Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2018 03 13 /14:07

Gazos Ruože prie palestiniečių premjero kortežo įvyko sprogimas

Prie palestiniečių premjero Rami Hamdallah kortežo Gazos Ruože antradienį driokstelėjo sprogimas, išprovokavęs nuogąstavimus dėl galimo pasikėsinimo nužudyti.
Gazos Ruožas
Gazos Ruožas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

R.Hamdallah, atvykęs reto vizito į Gazos Ruožą, nenukentėjo, bet incidentas išprovokavo nuogąstavimus dėl galimo pasikėsinimo nužudyti.

Sprogimas nugriaudėjo netrukus po to, kai premjero kortežas įvažiavo į islamistų judėjimo „Hamas“ kontroliuojamą Gazos Ruožą, sakė kortežu važiavęs saugumo šaltinis.

Korteže buvo ir palestiniečių žvalgybos vadovas Majidas Farajas, bet jis taip pat nenukentėjo, nurodė šaltinis.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Mahmudas Abbasas Jungtinėse Tautose
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Mahmudas Abbasas Jungtinėse Tautose

Kitas saugumo šaltinis Gazoje sakė, kad sprogimo metu kortežą taip pat apšaudė nežinomi užpuolikai. Tuomet „Hamas“ saugumo pajėgos aptvėrė incidento rajoną.

Oficialiosios palestiniečių žiniasklaidos paskelbtame pareiškime sakoma, kad prezidentas Mahmudas Abbasas incidentą laiko „bailiu taikymųsi“ į R. Hamdallah kortežą ir atsakingais laiko savo varžovus „Hamas“.

Atsakomybės kol kas niekas neprisiėmė. Gazos Ruože taip pat veikia radikalūs, „Hamas“ oponuojantys islamistai, nuolat keldavę neramumus.

R.Hamdallah netrukus po sprogimo pasirodė per televiziją – atidarė nuotekų valymo įmonę šioje palestiniečių teritorijoje, bet netrukus po to, sutrumpinęs savo vizitą, išvyko, sakė šaltinis jo delegacijoje.

Iš pradžių planuota, kad vizito metu jis dalyvaus ir virtinėje kitų renginių.

„Hamas“ Vidaus reikalų ministerija patvirtino, kad įvyko sprogimas, ir nurodė pradėjusi tyrimą bei areštavusi tris įtariamuosius.

„Tos pačios rankos“

„Hamas“ pareiškime smerkiamas minimas išpuolis ir sakoma, kad jis buvo įvykdytas „tomis pačiomis rankomis“, kurios yra atsakingos už „Hamas“ aukšto rango veikėjo Mazeno Faqhos nužudymą ir pasikėsinimą į kitą pareigūną praėjusiais metais.

„Hamas“ dėl M.Faqhos nužudymo kaltino Izraelį. Dėl antros iš šių atakų, sprogimo taikantis į „Hamas“ saugumo vadovą Gazoje, daugelis kaltina radikalius islamistus.

„Hamas“ kritikavo M.Abbaso kaltinimus ir sakė, kad jais „pasiektas nusikaltėlių tikslas“.

Antradienio sprogimas driokstelėjo palestiniečių premjero kortežui nuvažiavus kelis šimtus metrų nuo Palestinos Autonomijos patikrinimo posto prie sienos su Gazos Ruožu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Hamas“ kovotojai
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Hamas“ kovotojai

Netrukus po sprogimo iš įvykio vietos buvo pašalinti du automobiliai išdužusiais langais, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentas.

R.Hamdallah vizitas buvo surengtas stringant susitaikymui tarp „Hamas“ ir M.Abbaso partijos „Fatah“.

Abu šie dideli palestiniečių judėjimai spalio mėnesį pasirašė susitarimą, pagal kurį islamistų „Hamas“ turėjo perduoti valdžią, bet susitarimas jau yra kone žlugęs.

Viena pagrindinių susitarime numatytų permainų yra Gazos Ruožo sienų kontrolės perdavimas Palestinos Autonomijai lapkričio mėnesį.

Tačiau „Hamas“ toliau kontroliuoja visą likusią Gazos Ruožo dalį, „Hamas“ policija ir ginkluotasis sparnas vis dar veikia visoje teritorijoje.

Šio ginkluotojo sparno, kuris nuo 2008 metų kariavo tris karus su Izraeliu, likimas pasirodė esantis viena didžiausių kliūčių įgyvendinti susitarimą dėl susitaikymo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius