-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 14 /19:51

Susirėmimų Gazos Ruožo ir Izraelio pasienyje aukų padaugėjo iki 52

Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad per audringus protestus prie sienos su Izraeliu pirmadienį žuvusių palestiniečių skaičius išaugo iki 52, per 2 400 žmonių buvo sužeista. Izraelio saugumo tarnybos skaičiuoja, kad protestuose dalyvauja apie 35 tūkst. žmonių.
Prieš JAV ambasados Izraelyje perkėlimą atsinaujino susirėmimai Gazos Ruožo pasienyje
Prieš JAV ambasados Izraelyje perkėlimą atsinaujino susirėmimai Gazos Ruožo pasienyje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Izraelio gynybos pajėgos (IDF) pirmadienį išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad maždaug 35 tūkst. žmonių, kuriuos tarnyba apibūdino kaip „smurtaujančius riaušininkus“, susibūrė 12-oje vietų palei Gazos Ruožo ir Izraelio sieną.

IDF teigia, esą protestuotojai į Izraelio karius mėto „Molotovo kokteilius“, apdegusias padangas ir akmenis. Tarnybos pranešime rašoma, kad pareigūnai užkirto kelią išpuoliui, kurį trys ginkluoti palestiniečiai ketino surengti netoli Egipto sienos.

Išaugęs žmonių aukų skaičius turėtų užtemdyti vėliau pirmadienį numatytas JAV ambasados atidarymo Jeruzalėje iškilmes. Palestiniečiai tvirtina, kad sprendimas perkelti JAV ambasadą iš Tel Avivo į Jeruzalę yra akivaizdus JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijos šališkumo pavyzdys.

Dėl šių kruvinų pirmadienio įvykių Izraelis turėtų vėl sulaukti tarptautinės bendruomenės kritikos, nes kariams draudžiama naudoti šaunamuosius ginklus prieš beginklius protestuotojus.

Tačiau Izraelis sako turintis teisę ginti savo sienas ir bet kokia kaina sustabdyti sienos pažeidėjus.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Donaldas Trumpas

Palestiniečių kaltinimai Izraeliui

Palestiniečių vyriausybės atstovas Yusufas al Mahmoudaas pareikalavo „skubios tarptautinės intervencijos, kad būtų sustabdytos siaubingos žudynės Gazoje, vykdomos Izraelio okupacinių pajėgų prieš mūsų herojišką liaudį“.

Izraelis tvirtina, kad šaudo tik siekdamas apginti savo sienas ir bet kokia kaina sustabdyti sienos pažeidėjus.

Palestiniečių vyriausybė yra įsikūrusi Ramaloje okupuotame Vakarų Krante.

Turkija kaltina ir JAV

Į pirmadienio įvykius Gazos Ruože sureagavo ir Turkija.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Bekiras Bozdagas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Bekiras Bozdagas

„Už šias žudynes JAV administracija yra tiek pat atsakinga, kiek ir Izraelio vyriausybė“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė turkų vicepremjeras Bekiras Bozdagas Pasak jo, šiuos incidentus lėmė „nesąžiningi ir neteisėti sprendimai“, JAV nutarus perkelti savo ambasadą Izraelyje iš Tel Avivo į Jeruzalę.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas ir kiti pareigūnai ne kartą pasmerkė JAV sprendimą perkelti savo ambasadą, perspėdami, kad šis žingsnis gali dar labiau padidinti įtampą.

„Scanpix“/AP nuotr./Recepas Tayyipas Erdoganas
„Scanpix“/AP nuotr./Recepas Tayyipas Erdoganas

„JAV administracijos (sprendimas) perkelti savo ambasadą į Jeruzalę sugriovė taikos viltis ir įžiebė ugnį, kuri pareikalaus dar daugiau žmonių gyvybių ir sužeistųjų, o taip pat sukels destrukciją ir katastrofą regione“, – sakė B.Bozdahas, kuris taip pat yra vyriausybės atstovas.

„Palestinos ir Jeruzalės procese nuo šiol viskas bus kitaip“, – pridūrė jis.

M.Abbasas pasmerkė žudynes

Palestiniečių prezidentas Mahmudas Abbasas pirmadienį pasmerkė Izraelio „žudynes“, kai per audringus protestus pasienyje su Gazos Ruožu, Jeruzalėje vykstant JAV ambasados atidarymui, žuvo 52 palestiniečiai.

„Scanpix“/AP nuotr./Mahmoudas Abbasas
„Scanpix“/AP nuotr./Mahmoudas Abbasas

M.Abbasas paskelbė trijų dienų gedulą ir pareiškė, kad „JAV nebėra tarpininkė Artimuosiuose Rytuose“, o naujoji jų ambasada prilygsta „naujai amerikiečių nausėdijai“ Jeruzalėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius