Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gelbėtojų laivas su 47 migrantais artėja prie Sicilijos krantų

Su Nyderlandų vėliava plaukiojančiam gelbėtojų laivui „Sea Watch 3“ su 47 migrantais penktadienį buvo leista dėl blogo oro prisiglausti prie Sicilijos krantų, tačiau Italija pabrėžė, kad jos uostai lieka uždaryti.
Gelbėtojų laivas „Sea Watch 3“
Gelbėtojų laivas „Sea Watch 3“ / „Scanpix“/AP nuotr.

Laivas plukdo praėjusią savaitę prie Libijos išgelbėtus migrantus, įskaitant šešis nepilnamečius, daugiausia iš Užsachario Afrikos šalių. Tačiau Malta ir Italija atsisako priimti šį laivą.

„Kad rastų prieglobstį dėl nepalankių oro sąlygų laivui „Sea Watch 3“ buvo leista išmesti inkarą už 1,4 jūrmylių (2,5 kilometro) nuo Augustos, Melilio ir Sirakūzų uostų“ Sicilijoje, per „Twitter“ paskelbė vokiečių nevyriausybinė organizacija.

„Tik išmesti inkarą prie kranto – kol kas jokio saugaus uosto“, – patikslino aktyvistai.

Italijos kraštutinių dešiniųjų vidaus reikalų ministras Matteo Salvini ne kartą yra sakęs, kad neleis išlaipinti migrantų šalies uostuose.

„Šiandien esu labai laimingas atvykęs į Italiją, nes kelionė buvo labai sunki“, – sakė išgelbėtas jaunas atvykėlis iš Senegalo, pamatęs Sicilijos krantus.

„Keliauju jau trejus metus ir tai buvo labai sunku. Ypač Libijoje, nes ta šalis labai griežta, tris kartus buvau patekęs į kalėjimą“, – pasakojo jis naujienų agentūrai AFP.

M.Salvini koalicijos partneris populistinio Penkių žvaigždučių judėjimo (M5S) lyderis Luigi Di Maio pasiūlė iškviesti Nyderlandų ambasadorių ir „paklausti, kokie jų vyriausybės ketinimai“.

„Ar jie paprašys, kaip ir mes, kad „Sea Watch“ plauktų į Marselį, ar leis jiems išsilaipinti Roterdame? – parašė L.Di Maio socialiniame tinkle „Facebook“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Luigi Di Maio „Foreign Press“ būstinėje Romoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Luigi Di Maio „Foreign Press“ būstinėje Romoje

Vis tik Sirakūzų meras Francesco Italia pareiškė, kad sutiktų priimti migrantus.

„Palaikome ryšį su kapitonu; mums svarbiausia, kad laivas būtų saugus. Mes pasirūpinsime esančiais laive. Miestas yra pasiruošęs jiems padėti ir juos priimti“, – sakė jis Italijos televizijai.

Dvidešimt organizacijų, įskaitant „Amnesty International“, „Gydytojai be sienų“ (MSF), „Oxfam“ ir „Save the Children“ („Gelbėkit vaikus“) ketvirtadienį priminė Italijai ir Europai, kad pagal tarptautinę jūrų teisę jos privalo parūpinti saugų uostą migrantams.

„Šie žmonės, ypač pažeidžiamiausi, tokie kaip moterys ir vaikai, negali daugiau kentėti. Jiems privaloma užtikrinti priklausančią humanitarinę pagalbą ir reikiamą priežiūrą“, – sakoma humanitarinės pagalbos organizacijų pareiškime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius