Žydų valstybė teigia, kad priversta ginti savo sienas nuo pažeidėjų. Kritikai savo ruožtu kaltina Izraelį naudojant neproporcingą jėgą prieš beginklius palestiniečius.

Per penktadienio maldas Jeruzalės rytinėje dalyje, kurioje palestiniečiai siekia įkurti savo būsimos valstybės sostinę, protestuotojai skanduodami „Allahu Akbar“ („Dievas visų didesnis“) užplūdo užtvertą Al Aksos mečetės teritoriją.

Izraelio policija vėliau pranešė, kad minios po pamaldų taikiai išsisklaidė.

Įtampa toje šventykloje pastarosiomis dienomis paaštrėjusi. Panašūs protestai anksčiau šią savaitę peraugo į susirėmimus. Būgštaudami, kad kils riaušės policininkai naktį suėmė 60 palestiniečių, kaltinamų „skatinant neramumus“ ir „kurstant smurtą“.

Izraelis 2003 metais užblokavo prieigą statinio netoli mečetės, žinomo kaip „Malonės vartai“, nes jame veikė viena istorinio paveldo organizacija, galimai palaikiusi ryšius su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“.

Izraeliečių policija pareiškė, kad šį kompleksą administruojanti musulmonų organizacija „Waqf“ praeitą savaitę mėgino „pakeisti esamą padėtį“ šioje jautrioje teritorijoje, organizuodama savo posėdį uždaroje zonoje.

Ginčijama vietovė, kurią žydai pagarbiai vadina Šventyklos kalnu, o palestiniečiai – Kilniąja šventove, yra užsitęsusio abiejų šalių konflikto centre.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius