Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Gedule skęstantis Gdanskas ruošiasi nužudytojo mero laidotuvėms – palaidos bazilikoje

Gdansko meras Pawelas Adamowiczius, nužudytas labdaros renginio metu sekmadienį, bus laidojamas šeštadienį Šv. Mergelės Marijos bazilikoje. Apie tai trečiadienį priešpiet paskelbta specialioje spaudos konferencijoje, surengtoje šalia Gdansko savivaldybės. Miestui šiuo metu vadovaujanti viceprezidentė Aleksandra Dulkiewicz teigė, kad miestiečiams norima sudaryti visas sąlygas atsisveikinti su meru.
Gdanske – gedulas dėl mero žūties
Gdanske – gedulas dėl mero žūties / Violetos Grigaliūnaitės/15min nuotr.

Šeimos valia

Apie šermenis ir laidotuves kalbėjusi A.Dulkiewicz sakė, kad organizaciniais reikalais užsiima savivaldybė kartu su mirusiojo šeima. Visų pirma viceprezidentė padėkojo visiems Gdansko gyventojams ir visiems žmonėms, iš kurių pastaruoju metu išgirsta daug palaikymo žodžių. Ji taip kalbėjo ir P.Adamowicziaus šeimos, ir savo vardu.

Laidotuvių ceremonija prasidės Gdansko miesto tarybos iškilmingu posėdžiu ketvirtadienį, 15 val., kuriame dalyvaus visų kadencijų nuo 1990 metų Gdansko tarybų nariai.

Violetos Grigaliūnaitės/15min nuotr./Gdanske – gedulas dėl mero žūties
Violetos Grigaliūnaitės/15min nuotr./Gdanske – gedulas dėl mero žūties

„Nuo 17 val. Europos Solidarumo centre bus pašarvotas ponas prezidentas ir 24 valandas Gdansko gyventojai galės jį pagerbti. Taip pat centre yra Užuojautų knyga, kurioje visi norintys gali pasirašyti, ir ji ten bus tiek, kiek reikės. Miesto savivaldybėje Užuojautų knyga taip pat gulės iki penktadienio, 20 val. Penktadienį, 17 val., prasidės eisena, kuri lydės P.Adamowicziaus palaikus į Šv. Mergelės Marijos baziliką Gdansko gatvėmis“, – sakė A.Dulkiewicz.

Penktadienio vakarą bazilikoje bus aukojamos Šv. Mišios ir iki vidurnakčio bus galima atsisveikinti su meru. Šeštadienio vidurdienį ketinama aukoti gedulingas mišias. Po jų meras toje pačioje bazilikoje šeštadienį 20 metų Gdanską valdžiusio mero urna bus palaidota. Tokia buvusi šeimos valia, atsižvelgiant į daugiametę Gdansko tradiciją.

A.Dulkiewicz taip pat perdavė šeimos norą, kad į laidotuves ateisiantys žmonės neneštų gėlių ir žvakių, geriau mero atminimą pagerbtų paaukodami „Didžiojo šventinio paramos orkestro“ fondui (WOŚP) arba Kunigo Butkiewicziaus hospisui. Visose vietose, kuriose bus atsisveikinama su meru, lauks savanoriai su aukų dėžutėmis. „Tai gyvi atminties paminklai merui. Ponas meras šiuos dalykus ypatingai rėmė“, – kalbėjo viceprezidentė.

Prašoma taip pat nereikšti šeimos nariams užuojautų.

Žmonių prašoma nenešti gėlių ir žvakių, o mero atminimą pagerbti paaukojant „Didžiojo šventinio paramos orkestro“ fondui (WOŚP) arba Kunigo Butkiewicziaus hospisui.

Penktadienį ir šeštadienį Gdansko viešasis transportas bus nemokamas, tokiu būdu tikimasi sumažinti eismo spūstis miesto centre. Tačiau automobilių tikimasi vis tiek labai daug, todėl miesto vadovai prašo žmonių kantrybės.

Gatvėse ketinama pastatyti ekranus, kuriuose žmonės galės stebėti tiesioginę laidotuvių apeigų transliaciją, kadangi patekimas į baziliką bus ribotas.

Violetos Grigaliūnaitės/15min nuotr./Aleksandra Dulkiewicz
Violetos Grigaliūnaitės/15min nuotr./Aleksandra Dulkiewicz

Iki pat laidotuvių Gdanske ir visoje Pamario vaivadijoje paskelbtas gedulas. Šeštadienis, kai P.Adamowiczius bus laidojamas, gedulo diena skelbiama visoje Lenkijoje.

Užpultas scenoje

P.Adamowiczius buvo užpultas sekmadienį, kai labdaros renginio metu ant scenos pasakė kalbą. Staiga prie jo pripuolęs vyras kelis kartus dūrė peiliu. Meras buvo itin sunkiai sužalotas – dūriai pasiekė širdį, diafragmą, vidaus organus pilvo srityje. Reanimuotas ir išvežtas į ligoninę Gdansko vadovas išgyveno ne vieną valandą trūkusią operaciją, tačiau pirmadienį popiet mirė.

Jam buvo beveik 53-eri, Gdanskui jis vadovavo 20 metų, neseniai buvo išrinktas dar vienai kadencijai.

Meso užpuolikas – tikėtina psichinių problemų turintis 27-erių Stefanas W. Šiuo metu suimtas, kaip praneša Lenkijos žiniasklaida, tikslūs jo motyvai nėra aiškūs, nors sekmadienį nuo scenos jis šaukė nekenčiąs „Piliečių platformos“ – partijos, kuri šiuo metu opozicijoje ir kuriai priklausė taip pat ir P.Adamowiczius. Esą šios partijos valdymo metu jis nekaltai turėjo sėdėti kalėjime. Į įkalinimo įstaigą vyras pateko įvykdęs kelis bankų apiplėšimus.

VIDEO: Užfiksuota akimirka, kai užpuolikas mirtinai peiliu sužeidė Gdansko merą

Gdanske – gedulas

Gdanskas šiomis dienomis skęsta gedule. Visur iškabintos vėliavos su gedulo juostelėmis – gatvėse, butų balkonuose, ant viešojo transporto, prie barų ir restoranų. Pačioje miesto širdyje, pagrindinėje Dluga gatvėje, prie senosios Rotušės dega daugybė žvakių.

Violetos Grigaliūnaitės/15min nuotr./Gdanske – gedulas dėl mero žūties
Violetos Grigaliūnaitės/15min nuotr./Gdanske – gedulas dėl mero žūties

Pirmadienio vakarą šią Gdansko gatvę buvo užtvindę savo mero pagerbti atėję miesto gyventojai. Antradienį jau tik vienas kitas atėjo uždegti pagarbos ugnelę. Tačiau žvakės negęsta.

Jų daug antradienio vakarą tebebuvo ir šalia scenos, kurioje buvo užpultas ir sunkiai sužalotas P.Adamowiczius. Pati scena jau buvo ardoma, dirbo darbininkai, kas netrukdė atėjusioms trims jaunoms merginoms uždegti dar vieną žvakę.

Kalbėjo su viltimi ir džiugesiu

Gdansko miesto portalas gdansk.pl paskelbė paskutinį mero interviu. Žiūrint jį gniaužia kvapą – P.Adamowiczius iki užpuolimo likus itin nedaug laiko trykšta optimizmu ir gera nuotaika. Jis laimingas, kad jo miestas ir miestiečiai tokie dosnūs ir taip noriai rėmė „Didįjį šventinės paramos orkestrą“ (WOŚP).

„Nuostabus sekmadienis, surinkau daugiau nei 5,6 tūkst. zlotų, nuolat buvo metamos monetos. Gdansko gyventojai labai dosnūs, buvo ir po 100, 50, 10 zlotų. O kas įdomu, kad labai daug Ukrainos piliečių aukojo, taip pat baltarusių, kurie gyveno Lenkijoje. Esu tikras, kad pasieksime rekordą, intuityviai tai jaučiu“, – viltimi tryško meras.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pawelas Adamowiczius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pawelas Adamowiczius

Nuo scenos jo kalba irgi buvo jaudinanti.

„Gdanskas yra dosnus, Gdanskas dalijasi gėriu, Gdanskas nori būti solidarumo miestu. Už visa tai nuoširdžiai jums dėkoju, nes Gdansko gatvėse, aikštėse aukojote pinigus, savanoriavote. Tai yra nuostabus dalijimosi gėriu laikas. Myliu jus visus. Gdanskas yra nuostabiausias miestas pasaulyje. Ačiū jums!“ – kalbėjo meras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius